4 συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε πριν την επόμενη σας συνέντευξη!

Career

8/1/2019

Yπάρχουν πολλά που πρέπει να σκεφτείτε κατά την προετοιμασία σας για την επόμενη συνέντευξη σας. Ακολουθούν τέσσερις συμβουλές από το Forbes, που μπορούν να προστεθούν σε αυτές που ήδη έχετε βρει και γνωρίζετε για να κάνετε τη διαφορά:

1. Προσδιορίστε τα τρία πράγματα που θέλετε ο μελλοντικός εργοδότης σας να γνωρίζει για εσάς.
Είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψουμε κάθε θέμα που πρόκειται να καλύψει ο συνεντευκτής. Αλλά μπορείτε να είστε προετοιμασμένοι για τα περισσότερα θέματα.
Πριν πάτε στη συνέντευξή σας, σκεφτείτε τα τρία πράγματα που θέλετε ο συνεντευκτής να γνωρίζει για σας πριν τελειώσετε τη συνομιλία σας. Προσδιορίστε τρεις δεξιότητες ή εμπειρίες που αποδεικνύουν την εμπειρία και την αξία σας στον τομέα. Για παράδειγμα, ίσως θελήσετε να επισημάνετε τις χρήσιμες ικανότητες επικοινωνίας σας, την ικανότητα να ολοκληρώνετε με συνέπεια τα έργα πριν τα deadlines ή την ικανότητά σας να δημιουργείτε έσοδα με καινοτόμες ιδέες. Όποια κι αν είναι τα τρία πράγματα, σκεφτείτε σύντομα, επεξηγηματικά παραδείγματα για το καθένα.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα τρία πράγματα ως βάση για να εστιάσετε τις απαντήσεις σας. Για παράδειγμα, αυτός που κάνει τη συνέντευξη σας ρωτάει για ένα επίτευγμα που αισθάνεστε περήφανοι. Μπορείτε να απαντήσετε με ένα παράδειγμα που αποδεικνύει τις διαλειτουργικές ικανότητες επικοινωνίας σας, για ένα έργο που ολοκληρώσατε ένα μήνα πριν από την ημερομηνία λήξης ή μια νέα εταιρική πρωτοβουλία που «έφερε» χρήματα. Περιορίστε το χρόνο να σκεφτείτε και ως εκ τούτου, τα επίπεδα άγχους σας, επειδή γνωρίζετε ότι έχετε πληροφορίες που μπορείτε να ανακτήσετε για να απαντήσετε σε απροσδόκητες ερωτήσεις ή θέματα.
Όταν σκέφτεστε τα τρία πράγματα που θέλετε να επικοινωνήσετε, βεβαιωθείτε ότι αυτά τα τρία πράγματα είναι πολύτιμα για την εταιρεία στην οποία πραγματοποιείτε συνεντεύξεις. Εάν μιλάτε Χίντι, αυτή η δεξιότητα δεν θα είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για μια εταιρεία που δεν συνεργάζεται με την Ινδία. Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Τι είναι αυτό που έχω που θα φέρει αξία στην επιχείρηση;» Αναφέρετε αυτό που είναι σημαντικό.

2. Καθυστερήστε τη συζήτηση μισθοδοσίας.
Προσπαθήστε να σταματήσετε να μιλάτε για μισθό μέχρι πολύ αργότερα. Πείτε, «θα ήθελα να μάθω περισσότερα για το ρόλο, ώστε να μπορώ να καταλάβω καλύτερα τι αξία μπορώ να φέρω». Όσο πιο αργά θα φέρετε στην κουβέντα τους αριθμούς, τόσο καλύτερα για να αποδείξετε την προσωπική αξία σας.
Αν ο εργοδότης ή το άτομο που κάνει τη συνέντευξη αμφισβητήσει το ιστορικό των μισθών σας, να γνωρίζετε αν είναι ακόμη νόμιμη η ερώτηση αυτή. Είναι πλέον παράνομο σε κάποιες χώρες να σας ρωτήσουν για το ιστορικό πληρωμών. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας έτσι ώστε να μην είστε «δεμένοι» με τον προηγούμενο μισθό σας και να πληρωθείτε όσα αξίζετε.

3. Μην δώσετε πάρα πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το γιατί κάνετε το επόμενο επαγγελματικό σας βήμα
Αν σας ρωτήσουν γιατί επιδιώκετε να αφήσετε τη δουλειά σας, να είστε ειλικρινείς. Αλλά η ειλικρίνεια δεν σημαίνει ότι πρέπει να μοιραστείτε όλες τις λεπτομέρειες. Εάν υπάρχει αρνητικός λόγος για τον οποίο θέλετε να προχωρήσετε, η σκέψη να προσπαθήσετε να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση μπορεί να είναι αγχωτική. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν είστε το πρώτο άτομο που θέλει να αποχωρήσει από μια δυσάρεστη εμπειρία. Ο λόγος για τον οποίο θέλετε να φύγετε δεν είναι τόσο κακός όσο νομίζετε ότι είναι. Είτε έτσι είτε αλλιώς, κρατήστε την απάντησή σας γενική και σύντομη.
Η αυτογνωσία και η αυτοπεποίθηση δείχνουν στον επόμενο εργοδότη σας ότι θα έχετε επιτυχία στον επόμενο ρόλο σας.

4. Να είστε ο εαυτός σας
Εάν έχετε προσληφθεί με βάση μια συνέντευξη στην οποία δείξατε ότι είστε κάποιος άλλος, ο νέος εργοδότης σας θα αναμένει να συνεχίσετε να ενεργείτε με αυτόν τον τρόπο στη δουλειά. Ενεργώντας σαν κάποιος που δεν είστε, είναι κουραστικό και μπορεί να υπονομεύσει την ικανότητά σας να δουλέψετε σωστά.
Να είστε «εσείς» από την αρχή. Η συνέντευξη είναι ένας δρόμος δύο κατευθύνσεων. Επωφεληθείτε από τη διαδικασία της συνέντευξης για να δείτε αν η επιχείρηση πρόκειται να είναι η κατάλληλη για εσάς. Ο μόνος τρόπος για να καταλάβετε ότι είναι μια καλή προσαρμογή είναι αν είστε ο αυθεντικός εαυτός σας. Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας στην εργασία για να διασφαλίσετε ότι μπορείτε να είστε πιο αποτελεσματικοί στο νέο σας ρόλο.

Βάλτε τα δυνατά σας στην επόμενη συνέντευξη.

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: