Πώς να καταλάβετε αν πάσχετε από Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης; (VIDEO)

Προσωπική Ανάπτυξη

05/12/2018

Η Φαίη Τσαντήλα, MSc Κοινωνική, Κλινική Ψυχολόγος - Εξαρτησιολόγος εξηγεί στο Skillbox.gr, ποια είναι τα στάδια που περνά ένας εργαζόμενος, τα οποία τον οδηγούν στο σύδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης.


Παρακολουθήστε εδώ το online σεμινάριο "Διαχείριση Άγχους και Επαγγελματικό Burnout"
 

Το Σύνδρομο Burnout ή αλλιώς Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης, αποτελεί ένα φαινόμενο ψυχολογικής κατάστασης του εργαζόμενου που προκύπτει από το άγχος. Με τον όρο burnout εννοούμε μια εμπειρία μακροχρόνιας σωματικής, συναισθηματικής και πνευματικής εξάντλησης, η οποία προκαλείται από υπερβολικό και χρόνιο στρες.

Τα στάδια, τα οποία ακολουθεί ο εργαζόμενος απ’ την αρχή της καριέρας του και τον οδηγούν στην επαγγελματική εξουθένωση, είναι τα εξής:

• 1ο στάδιο: Στην αρχή της καριέρας του, ο εργαζόμενος  νιώθει ενθουσιασμό, καθώς ξεκινά με υψηλούς στόχους και προσδοκίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να αφιερώνεται ολοκληρωτικά στην εργασία του. Ύστερα όμως, διαπιστώνει ότι το έργο που παράγει δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του και επομένως το άτομο απογοητεύεται.

• 2ο στάδιο: Στο επόμενο στάδιο, καθώς ο εργαζόμενος απογοητεύεται από το έργο του, οδηγείται στην αμφιβολία και την αδράνεια. Το άτομο αμφιβάλλει για τις επαγγελματικές του ικανότητες, κατηγορώντας τον εαυτό του για αποτυχία και όποια προσπάθεια κάνει για βελτίωση, δεν έχει επιτυχία. Έτσι, ο εργαζόμενος μέσα απ’ την εργασία του δεν ικανοποιεί τις ανάγκες του.

• 3ο στάδιο: Σε αυτό το στάδιο το άτομο καθώς βλέπει ότι όλες οι προσπάθειες του δεν έχουν τελικά τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αισθάνεται απογοήτευση και ματαίωση. Έτσι ο εργαζόμενος οδηγείται σε αδιέξοδο και για να ξεφύγει πιστεύει ότι θα πρέπει είτε να αναθεωρήσει τις προσδοκίες του, είτε να απομακρυνθεί από τον χώρο εργασίας, καθώς από αυτόν δημιουργήθηκε το άγχος που νιώθει.

• 4ο στάδιο: Στο τελευταίο στάδιο ο εργαζόμενος πλέον νιώθει απάθεια. Έτσι, το άτομο εργάζεται μόνο για βιοποριστικούς λόγους, δεν συνεργάζεται και δεν δείχνει υπευθυνότητα, ενώ παράλληλα προσπαθεί να καταπολεμήσει όλα εκείνα τα δυσάρεστα συναισθήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω είτε για τον ίδιο του τον εαυτό είτε για το επάγγελμα του.


Δείτε εδώ το δωρεάν video της αντίστοιχης ενότητας  του online σεμιναρίου:

 
Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: