8 τρόποι να βελτιώσετε την προσοχή σας από σήμερα!

Προσωπική Ανάπτυξη

21/03/2019

Ο μέσος άνθρωπος έχει όριο προσοχής μόλις οκτώ δευτερόλεπτα, μικρότερο κι από εκείνο ενός χρυσόψαρου, σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 από τη Microsoft. Αυτός ο αριθμός έχει συρρικνωθεί κατά τη διάρκεια των ετών λόγω της ψηφιακής εποχής και του γεγονότος ότι ο εγκέφαλος ψάχνει πάντα τι είναι καινούριο και τι θα ακολουθήσει.

"Ανεξάρτητα από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται οι άνθρωποι, η επιβίωση εξαρτάται από το να είναι σε θέση να επικεντρώνονται σε αυτό που είναι σημαντικό - γενικά αυτό που κινείται. Αυτή η δεξιοτεχνία δεν έχει αλλάξει, αλλά έχει μεταφερθεί στο διαδίκτυο ", γράφει η Alyson Gausby, η αναλύτρια καταναλωτών για τη Microsoft Canada.

Τι κάνετε λοιπόν όταν πρέπει να επικεντρωθείτε στην εργασία - και όχι σε αυτό που κινείται γύρω σας; Για τους περισσότερους ανθρώπους, το πρώτο και σημαντικό βήμα για την αύξηση της εστίασης είναι να αλλάξετε τον τρόπο που το βλέπετε, λέει η Elie Venezky, συγγραφέας του Hack Your Brain.
"Η εστίαση είναι ένας μυς και μπορείτε να τον ενδυναμώσετε", λέει. "Πολλοί άνθρωποι εργάζονται κάτω από την ιδέα ότι απλά δεν μπορούν να συγκεντρωθούν, και αυτό γίνεται μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Μόλις απορρίψετε αυτήν την εσφαλμένη πίστη, μπορείτε να ακολουθήσετε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στην οικοδόμηση της προσοχής".

Με ένα συνδυασμό αλλαγής νοοτροπίας και με χρήση εργαλείων, είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που να ευνοεί την εστίαση και την προσοχή.

Εδώ είναι οκτώ κόλπα και συμβουλές που παρουσιάζει το Fast Company για την εξάλειψη των περισπασμών και την προσοχή σε αυτά που πρέπει να κάνετε:

1. Προετοιμάστε το μυαλό σας
Πριν από μια εργασία, αφήστε το μυαλό σας να ηρεμήσει, λέει η Venezky. "Πάρτε ένα ή δύο λεπτά και καθίστε σε μια άνετη θέση με σκοπό να εισπνεύσετε βαθιά μέχρι το στομάχι σας", λέει. "Δεν χρειάζεται να καθίσετε σταυροπόδι ή να μιλάτε. Αφήστε το σώμα σας να ηρεμήσει πριν έρθει η ώρα για την εργασία σας. Θα δείτε ότι πραγματικά σας βοηθά να συγκεντρωθείτε. "

2. Αντιληφθείτε που πρέπει να στρέψετε την προσοχή σας
Η εστίαση περιλαμβάνει επίσης την κατανόηση του τι αξίζει να σας αποσπά την προσοχή, λέει ο Ron Webb, διευθυντής του Αμερικανικού Οργανισμού Παραγωγικότητας και Ποιότητας, ένας μη κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός. "Η επιτυχία έρχεται να ενσωματώσει αυτή την εστίαση στη ροή του τρόπου με τον οποίο εργάζεστε", λέει.
Ο Webb προτείνει να αφιερώσετε χρόνο για να προσδιορίσετε τι αξίζει το ενδιαφέρον σας για το συγκεκριμένο έτος, για το μήνα, για την εβδομάδα και για την ημέρα. Στη συνέχεια, εξετάστε το ημερολόγιό σας και απομονώστε το χρόνο που θέλετε να εστιάσετε, να δώσετε την προσοχή σας.
Η εστίαση συνεπάγεται επίσης την κατανόηση του τι είναι αντάξιο της απόσπασης της προσοχής σας και τι όχι.
"Αυτό προστατεύει τους ανθρώπους από το να στείλουν προσκλήσεις στο online ημερολόγιο για θέματα τελευταίας στιγμής ή μη έκτακτης ανάγκης", λέει. "Αυτοί είναι οι δολοφόνοι της προσοχής."

3. Απομακρυνθείτε για 30 λεπτά
Εάν πρέπει να εστιάσετε, αποσυνδεθείτε από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. "Ακόμη και αν ζείτε και αναπνέετε για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, κάντε στον εαυτό σας μια χάρη και αποσυνδεθείτε για 30 λεπτά είτε στην αρχή της ημέρας είτε για μια περίοδο το απόγευμα", λέει ο Jan Bruce, συν-επιμελητής του meQuilibrium: 14 ημέρες σε Cooler, Calmer , και ευτυχέστερο. "Δεν θα πιστέψετε πόσα μπορείτε να κάνετε όταν δεν διακόπτετε πάντα τον εαυτό σας για να επιστρέψετε στον έλεγχο του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου".

4. Πάρτε έναν καφέ
Αυτός ο πρωινός καφές δεν σας βοηθά μόνο να ξυπνήσετε. σας βοηθά να εστιάσετε. Εάν χρειάζεστε την τόνωση της προσοχής σας, ένας καφές μπορεί να κάνει το τέχνασμα. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Alzheimer's Disease, ο Γάλλος φυσιολόγος Astrid Nehlig αναγνωρίζει μια σχέση μεταξύ της καφεΐνης και της γνώσης. Ενώ η καφεΐνη δεν βελτιώνει την απόδοση της μάθησης ή της μνήμης, η Nehlig διαπίστωσε ότι αυξάνει τη φυσιολογική διέγερση, γεγονός που σας κάνει λιγότερο ικανό να στρέψετε την προσοχή σας αλλού και να είστε σε θέση να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή σε μια απαιτητική εργασία.

5. Ελέγξτε το θερμοστάτη
Εάν είναι πολύ ζεστό ή πολύ δροσερό στο περιβάλλον εργασίας σας, θα μπορούσε να επηρεάσει την προσοχή σας. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Cornell διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι είναι πιο παραγωγικοί και κάνουν λιγότερα λάθη σε ένα περιβάλλον που οι θερμοκρασίες είναι φυσιολογικές.

6. Βάλτε μουσική
Ο υπερβολικός θόρυβος του περιβάλλοντος μπορεί να σας αποσταθεροποιήσει, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη της Σχολής Ιατρικής του Wake Forest και του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας που δημοσιεύτηκε στις επιστημονικές εκθέσεις, η μουσική βοηθά να επικεντρωθείτε στις δικές σας σκέψεις. Η παγίδα; Θα έπρεπε να σας αρέσει το τραγούδι.
"Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μουσικές προτιμήσεις είναι μοναδικά εξατομικευμένα φαινόμενα και ότι η μουσική μπορεί να ποικίλει σε ακουστική πολυπλοκότητα και παρουσία ή απουσία στίχων, η συνέπεια των αποτελεσμάτων μας ήταν απροσδόκητη", γράφουν οι ερευνητές.
Είτε πρόκειται για τον Beethoven, για τους Beatles, είτε για τους Beastie Boys, όλα μπορούν να λειτουργήσουν.

7. Κάντε διαλείμματα
Ο ψυχολόγος Alejandro Lleras διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που λάμβαναν σύντομα διαλείμματα κατά τη διάρκεια ενός 50λεπτου έργου είχαν καλύτερη απόδοση από εκείνους που εργάστηκαν κατευθείαν.
Η μελέτη εξετάζει ένα φαινόμενο που ονομάζεται "μείωση της επαγρύπνησης", ή απώλεια εστίασης με την πάροδο του χρόνου. Με ένα σύντομο διάλειμμα στη μέση μιας μεγάλης προσπάθειας ο εγκέφαλος ανανεώνεται.
"Πιστεύουμε ότι η απενεργοποίηση και η επανενεργοποίηση των στόχων σας σας επιτρέπει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι", γράφει ο Lleras. "Η έρευνά μας δείχνει ότι, όταν αντιμετωπίζετε μεγάλα καθήκοντα, είναι καλύτερο να επιβάλλετε σύντομα διαλείμματα στον εαυτό σας. Τα σύντομα διανοητικά διαλείμματα θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε επικεντρωμένοι στο έργο σας".

8. Ζωγραφίστε αφηρημένα
Εάν βρίσκεστε σε μια μακρά συνάντηση ή διάσκεψη, βελτιώστε την εστίασή σας - και τις καλλιτεχνικές δεξιότητές σας – ζωγραφίζοντας αφηρημένα. Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Plymouth στην Αγγλία, η ζωγραφική βοηθά στη γνωστική απόδοση και τη μνήμη.
"Το να ζωγραφίζεται αφηρημένα απλά βοηθά στη σταθεροποίηση της διέγερσης σε ένα οπτικό επίπεδο, διατηρώντας τους ανθρώπους σε αφύπνιση ή μειώνοντας τα υψηλά επίπεδα αυτόνομης διέγερσης που συχνά συνδέονται με την πλήξη", γράφει ο επικεφαλής ερευνητής Jackie Andrade.

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: