Η δημιουργική γραφή και πώς να ενισχύσετε την έμπνευση σας

Προσωπική Ανάπτυξη

29/3/2024

Τι είναι η δημιουργική γραφή; 

Η δημιουργική γραφή ή συγγραφή περιλαμβάνει τα μυθιστορήματα, τα διηγήματα, τα ποιήματα, τα θεατρικά έργα κ.α. Η δημιουργική διαδικασία κατά την οποία ο συγγραφέας μετουσιώνει τη σκέψη και την ιδέα του σε λέξεις είναι η δημιουργική γραφή. Η διαδικασία αυτή σχετίζεται με την φαντασία και την προσωπική έκφραση του συγγραφέα και αποτελεί μία διέξοδο για την δημιουργικότητα του. Στο σημείο αυτό, θα μπορούσαμε να αναλύσουμε τη διαφορά του συγγραφέα και του λογοτέχνη όμως δεν φαίνεται ιδιαίτερα χρήσιμο στην παρούσα φάση. Αντίθετα, αξίζει να αναλύσουμε τα διαφορετικά είδη της δημιουργικής γραφής, δηλαδή το παραμύθι, τη μυθοπλασία, την λογοτεχνία, το σενάριο, την ποίηση, το πεζογράφημα και το δοκίμιο. 
 

Γιατί είναι χρήσιμη η δημιουργική γραφή;

Η δημιουργική γραφή έχει πολλά οφέλη. Γι’ αυτό μάλλον πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να λάβουν μαθήματα, ακόμη κι αν δεν συνδέονται άμεσα με το αντικείμενο της εργασίας τους. Γιατί λοιπόν αφιερώνουν χρόνο και χρήματα για να εξοικειωθούν με τη δημιουργική γραφή και να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους; Η δημιουργική γραφή: 
 
  • Επιτρέπει στους συγγραφείς να εκφράσουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ιδέες τους.
  • Προάγει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, βοηθώντας τους συγγραφείς να αναπτύξουν νέες ιδέες.
  • Λειτουργεί ως αυτοθεραπευτικό εργαλείο, βοηθώντας τους ανθρώπους να επεξεργαστούν τα συναισθήματα τους και να διαχειριστούν τις εμπειρίες τους βελτιώνοντας την ψυχολογία τους.
  • Βελτιώνει τη γραμματική, την ορθογραφία και το συντακτικό σας ενώ διευρύνει το λεξιλόγιο σας. 
  • Διδάσκει πως να κάνετε έρευνα και διευρύνει τις γνώσεις σας. 
  • Αποτελεί μία διασκεδαστική δραστηριότητα που μπορεί να σας φτιάξει τη διάθεση.
  • Βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο διηγείστε ιστορίες ή κάνετε παρουσιάσεις ή εκφωνείτε ομιλίες με τρόπο ενδιαφέροντα, πειστικό και σαφή. 
  • Αυξάνει τις πιθανότητες απασχόλησης και εύρεσης εργασίας. Η δημιουργική γραφή αποτελεί ένα ακόμα πλεονέκτημα στο βιογραφικό σας, το οποίο μπορεί να είναι χρήσιμο σε πολλές και διαφορετικές θέσεις εργασίας. 
  • Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε πως με τις γνώσεις στη δημιουργική γραφή, μαθαίνουμε χρήσιμες τεχνικές. Παράδειγμα αποτελεί η ανάπτυξη χαρακτήρων, η ανάπτυξη ιστοριών, η ανάπτυξη σκηνών, η αφύπνιση της έμπνευσης, η δραματοποίηση, οι διάλογοι κ.α. 
 

Πώς να βελτιώσετε τη δημιουργική γραφή σας με τεχνικές συγγραφής  

 
Η δημιουργική γραφή είναι μια διαδικασία που απαιτεί προσήλωση, εξάσκηση και συνεχή βελτίωση. Ωστόσο μερικές τεχνικές συγγραφής μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας, να βελτιώσετε τις ικανότητες σας και να αναβαθμίσετε τη δημιουργικότητά σας. Ποιες είναι όμως αυτές οι τεχνικές και οι συμβουλές που συστήνουν οι ειδικοί; 
 
Εξασκηθείτε καθημερινά στη δημιουργική γραφή και τότε το μόνο σίγουρο είναι πως θα βελτιωθείτε αισθητά. Γράψτε κάθε μέρα, ακόμα και αν είναι μόνο για λίγα λεπτά ή για λίγες γραμμές.
 
Διαβάστε όσα περισσότερα κείμενα και βιβλία μπορείτε, ακόμη κι αν πρόκειται για διαφορετικά είδη. Η ανάγνωση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να εμπνευστείτε και να αναβαθμίσετε το επίπεδο της συγγραφής σας, εμπλουτίζοντας παράλληλα τις γνώσεις σας. 
 
Διαλέξτε ένα πρότυπο που σας εμπνέει και επιθυμείτε να πατήσετε στα βήματα του για να εξελιχθείτε. Ποιος είναι ο συγγραφές που θαυμάζετε και ταιριάζει στις προτιμήσεις σας; Όταν βρείτε την απάντηση είναι πολύ σημαντικό να διαβάσετε όσο περισσότερα δημιουργήματα του μπορείτε και να τα χρησιμοποιήσετε ως έμπνευση αλλά και ως παράδειγμα για την ανάπτυξη των δικών σας έργων. Μη μείνετε σε μία απλή ανάγνωση αλλά φροντίστε να αναλύσετε το περιεχόμενο από το τρόπο γραφής έως τη χρήση της γλώσσας κ.α. 
 
Δεχτείτε τον πειραματισμό και δοκιμάστε νέες τεχνικές και προσεγγίσεις μέχρι να βρείτε αυτή στην οποία είστε πιο παραγωγικοί και σας ταιριάζει καλύτερα. Με τον τρόπο αυτό θα εξελιχθείτε ως συγγραφέας και θα εξελίξετε τη γραφή σας. 
 
Μη διστάσετε να δείξετε τα γραπτά σας και ζητήστε ανατροφοδότηση, τόσο από φίλους σας, όσο και από έμπειρους ή πετυχημένους συγγραφείς. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να μετρήσετε τις δυνάμεις σας, να διορθώσετε τα λάθη σας και να γίνετε καλύτεροι. 
 
 

 

Πώς να αφυπνίσετε την έμπνευση σας  

 
Η έμπνευση αποτελεί ένα ζήτημα που ταλανίζει τους συγγραφείς από την αρχαιότητα. Δεν είναι τυχαίο πως απευθύνονταν στις Μούσες και ζητούσαν να τους εμπνεύσουν για την ολοκλήρωση του έργου τους. Άλλωστε, η έμπνευση είναι μία δύναμη που μοιάζει μαγική και μπορεί με τον τρόπο της να διαμορφώσει τον κόσμο και να επηρεάσει τους ανθρώπους. Η έμπνευση είναι καθοριστική για τη δημιουργία και δεν είναι εύκολο να εντοπίσουμε τη σχέση αιτίου κι αιτιατού που συνδέεται με την πυροδότηση της. Συχνά, εμφανίζεται στιγμιαία και απρόσμενα, ενώ πολλές φορές απαιτεί να βρισκόμαστε στην κατάλληλη ψυχολογική κατάσταση και να έχουμε τον χρόνο και την ενέργεια ώστε να μην πάει χαμένη. 
 
Η πολυπλοκότητα της έμπνευσης εξηγεί και το γεγονός ότι διανύουμε ολόκληρες περιόδους κατά τις οποίες είναι πολύ δύσκολο για τους συγγραφείς να τη βρουν και να την καλλιεργήσουν. Η κούραση, η έλλειψη κινήτρων, η πίεση από τις προσδοκίες ή ακόμα και η κακή ψυχολογία έχουν άμεσο αντίκτυπο στην έμπνευση των συγγραφέων αλλά και όσων αγαπούν το γράψιμο. Ωστόσο, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι είναι πολύ πιθανό οι συγγραφείς να  αντιμετωπίζουν περιόδους με μεγάλη δυσκολία στη συγγραφή, όπου χρειάζεται να αναζητηθούν νέες πηγές έμπνευσης. 
 
Η περίοδος κατά την οποία η έμπνευση φτάνει σ’ ένα τέλμα ονομάζεται «creative block». Πρόκειται για ένα δημιουργικό αδιέξοδο που καταβάλλει τον συγγραφέα και τον εντάσσει σ’ έναν φαύλο κύκλο ο οποίος μειώνει ακόμη περισσότερο την απόδοση του εξαιτίας της κακής του ψυχολογικής κατάστασης και της κούρασης του. Αξίζει να σημειωθεί πως το «creative block» δεν έχει να κάνει μόνο με την έλλειψη έμπνευσης αλλά και με τη δυσφορία του συγγραφέα γύρω από το γράψιμο που σχετίζεται άμεσα με το αίσθημα ότι οι ιδέες του έχουν εξαντληθεί και δεν μπορούν να αντικατασταθούν με νέες. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να αποδεχτείτε την κατάσταση και να αφοσιωθείτε στην εύρεση νέων πηγών έμπνευσης που θα ενθαρρύνουν τη φαντασία σας. 
 
Είναι σημαντικό να θυμάστε πως η έμπνευση είναι μία διαδικασία που απαιτεί πειθαρχία, αφοσίωση και πολλά ερεθίσματα. Οι ειδικοί προτείνουν να έχετε μαζί σας ένα ημερολόγιο ιδεών ή ένα μπλοκ για να καταγράψετε τις ιδέες σας, οι οποίες μπορούν να χαθούν πολύ σύντομα, αν δεν περάσουν στο χαρτί. Αν βρίσκεστε σ’ ένα συγγραφικό μπλοκ, δεν έχετε παρά να προσπαθήσετε ν’ αλλάξετε –έστω για λίγο- την καθημερινότητα σας, τις συνήθειες, το περιβάλλον σας. Με τον τρόπο αυτό είναι πολύ πιθανό να εντοπίσετε νέες πηγές έμπνευσης. Παραδείγματος χάρη, αν δεν μπορείτε να διοργανώσετε ένα ταξίδι, επιλέξτε έναν διαφορετικό δρόμο για να πάτε στη δουλειά ή σε κάποια συνάντηση σας. Είναι πιθανό στη διαδρομή να δείτε κάτι που δεν έχετε ξαναδεί και να σας εμπνεύσει. Αυξήστε τα ερεθίσματα σας διαβάζοντας περισσότερα βιβλία, βλέποντας ταινίες, παρακολουθώντας ακόμη και την επικαιρότητα. Ανάλογα ερεθίσματα μπορούν να αποτελέσουν και η μουσική αλλά και η ζωγραφική. Επιπλέον, αλληλοεπιδράστε με περισσότερους ανθρώπους. Μία απλή συνομιλία αλλά και η ιστορία τους ενδέχεται να σας εμπνεύσει για να γράψετε ένα νέο κείμενο, ένα παραμύθι, ένα βιβλίο. Τέλος, η ζωή πολλών επιτυχημένων συγγραφέων δεν το επιβεβαιώνει αλλά πολλοί ειδικοί υπογραμμίζουν ότι για να έρθει η έμπνευση θα πρέπει να έχετε καθαρό και ανοιχτό μυαλό. Συνεπώς, προτείνουν έναν υγιή τρόπο ζωής με καλή διατροφή, πλήρη ύπνο, άσκηση και ισορροπημένη ψυχολογία χωρίς καταχρήσεις. Αν βρίσκεστε σ’ ένα δημιουργικό τέλμα, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές για να αναζωπυρώσετε τη δημιουργική σας φλόγα. 
 
 

 

Όσα αξίζει να γνωρίζετε για το σεμινάριο δημιουργικής γραφής 

 
Αγαπάτε το γράψιμο και θέλετε να αποκτήσετε περισσότερες γνώσεις για τη δημιουργική γραφή και τις τεχνικές συγγραφής; Τότε το σεμινάριο δημιουργικής γραφής του Skillbox  είναι αυτό που αναζητάτε, καθώς προσαρμόζεται στις επιθυμίες και τις ανάγκες σας. Αξιοποιήστε τα πλεονεκτήματα της ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης παρακολουθώντας online σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα από έμπειρους εισηγητές, ενεργούς στην αγορά εργασίας. 
Tο Skillbox αποτελεί μία ελληνική πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης και τον εκπαιδευτικό βραχίονα του Jobfind.gr - Career Portal που γεννήθηκε όταν έγινε αντιληπτή η ανάγκη για επιπλέον κατάρτιση σε όλους τους κλάδους, για την οποία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα η πίεση του χρόνου που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος επαγγελματίας. Απώτερος σκοπός είναι η εξέλιξη μέσω της παροχής εκπαίδευσης και στόχος αποδεικνύεται η ανάπτυξη soft και hard skills.
Στο Skillbox θα βρείτε διαφορετικές επιλογές σεμιναρίων με αντικείμενο τη δημιουργική γραφή, όπως η «Δημιουργική γραφή για προχωρημένους», η «Λογοτεχνία του Φανταστικού» και η «Δημιουργική γραφή: Από τη φαντασία στο χαρτί». Ας εστιάσουμε λίγο περισσότερο σε αυτό το σεμινάριο δημιουργικής γραφής. 
 
Πρόκειται για ολοκληρωµένο σεµινάριο  για όσους αγαπούν να γράφουν και θέλουν να βελτιωθούν σε αυτό αλλά και για εκείνους που αγαπούν να γράφουν αλλά δεν το τολµούν. Σε µόλις 4 εβδοµάδες θα µάθετε να αναλύετε λογοτεχνικά κείµενα, να πλάθετε χαρακτήρες, να δηµιουργείτε την πλοκή, να προκαλείτε συγκίνηση, να εντυπωσιάζετε τον αναγνώστη και να αποτυπώνετε τις σκέψεις, τις ιδέες, τις ιστορίες και τα όνειρα σας στο χαρτί. Το σεµινάριο σας προσκαλεί να γράψετε δύο διηγήµατα για να εξασκηθείτε σε αυτά που θα µάθετε ενώ ο εισηγητής θα διαλέξει το καλύτερό σας και θα συµπεριληφθεί στο e-book που θα εκδοθεί από το Skillbox µετά το τέλος του προγράµµατος.
 
Το σεμινάριο δημιουργικής γραφής απευθύνεται σε όσους θέλουν να γράψουν το δικό τους βιβλίο ή διήγημα, σε συγγραφείς που κάνουν τα πρώτα τους βήματα, σε συγγραφείς που επιδιώκουν να δουν διαφορετικούς τρόπους συγγραφής και ανάλυσης, σε οποιονδήποτε θέλει να βελτιώσει τη γραφή του, σε βιβλιόφιλους που θέλουν να γνωρίσουν τα βασικά της λογοτεχνικής θεωρίας και ανάλυσης και σε όσους έχουν μέσα τους μια ιστορία και έχουν την ανάγκη να αποτυπώσουν στο χαρτί.
 
Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: