12 δωρεάν digital marketing εργαλεία για να απογειώσετε την ιστοσελίδα σας

Digital Marketing

24/05/2022
Δεν υπάρχει πλέον επιχείρηση σε οποιοδήποτε κλάδο που να μην χρησιμοποιεί έστω κάποια ενέργεια digital marketing με σκοπό την αναγνωρισιμότητά της, την αύξηση των πωλήσεων, τη διεύρυνση του πελατολογίου της ή την επίτευξη ενός αφοσιωμένου κοινού. 
 
Το ξέρατε ότι 1,66 δις ανθρώπων κάνει online αγορές κάθε χρόνο (Statista) ή ότι το 78% των χρηστών internet κάνει έρευνα αγοράς προϊόντων online; Γνωρίζατε επίσης ότι το 90% των ιστοσελίδων έχουν μηδενική οργανική επισκεψιμότητα;  
 
Αν θέλετε να ανήκετε στο υπόλοιπο 10% που δεν περιμένει να δει την άνθηση μόνο από PPC καμπάνιες αλλά βασίζεται ιδιαίτερα και στην οργανική θέση που καταλαμβάνει μέσω των αναζητήσεων της Google, καλό θα ήταν να ενισχύσετε τις digital marketing στρατηγικές σας. 
 
Αρχικά, θα πρέπει να καταλήξετε στα κανάλια που θα χρησιμοποιήσετε και που κρίνετε απαραίτητα για τη βέλτιστη προβολή του brand σας: Google Ads, Social Media Ads, Content Marketing, Video Marketing, Email Marketing, SEO/SEM.  
 
Σαφώς μπορείτε να προσλάβετε κάποιο digital agency που θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το σχεδιασμό της digital στρατηγικής που θα πρέπει να ακολουθήσετε ή να έχετε στελέχη marketing ή να ασχολείστε εσείς με αυτό τον τομέα - στην περίπτωση που τώρα ξεκινάτε τη μικρή σας επιχείρηση. 
 
Αν είστε πλήρως αρχάριοι στον κλάδο, μπορείτε να παρακολουθήσετε σεμινάρια και μαθήματα marketing που θα βρείτε online. Επιπλέον, υπάρχουν άπειρες πηγές με υλικό, video, blog, case studies κ.λπ. που θα σας φανούν ιδιαιτέρως χρήσιμα κατά την ενασχόλησή σας με το ψηφιακό μάρκετινγκ - είτε βρίσκεστε σε αρχάριο είτε σε προχωρημένο επίπεδο. Να θυμάστε πάντα πως καθημερινά δημιουργούνται νέες τάσεις, αλλάζουν τα online δεδομένα, δημιουργούνται νέα εργαλεία, οπότε κάτι που σήμερα λειτουργεί καλά υπέρ σας και φέρνει leads, αύριο μπορεί να μη φέρνει την παραμικρή online κίνηση. Και το σημαντικότερο όλων  
 
Συγκεντρώσαμε μερικά βασικά εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν σημαντικά τόσο στο σχεδιασμό όσο και στον έλεγχο και τη βελτιστοποίηση της στρατηγική σας και περιλαμβάνουν αρκετές δωρεάν επιλογές - αναλόγως με τη χρήση που θέλετε να κάνετε και το πλάνο που θα επιλέξετε. 
 
Διαχείριση Social Media 
 
Το Buffer είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο εύχρηστα εργαλεία όσον αφορά τη διαχείριση των Social Media. Συγκεκριμένα, μας επιτρέπει στο δωρεάν πλάνο του να συνδέσουμε ένα προφίλ για κάθε μέσο (δηλαδή ένα για το Facebook, ένα για το LinkedIn κ.λπ.) και να προγραμματίσουμε 10 posts για κάθε ένα. 
 
Εικόνα/Design 
 
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Canva έχει 60.000.000 ενεργούς χρήστες το μήνα σε συνολικά 190 χώρες (techcrunch.com). Δημιουργήστε εικόνες για όποιο social medium θέλετε, βρείτε χιλιάδες πρότυπα για post, για newsletter, για infographic, για αφίσες, για προσκλήσεις, για video, για logo. 
 
Ένα ακόμη δωρεάν πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών. Πριν ποστάρετε στα social media επεξεργαστείτε τη φωτογραφία σας, χρησιμοποιήστε πρότυπα που θα βρείτε εντελώς δωρεάν και δημιουργήστε μία εικόνα για το Instagram, ένα story, ένα pin για το Pinterest κ.ά. 
 
Έχετε e-shop με ρούχα και δεν έχετε μοντέλα; Κανένα πρόβλημα! Ανεβάστε το προϊόν σας και δημιουργήστε mock-up, σχέδια, video! Διαθέτει και δωρεάν χρήση αλλά και πλάνα με κόστος αναλόγως τη χρήση που έχετε ανάγκη. 
 
Στατιστικά επισκεψιμότητας 
 
Κάθε επαγγελματίας που σέβεται τον εαυτό του/της χρησιμοποιεί κάποιο πρόγραμμα για να ελέγχει την επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα του, το e-shop του κ.λπ. Το Google Analytics μας παρέχει real-time στατιστικά και γενικότερα έναν τεράστιο όγκο δεδομένων για να τσεκάρουμε την επισκεψιμότητα και από πού προέρχεται, νέους αλλά και χρήστες που επιστρέφουν στη σελίδα μας, να παρακολουθήσουμε διαφημιστικές εκστρατείες και στόχους, πωλήσεις που πραγματοποιούνται στη σελίδα μας κ.ά.  
 
Optimization 
 
Είστε περίεργοι να δείτε πώς ακριβώς συμπεριφέρονται οι χρήστες μπαίνοντας στη σελίδα σας; Με το Hotjar μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τους τις κινήσεις! Πού ακριβώς κάνουν κλικ, μέχρι ποιο σημείο της σελίδας κατεβαίνουν, πώς το χρησιμοποιούν. Για παράδειγμα, βλέπετε με τη βοήθεια του Hotjar πως σε ένα κενό της σελίδας σας για κάποιο λόγο κλικάρουν χωρίς να έχει τίποτα. Επόμενη μας κίνηση να βάλουμε σε εκείνο ακριβώς το σημείο ένα κουμπί (call to action). 
 
SEO 
 
Ένα free εργαλείο που εντυπωσιάζει είναι το Answer the public, το οποίο βρίσκει ερωτήσεις που τίθενται σε forums, blogs, social media και τις μετατρέπει σε kewwords.  
 
Δεν έχετε το χρόνο να γράφετε συνεχώς νέο περιεχόμενο για την ιστοσελίδα σας; Με αυτό το εργαλείο μπορείτε να βρείτε ποια ακριβώς είναι εκείνα τα άρθρα στη σελίδα σας που χρειάζονται update. Θα χρειαστεί να δώσετε πρόσβαση στα Google Analytics σας. 
 
Ανακαλύψτε θέματα που αρχίζουν να “τρεντάρουν”, στην πραγματικότητα λίγο πριν αρχίσουν να το κάνουν.  Δημιουργήστε περιεχόμενο βάσει αυτών ή βελτιστοποιήστε παλαιότερο υλικό σας γύρω από καινούρια keywords. 
 
Βρείτε τι αναζητά ο κόσμος και πώς αλλάζουν τα ενδιαφέροντα από τη μία ημέρα στην άλλη. Για παράδειγμα, αν πατήσετε αυτή την περίοδο “ευλογιά των πιθήκων”, θα διαπιστώσετε μία υπερβολική αύξηση, όπως επίσης και σε σχετικές με αυτό αναζητήσεις. 
 
Απόδοση ιστοσελίδας 
 
Το εργαλείο αυτό του Hubspot μας παρέχει στοιχεία για τη συνολική απόδοση της ιστοσελίδας μας και τη βαθμολογεί βάσει mobile παραγόντων, της ταχύτητας, της ασφάλειας κ.ά. Επιπλέον, μας δίνει tips για να τη βελτιώσουμε. 
 
Ανταγωνισμός 
 
Ένα plugin που μας δείχνει με ένα dropdown οποιαδήποτε τεχνολογία χρησιμοποιούν στην ιστοσελίδα τους οι ανταγωνιστές μας. 
 
Με πληροφορίες από Buffer.
Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: