Videography: Γιατί να ασχοληθείς με την παραγωγή βίντεο;

Design / Photo / Video

4/3/2024
Οι videographers, οι άνθρωποι δηλαδή που ασχολούνται με την παραγωγή βίντεο, αποτελούν μία συνεχώς εξελισσόμενη ομάδα επαγγελματιών, των οποίων το αντικείμενο διευρύνεται συνεχώς. Ενώ η παραγωγή βίντεο ξεκίνησε από τον κινηματογράφο και συνέχισε με τη διαφήμιση και την τηλεόραση, ενώ πλέον έχει αποκτήσει νέα δυναμική και εύρος, μέσα από τα social media και το digital marketing. Σύμφωνα με τα στατιστικά, το 88% των marketers λένε πως το βίντεο είναι πολύ σημαντικό για τις καμπάνιες του marketing ενώ το 87% των marketers λέει ότι το βίντεο έχει βοηθήσει στην απευθείας αύξηση των πωλήσεων. Το Videography μπορεί να έχει να κάνει με την τέχνη και την αισθητική αλλά δεν παύουν να είναι απαραίτητες οι γνώσεις σε διάφορα πεδία, καθώς δεν έχει να κάνει μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού. 
 
Αν σας ενδιαφέρει να ασχοληθείτε με το Videography, παρακάτω θα βρείτε τις αρμοδιότητες ενός Videographer, τα πλεονεκτήματα των γνώσεων για την παραγωγή βίντεο, τα skills που χρειάζονται για την επιτυχία στον χώρο και το Videography masterclass που θα σας προσφέρει όλες τις απαραίτητες γνώσεις για το αντικείμενο. 
 

Τι κάνει ένας Videographer; 

Ένας βιντεογράφος ειδικεύεται στη λήψη και την παραγωγή περιεχομένου βίντεο για διάφορους σκοπούς, όπως είναι οι ταινίες, οι εκπομπές, οι εκδηλώσεις, το digital marketing κ.α. Οι videographers μπορεί να εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ως ομάδες ή ως υπάλληλοι σε εταιρείες παραγωγής, διαφημιστικές εταιρείες, κανάλια κ.α. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά μερικές από τις αρμοδιότητες ενός videographer, χωρίς να σημαίνει πως όλοι οι videographers οφείλουν να κάνουν ή να γνωρίζουν όλα όσα ακολουθούν. 
 
Ο βιντεογράφος συνεργάζεται με τους πελάτες ή τους σκηνοθέτες για την κατανόηση της ιδέας και την πραγμάτωση του project που έχει αναλάβει. 
 
Σειρά έχει το storyboarding, δηλαδή η ανάπτυξη του brief ή του σεναρίου με τρόπο που δείχνει τα πλάνα, τις σκηνές και τη δράση μέσα από σχέδια ή φωτογραφίες. 
 
Όπως είναι εύκολα κατανοητό, ο videographer θα πρέπει να γνωρίζει να χειρίζεται την κάμερα και τον εξοπλισμό της αλλά και να εκμεταλλεύεται τις συνθήκες φωτισμού    ή να προσαρμόζεται σε αυτές. 
 
Η εγγραφή του ήχου μπορεί να είναι αρμοδιότητα του ηχολήπτη αλλά ορισμένες φορές με την ηχοληψία επιφορτίζεται ο βιντεογράφος που πρέπει να διασφαλίσει πως ο ήχος είναι καθαρός σε όλη τη διάρκεια της εγγραφής. 
 
Σήμερα, κυρίως οι videographers που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, καλούνται και να πραγματοποιήσουν το μοντάζ των βίντεο που συμπεριλαμβάνει και την επεξεργασία του ήχου με στόχο το καλύτερο οπτικοακουστικό αποτέλεσμα. Σ’ αυτή την περίπτωση, ορισμένοι ειδικεύονται και στα γραφικά αλλά και στα εφέ. 
 

Οι εξειδικεύσεις του videographer 

  • Βιντεογράφος γάμου: Ειδικεύεται στην παραγωγή βίντεο για τον γάμο από την προετοιμασία, μέχρι την τελετή και την δεξίωση. 
  • Event Videographer: Καλύπτει ζωντανές εκδηλώσεις όπως συνέδρια, συναυλίες, σεμινάρια και πάρτι.
  • Corporate Videographer: Συνεργάζεται με επιχειρήσεις και οργανισμούς για την παραγωγή βίντεο για εσωτερική ή εξωτερική χρήση.
  • Advertising Videographer: Δημιουργεί περιεχόμενο βίντεο για διαφημιστικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων διαφημίσεων για την τηλεόραση, το διαδίκτυο και τα social media. 
  • Βιντεογράφος Video Clip: Συνεργάζεται με τραγουδιστές και δισκογραφικές εταιρείες για την παραγωγή μουσικών video clip. 
  • Travel Videographer: Ειδικεύεται στην καταγραφή ταξιδιωτικών εμπειριών, τοπίων, πολισμικών παραδόσεων κ.α. 
  • Food Videographer: Ειδικεύεται στην καταγραφή γαστρονομικών πιάτων, styling φαγητού και μαγειρικής.
  • Fashion Videographer: Συνεργάζεται με σχεδιαστές μόδας, brands ή μοντέλα για να δημιουργήσει βίντεο από επιδείξεις ή διαφημίσεις ή καμπάνιες.
  • Sports Videographer: Καλύπτει αθλητικά γεγονότα, καταγράφοντας τα highlights, συνεντεύξεις παικτών και πλάνα από τα αποδυτήρια.
  • Educational Videographer: Δημιουργεί εκπαιδευτικά βίντεο για σχολεία, ακαδημαϊκά ιδρύματα, διαδικτυακά μαθήματα ή πλατφόρμες ηλεκτρονικής μάθησης.
  • Real Estate Videographer: Δημιουργεί βίντεο για να παρουσιάσει ακίνητα προς πώληση ή ενοικίαση.
  • Documentary Videographer: Ειδικεύεται στην παραγωγή βίντεο για ντοκιμαντέρ με την καταγραφή πραγματικών γεγονότων, συνεντεύξεων και αφηγήσεων.
  • Drone Videographer: Χρησιμοποιεί drones για να καταγράψει εναέρια πλάνα για διάφορους σκοπούς.

Γιατί να ασχοληθείς με το Videography; 

Αγάπη για το αντικείμενο 

Αν αγαπάτε την παραγωγή βίντεο, τον κινηματογράφο και γενικότερα τις τέχνες, τότε έχετε το καλύτερο κίνητρο για να ασχοληθείτε με το Videography και την παραγωγή βίντεο. 
 
Το Videography είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκφράσετε τη δημιουργικότητα σας και να προβάλλετε την καλλιτεχνική σας ματιά. 
 
Κυρίως αν εργάζεστε ως freelancer μπορείτε να έχετε ευελιξία στα ωράρια σας και να διαμορφώσετε εσείς το πρόγραμμα σας. 
 
Δεν είναι απαραίτητο να έχετε κάποιο γραφείο για να δραστηριοποιηθείτε στον χώρο, καθώς μπορείτε κάλλιστα να δουλέψετε και από το σπίτι σας. 
 
Το κόστος για να ξεκινήσετε δεν είναι πολύ μεγάλο καθώς χρειάζεται να επενδύσετε στον εξοπλισμό σας, τον οποίο στη συνέχεια μπορείτε να αναβαθμίσετε. 
 
Όσο για την εμπειρία μπορείτε να κάνετε την αρχή, ακόμη και με λίγη εμπειρία, κοστολογώντας λιγότερο τις υπηρεσίες σας σε σχέση με τον ανταγωνισμό, μέχρι να αποκτήσετε τις απαραίτητες δεξιότητες. 
 
Παρόλα αυτά, μπορείτε να κοστολογήσετε εσείς τις υπηρεσίες σας, έχοντας μεγάλο ποσοστό κέρδους σε σχέση με τα έξοδα σας. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει όριο για τα έσοδα σας, καθώς μπορείτε να αναλάβετε αρκετά project με υψηλό κόστος, υπό τον προϋπόθεση ότι υπάρχει ανάλογη ζήτηση για τις υπηρεσίες σας. 
 
Σε κάθε περίπτωση, ως freelancer, μπορείτε να επιλέξετε εσείς τα project που θα αναλάβετε εξασφαλίζοντας την ισορροπία μεταξύ της προσωπικής κι επαγγελματικής σας ζωής. 
 
Όπως ήδη αναφέραμε, υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι για να βγάλετε χρήματα μέσω της παραγωγής βίντεο καθώς μπορείτε να εργαστείτε σε γάμους, εκδηλώσεις, ταινίες κ.α. 
 
Μέσω της παραγωγής βίντεο, μπορείτε να κάνετε νέες γνωριμίες και να διευρύνετε τον κύκλο σας. 
 
Η παραγωγή βίντεο έχει εισχωρήσει στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα να έχει μέλλον και μεγάλη ζήτηση για τους επαγγελματίες του είδους. 
 
Τέλος, μέσω του Videography έχετε τη δυνατότητα να ταξιδέψετε ή να αποκτήσετε νέες γνώσεις και εμπειρίες. 
 

Ποια skills χρειάζονται για την παραγωγή βίντεο;

Storytelling

Η βιντεογραφία απαιτεί δημιουργικότητα, φαντασία, καλλιτεχνική ματιά, σαφήνεια κ.α. 

Εξοικείωση με την τεχνολογία 

Οι επιδέξιοι βιντεογράφοι θα πρέπει να είναι σε θέση να κατανοούν τις τεχνικές πτυχές της κάμερας αλλά  και να είναι εξοικειωμένοι με τους διαφορετικούς τύπους μικροφώνων αλλά και όλα τα νέα gadgets και τον απαραίτητο εξοπλισμό. 

Πάθος και Έμπνευση

Οι βιντεογράφοι πρέπει να έχουν επιθυμία να δημιουργήσουν, να πειραματιστούν και να βελτιωθούν στην τέχνη τους. Αυτό το πάθος τροφοδοτεί την αποτελεσματικότητα του βιντεογράφου με τρόπο που επιτυγχάνει τη συνεχή του εξέλιξη.

Μοντάζ 

Η αντίληψη σας στην επεξεργασία του βίντεο και οι γνώσεις του μοντάζ είναι σίγουρα εξαιρετικά βοηθητικά. 

Προσαγωγή και επικοινωνία 

Οι ικανότητα προσαρμογής σε νέες συνθήκες, καταστάσεις αλλά και τεχνολογίες αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμη. 

Επικοινωνία και Οργάνωση

Η βιντεοσκόπηση απαιτεί συχνά στενή συνεργασία με μια ομάδα σκηνοθετών, σεναριογράφων, ηθοποιών και μοντέρ. Η καλή επικοινωνία, ο συντονισμός και οι διαπροσωπικές δεξιότητες κάνουν τη διαδικασία πιο ομαλή και πιο ευχάριστη για όλους τους εμπλεκόμενους. Για να είναι επιτυχείς σε αυτόν τον τομέα, οι βιντεογράφοι πρέπει να έχουν άριστες επικοινωνιακές δεξιότητες, ικανότητα συντονισμού πολλαπλών εργασιών και υπομονή να επιλύσουν τυχόν προβλήματα που προκύπτουν.
 
Λάβετε υπόψη ότι η δημιουργία ενός βίντεο απαιτεί χρόνο και η σοφή διαχείριση του χρόνου είναι απαραίτητη για την τήρηση των προθεσμιών και για τη διασφάλιση ότι το τελικό προϊόν είναι όπως πρέπει. 
 
 

Πώς να γίνετε Videographer;

Θα μπορούσατε να επιλέξετε την επίσημη εκπαίδευση. Δεν απαιτείται κάποιο πτυχίο για να δουλέψετε ως βιντεογράφος. Ωστόσο, η παρακολούθηση ενός μαθήματος στο αντικείμενο μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε τις βασικές γνώσεις που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε την καριέρα σας. Αυτές οι γνώσεις και οι δεξιότητες μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμες όταν ανταγωνίζεστε για θέσεις και projects με άλλους επαγγελματίες. Στη συνέχεια μπορείτε να λάβετε επιπλέον μαθήματα ώστε να διευρύνετε τις δεξιότητες σας στο μοντάζ, τα γραφικά, την ηχοληψία κ.α. Σειρά έχει η απόκτηση εμπειρίας που έρχεται με τη μαθητεία δίπλα σε κάποιον εμπειρότερο ή με την ανάληψη project που θεωρούνται πιο εύκολα και θα συνεισφέρουν στην εξοικείωση σας με το αντικείμενο. Στη συνέχεια, έρχεται η διεύρυνση των επαφών και του πελατολογίου σας δημιουργώντας ένα portfolio που θα είναι αντιπροσωπευτικό της δουλειάς σας.  Τέλος, ενδέχεται να επιθυμείτε να αποκτήσετε τη δίκη σας εξειδίκευση σε κάποιον από τους τύπους της βιντεογραφίας που αναφέραμε ήδη. 
 
To Videography Masterclass του Skillbox
 
Το «Videography Masterclass - Τεχνικές δημιουργίας και επεξεργασίας βίντεο» παρέχει σημαντικές γνώσεις για όσους επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για τη βιντεογραφία. Ξεκινήστε ένα παραγωγικό ταξίδι στον συναρπαστικό κόσμο της δημιουργίας ταινιών και βίντεο υψηλής ποιότητας μέσω δωρεάν λογισμικού. Το πιστοποιημένο σεμινάριο Advanced ACTA-Certified Course: «Videography Masterclass - Τεχνικές δημιουργίας και επεξεργασίας βίντεο» καλύπτει όλα τα στάδια της δημιουργικής διαδικασίας, από τις βασικές γνώσεις επάνω στον απαραίτητο εξοπλισμό έως τις προχωρημένες τεχνικές λήψεων με κινητό, κάμερα ή και drone. Μάθετε πως να χρησιμοποιείτε την τεχνητή νοημοσύνη για την δημιουργία και επεξεργασία βίντεο μέσω των προγραμμάτων Davinci Resolve, CapCut και VN. Ανακαλύψτε στην πράξη όλα τα μυστικά του επαγγέλματος μέσα από την ανάλυση ολόκληρων project σε πραγματικές συνθήκες όπως η κάλυψη εκδηλώσεων και η παραγωγή προωθητικών βίντεο. 
 
Όσα αξίζει να γνωρίζετε για το Skillbox
 
Το Skillbox αποτελεί τον εκπαιδευτικό βραχίονα του Jobfind.gr - Career Portal. Η εξέλιξη μέσω της παροχής εκπαίδευσης με στόχο την ανάπτυξη soft και hard skills. Θελήσαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε μία υπηρεσία εκπαίδευσης, που θα έδινε τη δυνατότητα στον εκπαιδευόμενο να λαμβάνει πρακτικές γνώσεις σύμφωνα με το δικό του αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Η online γνώση και τα μαθήματα μέσα από σεμινάρια, προσβάσιμα από όλες τις συσκευές, desktop και mobile, παρέχουν κατάρτιση πάνω σε επίκαιρα θέματα από έμπειρους και διακεκριμένους εισηγητές, ενεργούς στην αγορά εργασίας. Έτσι γεννήθηκε το Skillbox, μία ελληνική πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης που δεν έχει σκοπό μόνο να σας επιμορφώσει αλλά να ξεκλειδώσει τις δεξιότητές σας.
 
Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: