10 αποδεδειγμένοι τρόποι να αποκτάτε γνώση ταχύτερα!

Career

23/11/2018

Η εκμάθηση νέων πραγμάτων αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής - πρέπει πάντα να προσπαθούμε να μαθαίνουμε και να αναπτυσσόμαστε. Αλλά χρειάζεται χρόνος και ο χρόνος είναι πολύτιμος. Πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας επιταχύνοντας τη διαδικασία μάθησης; Χάρη στη νευροεπιστήμη, έχουμε τώρα καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μαθαίνουμε και των πιο αποτελεσματικών τρόπων επεξεργασίας του εγκεφάλου μας και της διατήρησης πληροφοριών.

Εάν θέλετε να κάνετε ένα άλμα όσον αφορά την επέκταση των γνώσεών σας, εδώ είναι 10 αποδεδειγμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αρχίσετε να μαθαίνετε ταχύτερα σήμερα.

1. Κρατήστε σημειώσεις με στυλό και χαρτί.
Αν και μπορεί να φαίνεται ότι πληκτρολογώντας τις σημειώσεις σας σε ένα φορητό υπολογιστή κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου ή διάλεξης θα είναι πιο αποδοτικό, βοηθώντας έτσι να μάθετε γρηγορότερα, δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Για να επιταχύνετε τη μάθησή σας, παραλείψτε το φορητό υπολογιστή και σημειώστε με τον παλιομοδίτικο τρόπο, με στυλό και χαρτί. Έρευνες έδειξαν ότι όσοι πληκτρολογούν τις σημειώσεις διαλέξεων διατηρούν τις πληροφορίες σε χαμηλότερο επίπεδο. Εκείνοι που κάνουν σημειώσεις με το χέρι πράγματι μαθαίνουν περισσότερα.
Ενώ η λήψη σημειώσεων με το χέρι είναι πιο αργή και δυσκολότερη από την πληκτρολόγηση, η πράξη γραφής των πληροφοριών ενθαρρύνει την κατανόηση και τη διατήρηση της γνώσης. Ο ανασχεδιασμός των πληροφοριών με τα δικά σας λόγια σας βοηθά να διατηρήσετε τις πληροφορίες περισσότερο, κάτι που σημαίνει ότι θα έχετε καλύτερη ανάκληση και θα έχετε καλύτερες επιδόσεις όταν προκύψει η ανάγκη να τις ανακτήσετε.

2. Έχετε αποτελεσματικές δεξιότητες λήψης σημειώσεων.
Όσο καλύτερες είναι οι σημειώσεις σας, τόσο πιο γρήγορα θα μάθετε. Η γνώση του τρόπου λήψης λεπτομερών και με ακρίβεια σημειώσεων θα σας βοηθήσει να θυμηθείτε τις έννοιες, να αποκτήσετε μια βαθύτερη κατανόηση του θέματος και να αναπτύξετε ουσιαστικές δεξιότητες εκμάθησης. Έτσι, προτού μάθετε ένα νέο θέμα, βεβαιωθείτε ότι έχετε μάθει διαφορετικές στρατηγικές για τη λήψη σημειώσεων, όπως η μέθοδος Cornell, η οποία σας βοηθά να οργανώσετε τις σημειώσεις της σας  σε εύκολα εύπεπτες περιλήψεις.
Όποια μέθοδο και αν χρησιμοποιείτε, μερικές βασικές συμβουλές για λήψη σημειώσεων περιλαμβάνουν:
• Ακούστε και κρατήστε σημειώσεις με τα δικά σας λόγια.
• Αφήστε κενά και γραμμές μεταξύ των κύριων ιδεών, ώστε να μπορείτε να τις επανεξετάσετε αργότερα και να προσθέσετε πληροφορίες.
• Αναπτύξτε σύστημα συντομογραφιών και συμβόλων για εξοικονόμηση χρόνου.
• Γράψτε σε φράσεις, όχι σε πλήρεις προτάσεις.
• Μάθετε να βγάζετε σημαντικές πληροφορίες και να αγνοείτε τις τετριμμένες πληροφορίες.

3. Κατανεμημένη πρακτική.
Αυτή η μέθοδος είναι χρήσιμη για συναντήσεις που επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα (όπως οι διαλέξεις στο πανεπιστήμιο) πάνω σε ένα θέμα. Η χρήση σύντομων μελετών θα διευκολύνει τη σωστή μάθηση, σε αντίθεση με τις μακροχρόνιες "συνεδρίες συσσώρευσης", οι οποίες προωθούν την εκμάθηση του ρόλου. Το πρώτο βήμα είναι να λάβετε λεπτομερείς σημειώσεις, ενώ το θέμα συζητείται. Στη συνέχεια, πάρτε μερικά λεπτά για να δείτε τις σημειώσεις σας, κάνοντας οποιεσδήποτε προσθήκες ή αλλαγές για να προσθέσετε λεπτομέρειες και να εξασφαλίσετε την ακρίβεια

4. Μελέτη, ύπνος, περισσότερη μελέτη.
Έχετε ένα μεγάλο έργο ή μια μεγάλη παρουσίαση αύριο και δεν είστε προετοιμασμένοι. Εάν είστε όπως οι περισσότεροι, το πιο πιθανό είναι να μένετε ξύπνιοι μέχρι πολύ αργά προσπαθώντας να τα βγάλετε πέρα. Σίγουρα η σκληρή δουλειά σας θα ανταμειφθεί, ακόμα κι αν είστε εξαντλημένοι την επόμενη μέρα ... σωστά; Ωστόσο, αυτό δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επεξεργαστεί τις πληροφορίες ο εγκέφαλος σας.
Η έρευνα δείχνει μια ισχυρή σχέση μεταξύ ύπνου και μάθησης. Φαίνεται ότι ο ύπνος είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την ενίσχυση του πώς οι εγκέφαλοί μας θυμούνται κάτι. Ο βαθύς ύπνος μπορεί να ενισχύσει τις μνήμες εάν ο ύπνος εμφανιστεί εντός 12 ωρών από την εκμάθηση των νέων πληροφοριών. Και οι σπουδαστές που μελετούν και κοιμούνται ικανοποιητικά όχι μόνο έχουν καλύτερο ακαδημαϊκό επίπεδο. είναι επίσης πιο ευτυχισμένοι.

5. Τροποποιήστε την πρακτική σας.
Εάν μαθαίνετε μια δεξιότητα, μην κάνετε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά. Κάνοντας μικρές αλλαγές κατά τη διάρκεια επαναλαμβανόμενων συνεδριών πρακτικής θα σας βοηθήσουν να κατακτήσετε μια ικανότητα πιο γρήγορα από το να το κάνετε με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά. Σε μια μελέτη των ανθρώπων που έμαθαν μια ικανότητα που σχετίζεται με τους υπολογιστές, εκείνοι που έμαθαν μια λειτουργία και έπειτα είχαν μια τροποποιημένη πρακτική άσκηση όπου εξασκούσαν την ικανότητα με έναν ελαφρώς διαφορετικό τρόπο,  τα εκτελούσαν καλύτερα σε σχέση με εκείνους που επαναλάμβαναν την αρχική εργασία ξανά και ξανά.
Αυτό λειτουργεί μόνο εάν οι τροποποιήσεις είναι μικρές - κάνοντας μεγάλες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο εκτελείται η δεξιότητα δεν θα βοηθήσει.

6. Δοκιμάστε μηχανισμούς μνήμης.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να απομνημονεύσετε γρήγορα μια μεγάλη ποσότητα πληροφοριών είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιους μηχανισμούς μνήμης: ένα σχέδιο γραμμάτων, ήχων ή άλλων συνδυασμών που βοηθούν στην εκμάθηση ενός πράγματος. Μία από τους πιο δημοφιλείς μηχανισμούς είναι αυτή που μάθαμε στο νηπιαγωγείο - το αλφάβητο ως τραγούδι. Αυτό το τραγούδι βοηθά τα παιδιά να θυμούνται τα "ΑΒΓ…", και παραμένει βαθιά ριζωμένο στη μνήμη μας ως ενήλικες.
Τα παραπάνω σας βοηθούν να συνοψίσετε και να συμπιέσετε πληροφορίες για να διευκολύνετε την εκμάθηση. Μπορεί να είναι πραγματικά βολικό για τους φοιτητές της Ιατρικής ή της νομικής, ή ανθρώπους που μαθαίνουν μια νέα γλώσσα. Έτσι, αν πρέπει να απομνημονεύσετε και να αποθηκεύσετε μεγάλα ποσά νέων πληροφοριών, δοκιμάστε έναν μηχανισμό μνήμης και θα βρείτε ότι θυμάστε τις πληροφορίες ακόμη και όταν θα έχει περάσει καιρός.

7. Χρησιμοποιήστε διαλείμματα για να επαναφέρετε τη συγκέντρωση.
Η υπερφόρτωση πληροφοριών είναι ένα αληθινό φαινόμενο. Για να μάθουμε κάτι νέο, οι εγκέφαλοί μας πρέπει να στείλουν σήματα στους αισθητήριους υποδοχείς μας για να «σώσουν» τις νέες πληροφορίες, αλλά το άγχος και η υπερφόρτωση θα αποτρέψουν τον εγκέφαλό σας από την αποτελεσματική επεξεργασία και αποθήκευση πληροφοριών.
Όταν είμαστε μπερδεμένοι, ανήσυχοι ή συγκλονισμένοι, οι εγκέφαλοί μας επηρεάζονται αποτελεσματικά. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν οι σπουδαστές ακούνε μακρές και λεπτομερείς διαλέξεις και σταματούν να δίνουν προσοχή σε αυτά που λέγονται.
Απλώς δεν είναι σε θέση να αποθηκεύσουν αποτελεσματικά αυτές τις πληροφορίες στις τράπεζες μνήμης τους, έτσι η μάθηση σταματά. Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμηθεί αυτό είναι η λήψη ενός «εγκεφαλικού διαλείμματος», ή απλά η αλλαγή της δραστηριότητάς σας για να εστιάσετε σε κάτι νέο. Ακόμη και ένα διάλειμμα πέντε λεπτών μπορεί να ανακουφίσει την κούραση του εγκεφάλου και να σας βοηθήσει να εστιάσετε ξανά.

8. Μείνετε ενυδατωμένοι.
Γνωρίζουμε ότι πρέπει να πίνουμε νερό γιατί είναι καλό για εμάς - είναι καλό για το δέρμα και το ανοσοποιητικό μας σύστημα και διατηρεί το σώμα μας λειτουργικό. Αλλά η ενυδάτωση είναι επίσης το κλειδί για τις γνωστικές μας ικανότητες. Το πόσιμο νερό μπορεί να μας κάνει πιο έξυπνους. Σύμφωνα με μια μελέτη, οι μαθητές που έπαιρναν νερό μαζί τους σε αίθουσα εξετάσεων είχαν καλύτερη απόδοση από αυτούς που δεν το έκαναν.
Η αφυδάτωση, από την άλλη πλευρά, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ψυχική λειτουργία μας. Όταν δεν πίνετε νερό, ο εγκέφαλός σας πρέπει να εργαστεί σκληρότερα από το συνηθισμένο.

9. Μάθετε τις πληροφορίες με πολλούς τρόπους.
Όταν χρησιμοποιείτε πολλαπλούς τρόπους για να μάθετε κάτι, θα χρησιμοποιήσετε περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου για να αποθηκεύσετε πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα. Αυτό κάνει τις πληροφορίες πιο αλληλένδετες και ενσωματωμένες στον εγκέφαλό σας. Βασικά δημιουργεί πλεονασμό γνώσης μέσα στο μυαλό σας, βοηθώντας σας πραγματικά να μάθετε τις πληροφορίες και όχι μόνο να τις απομνημονεύσετε.
Μπορείτε να το κάνετε αυτό με τη χρήση διαφορετικών μέσων για την τόνωση διαφορετικών τμημάτων του εγκεφάλου, όπως η ανάγνωση σημειώσεων, η ανάγνωση ενός εγχειριδίου, η παρακολούθηση ενός video και η ακρόαση ενός podcast ή ενός αρχείου ήχου στο συγκεκριμένο θέμα. Όσο περισσότερους πόρους χρησιμοποιείτε, τόσο πιο γρήγορα θα μάθετε.

10. Συνδέστε αυτό που μαθαίνετε με κάτι που ξέρετε.
Όσο περισσότερο μπορείτε να συνδέσετε νέες ιδέες με ιδέες που έχετε ήδη καταλάβει, τόσο πιο γρήγορα θα μάθετε τις νέες πληροφορίες. Σύμφωνα με το βιβλίο Make It Stick, πολλές κοινές συνήθειες μελέτης είναι αντιπαραγωγικές. Μπορεί να δημιουργήσουν μια ψευδαίσθηση της κυριότητας, αλλά οι πληροφορίες γρήγορα ξεθωριάζουν από το μυαλό μας.
Η μνήμη διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ικανότητά μας να διεκπεραιώνουμε σύνθετα γνωστικά καθήκοντα, όπως η εφαρμογή της γνώσης σε προβλήματα που δεν έχουμε συναντήσει ποτέ και αντλώντας συμπεράσματα από γεγονότα που είναι ήδη γνωστά.
Ο Elon Musk, ιδρυτής των Tesla και SpaceX, χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο. Είπε ότι βλέπει τη γνώση ως ένα "σημασιολογικό δέντρο".  Όταν μαθαίνει νέα πράγματα, η συμβουλή του είναι να «βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε τις αρχές, δηλαδή τον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά, προτού μπείτε στα φύλλα / λεπτομέρειες ". Όταν συνδέετε το νέο με το παλιό, βρείτε πατήματα πάνω στα οποία θα μπει η νέα γνώση.

Πηγή: entrepreneur.com

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: