Bitcoin: Η Ευρώπη πρωτοπόρος στην υιοθέτηση του Blockchain!

Career

21/11/2018

Η Ευρώπη έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής τις Η.Π.Α. και την Ασία στην υιοθέτηση των κρυπτογραφικών υπηρεσιών. Αν θέλετε να μάθετε και εσείς πώς μπορείτε να ξεκινήσετε με το Bitcoin, παρακολουθήστε το online σεμινάριο "Bitcoin και κρυπτονομίσματα στην πράξη".

Αυτές τις μέρες, η τεχνολογία blockchain εξαπλώνεται σαν ιός, όπως μεταφέρει ο Simon Moser στο Εntrepreneur. Καθ 'όλη τη διάρκεια του 2018, η ζήτηση για επαγγελματίες του κλάδου αυξάνεται με απίστευτα γρήγορο ρυθμό. Ο αριθμός των ενεργών παραγωγών Bitcoin (miners) βρίσκεται σε μια ατελείωτη ανοδική τροχιά και δεκάδες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου «βρέχουν τα πόδια τους» ενώ ετοιμάζονται να βουτήξουν βαθιά μέσα στο χώρο - όλα ανεξάρτητα από την πρόσφατη κάμψη της αγοράς.

Ο κόσμος της ψηφιακής αποκέντρωσης ανθίζει όσο ποτέ άλλοτε. Προκειμένου να είναι καλά προετοιμασμένοι για αυτή την κρυπτογραφική επανάσταση, 22 ευρωπαϊκές χώρες σχημάτισαν μια εταιρική σχέση για να ανταλλάξουν εμπειρίες σχετικές με το blockchain τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι εταιρείες που εδρεύουν στις Η.Π.Α. συχνά επισκίαζαν με ευκολία τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όσον αφορά την υιοθέτηση τεχνολογιών. Αυτή τη φορά, θα μπορούσε να είναι η σειρά της Ευρώπης να αναλάβει την παγκόσμια ηγεσία.

Χρηματοπιστωτικά συστήματα
Από το 2017, σχεδόν κάθε τράπεζα στον κόσμο ενδιαφέρθηκε να εφαρμόσει τεχνολογίες blockchain. Οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν δείξει ότι αυτή η περιέργεια δεν βασίζεται μόνο σε θεωρητικές εκτιμήσεις, αλλά έχει ήδη προσαρμοστεί στην πράξη. Στις 3 Ιουλίου, η πλατφόρμα We.Trade, την οποία διαχειρίζεται η IBM, διεξήγαγε τις πρώτες συναλλαγές πελατών σε πραγματικό χρόνο μεταξύ πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζικών ιδρυμάτων.
Εκτός από τους συμμετέχοντες της We.Trade, Santander, UniCredit και Deutsche Bank, υπάρχουν και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως η UBS και η ING, οι οποίες σήμερα ασχολούνται με διάφορες διεθνείς κοινοπραξίες, οι οποίες στοχεύουν στην εξέλιξη της βιομηχανίας, η αξία της οποίας ξεπερνά τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια. Λεπτομερέστερα, τα συγκροτήματα διερευνούν τις δυνατότητες της κατανεμημένης τεχνολογίας, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι περιπτώσεις απάτης, οι λογιστικές διαδικασίες και οι χρόνοι ανταλλαγών εγγράφων. Επιπλέον, ορισμένες ημερήσιες διατάξεις συμπεριλαμβάνουν και τις έξυπνες συμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά τις διασυνοριακές συναλλαγές και να ανανεώσουν ενδεχομένως τον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ωστόσο, οι τράπεζες δεν είναι οι μόνες χρηματοπιστωτικές οντότητες που έχουν δείξει ενδιαφέρον να πάρουν το κομμάτι της πίτας. Όπως δήλωσαν διάφοροι ειδικοί της βιομηχανίας, μαζί τους και ο καθηγητής Stephen McKeon του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, τα security tokens ενδέχεται να διαταράξουν τα κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου στο εγγύς μέλλον. Αυτές οι ψηφιακές μονάδες μπορούν να αντιπροσωπεύουν την ιδιοκτησία σε οποιοδήποτε είδος χρηματοοικονομικού περιουσιακού στοιχείου, συνηθέστερα μετοχών και ομολόγων Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές φαίνεται να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την οικοδόμηση ανταλλαγών για τιμολογιακούς τίτλους. Τα κυριότερα χρηματιστήρια της Μάλτας, του Γιβραλτάρ και της Ελβετίας ανακοίνωσαν ότι εργάζονταν με τα δικά τους security tokens, ενώ οι χρηματιστηριακές αγορές στο εξωτερικό παρέμεναν ως επί το πλείστον ουδέτερες.

Ασφάλιση
Ενώ η ασφάλιση ήταν ένα μόνιμο ζήτημα για πολλά χρόνια, η βιομηχανία συχνά αποτύγχανε να ενσωματώσει τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις στην καθημερινή τους δραστηριότητα. Αυτή τη φορά, φαίνεται ότι οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών επιχειρήσεων προσπαθούν να εδραιωθούν ως πρωτοπόροι της τεχνολογίας blockchain. Τον Νοέμβριο του 2017, η γερμανική εταιρεία Allianz, μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες παγκοσμίως, αποκάλυψε ότι με επιτυχία ανέπτυξε ένα πρωτότυπο για την ασφαλιστική αγορά που τροφοδοτείται από τεχνολογίες blockchain. Λιγότερο από 10 μήνες αργότερα, η Allianz ανακοίνωσε ότι δοκιμάζει ένα εγγενές κρυπτογραφικό νόμισμα που ονομάζεται "Allianz token", το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την κίνηση χρημάτων εσωτερικά.
Λόγω της υποχρεωτικής διαφάνειας, της αξιοπιστίας και των πιο προηγμένων τεχνικών όπως οι έξυπνες συμβάσεις, η πρωτοποριακή τεχνολογία ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες της ασφαλιστικής επιχείρησης. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες εκτός της Ευρώπης, όπως η Λαϊκή Ασφαλιστική Εταιρεία της Κίνας και η MetLife, εκτελούν επίσης διάφορες δοκιμές που περιλαμβάνουν αυτοματοποιημένες πληρωμές όταν πληρούνται οι όροι της απαίτησης.
Παρόλα αυτά, πρόσφατη έρευνα της S & P Global Market Intelligence κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ευρωπαίοι ασφαλιστές απέκρουσαν μακράν τους ανταγωνιστές τους από την Ασία και τις Η.Π.Α. Σύμφωνα με τη μελέτη, σχεδόν το 50% όλων των ασφαλιστικών μεγιστάνων που μιλούν δημόσια για την κατανεμημένη τεχνολογία διαμένουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο - παρά τον μεγαλύτερο αριθμό αμερικανικών επιχειρήσεων.

Νόμισμα
Τον Ιούλιο του 2018, το τμήμα πολιτικής για την οικονομική, επιστημονική και ποιοτική ζωή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δημοσίευσε έκθεση σχετικά με θέματα ανταγωνισμού στον τομέα της χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας. Η έκθεση ανέφερε ότι τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαταράξουν ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό τομέα και ίσως μάλιστα να αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά νομίσματα. Ενώ η έκθεση αναδεικνύει ένα πιθανό ψηφιακό νόμισμα ως επέκταση του ευρώ, δεν δείχνει ενδιαφέρον για ένα φυσικό κρυπτογραφικό νόμισμα.
Παρόλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέστησε σαφές ότι επί του παρόντος δεν εργάζεται για ένα ψηφιακό ευρώ. Σε μια ανοικτή επιστολή προς έναν βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 12 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi εξήγησε ότι "οι τεχνολογίες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για την έκδοση ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας [...] δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί πλήρως και απαιτούν ουσιαστική περαιτέρω ανάπτυξη, προτού να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σε ένα πλαίσιο κεντρικής τράπεζας. "
Ο κόσμος εκτός του ευρώ φαίνεται διαφορετικός. Η Σουηδία, για παράδειγμα, εργάζεται για το "e-krona", το οποίο βασίζεται στη δημοφιλή IOTA cryptocurrency και σχεδιάζεται έτσι ώστε να είναι ένα επίσημο μέσο ανταλλαγής. Η Ελβετία μπορεί να θεωρηθεί άλλο ένα πρωταρχικό παράδειγμα για την υιοθέτηση του blockchain στην Ευρώπη, καθώς η χώρα παρέχει μοναδική φιλική προς το block νομοθεσία και περιστασιακά δέχεται το Bitcoin για επίσημες πληρωμές

Τι φέρνει το μέλλον
Μελέτες από τα μέσα του 2017 έδειξαν ότι η Ευρώπη και η Ασία παίρνουν το παγκόσμιο προβάδισμα στην καινοτομία και ότι μέχρι στιγμής η Ευρώπη έχει καταφέρει να υπερασπιστεί την ηγετική της θέση κατά τη διάρκεια των τελευταίων 16 μηνών. Μια έρευνα της τράπεζας ING με έδρα το Ολλανδία αποκάλυψε πρόσφατα ότι οι Ευρωπαίοι γενικά ενδιαφέρονται περισσότερο για τα κρυπτονομίσματα από τους πολίτες των ΗΠΑ. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις πρόσφατες εξελίξεις, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν πριν οι τεχνολογίες αυτές φθάσουν σε ένα πραγματικά μεγάλο μερίδιο της αγοράς.
Ο κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης, οικονομολόγος βραβευμένος με το βραβείο Νόμπελ το 2010, πιστεύει ότι τα σταθερά κέρματα που υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσαν να επιταχύνουν έντονα την υιοθέτηση των κρυπτοσυχνοτήτων ως τρόπο πληρωμής. Ο Πισσαρίδης, ο οποίος εργάζεται στην κρυπτογράφηση με το έργο Hello Diamonds, είπε σε μια συνέντευξη ότι "η τεχνολογία blockchain έχει τη δυνατότητα να διαταράξει το σημερινό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται κυρίως για κερδοσκοπία. Αν μπορέσαμε να ξεπεράσουμε την αστάθεια και να φέρουμε τη σταθερότητα, διαθέτουμε τώρα το οικονομικό εργαλείο για να αντικαταστήσουμε σήμερα τα αρχαϊκά συστήματα πληρωμών ".


Ξεκινήστε σήμερα και εσείς μαθαίνοντας τα πάντα για τα κρυπτονομίσματα!

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: