Αυτά είναι τα 10 πιο συνηθισμένα λάθη σε ένα βιογραφικό! [VIDEO]

Career

23/11/2018

Πολλές φορές η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο σωστό και στο λάθος είναι πολύ μικρή και στην προσπάθεια μας να κάνουμε το βιογραφικό μας να δείχνει σωστό μπορεί να κάνουμε κάποια απρόσεκτα λάθη που μπορεί να μας στοιχίσουν. 

Η Λίνα Λεύκου, recruiter του Jobfind.gr, ενός από τα πιο δημοφιλή career portals στην Ελλάδα συγκεντρώνει τα πιο συνηθισμένα λάθη. 

- Τα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Πριν στείλεις το βιογραφικό σου οπουδήποτε, πραγματοποίησε τον ορθογραφικό και γραμματικό έλεγχο στο word και πρόσεξε επιπλέον τη λάθος χρήση χρόνου & προσώπου. Αν έχεις τη δυνατότητα, πριν αποθηκεύσεις το βιογραφικό σου σε PDF, στείλε το σε κάποιον δικό σου που ξέρεις ότι προσέχει πολύ τις λεπτομέρειες.

- Ε-mail τύπου: neraidoula32@hotmail.com ή pao13_thanasis@yahoo.gr . Αν  βάλεις ένα τέτοιο e-mail στο βιογραφικό σου, τότε πιθανότατα ο εργοδότης δε θα το πάρει και πολύ στα σοβαρά. Επομένως, δημιούργησε ένα λογαριασμό όπου το username σου θα είναι ιδανικά το ονοματεπώνυμο σου, ώστε να το χρησιμοποιείς για την αναζήτηση εργασίας. Έτσι και πιο επαγγελματικό θα φαίνεται στο βιογραφικό σου και δε θα ξέρει ο εργοδότης την ομάδα που υποστηρίζεις, ώστε να σε απορρίψει καθαρά για ιδεολογικούς λόγους!

- Μην αποθηκεύεις το βιογραφικό σου σε αρχείο JPG ή odt ή word. Κάποιες εταιρείες δεν ανοίγουν συνημμένα που είναι αρχεία εικόνας από άγνωστα e-mail και οι περισσότεροι δε μπορούν να διαβάσουν αρχεία odt. Προτιμάτε word και pdf.

- Mη επαγγελματική φωτογραφία. Όταν λέμε επαγγελματική, δεν είναι απαραίτητο να την έχει τραβήξει φωτογράφος, θα πρέπει όμως να είναι μια σοβαρή φωτογραφία και όχι selfie ή φωτογραφία από δεξίωση, το γάμο σου ή μια έξοδο με φίλους.

- Tο φαινόμενο τσίρκο: πολλές γραμματοσειρές, μεγέθη, χρώματα, bold κλπ. Στην προσπάθεια να κάνεις κάποια πράγματα να ξεχωρίζουν στο βιογραφικό σου, μη μπεις στον πειρασμό να αλλάξεις γραμματοσειρά ή να την κάνεις κόκκινη για παράδειγμα. Και το bold δεν είναι για χόρταση, κράτησε το για εκεί που πραγματικά χρειάζεται.

- Mέγεθος του βιογραφικού, κάτι στο οποίο αναφερθήκαμε και προηγουμένως. Ένα πολύ μεγάλο ή ένα πολύ μικρό βιογραφικό θα καταλήξει ακριβώς στο ίδιο σημείο, που δεν είναι άλλο από τον κάδο ανακύκλωσης.

- Oι ασάφειες και τα ψέματα σίγουρα δεν έχουν θέση σε ένα βιογραφικό. Το μόνο που μπορούν να πετύχουν είναι να σε εκθέσουν. 

- Tα μεγάλα χρονικά κενά. Δυστυχώς, όσο δικαιολογημένα και να είναι, δεν παύουν να χτυπούν άσχημα στο μάτι του εργοδότη, γι αυτό αν υπάρχουν τέτοια κενά στο βιογραφικό σου, καλό θα είναι να αναφερθείς στη δραστηριότητα που είχες κατά τη διάρκεια τους, ακόμα κι αν δεν ήταν καθαρά επαγγελματική. Είτε έκανες τη δική σου επιχείρηση, χωρίς επιτυχία, είτε εργαζόσουν σε κάποιο συγγενικό πρόσωπο βοηθητικά, είτε πρόσφερες εθελοντική εργασία, ανέφερε το και απάλειψε τα κενά από το βιογραφικό σου.

- Μεγάλες παράγραφοι ή υπερβολικά πολλά bullets. Το αποτέλεσμα γνωστό: δυσανάγνωστο κείμενο, κουραστικό βιογραφικό και ο εργοδότης απλά προχωράει στο επόμενο.

- Όχι άλλα κλισέ! Όσο καλές κι αν είναι οι επικοινωνιακές σου δεξιότητες, όσο συνεργάσιμος άνθρωπος κι αν είσαι, αυτά είναι χαρακτηριστικά που αποδεικνύονται στην πράξη. Στο βιογραφικό σου είναι απλά λόγια, τα ίδια λόγια που μπορεί να έχουν αναφέρει άλλοι 100 που αιτήθηκαν για τη θέση. Επομένως delete, σβήσε αυτά τα κλισέ και αξιοποίησε τον ελεύθερο χώρο δίνοντας στον εργοδότη πραγματικές πληροφορίες για σένα, πράγματα που τον ενδιαφέρουν και τον αφορούν.

Δείτε εδώ το video και παρακολουθήστε δωρεάν το online σεμινάριο "Σύνταξη Βιογραφικού & αποτελεσματική χρήση του LinkedIn"

 
Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: