Οι top τάσεις εσωτερικής διακόσμησης για το 2024

Design / Photo / Video

3/4/2024
Η εσωτερική διακόσμηση αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα στη δημιουργία ενός χώρου που αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα, τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις μας. Άλλωστε, το interior design δεν έχει κάνει μόνο με τον προσωπικό μας χώρο ή το σπίτι μας αλλά και με το γραφείο ή οποιονδήποτε άλλον επαγγελματικό χώρο. Αυτό που πρέπει να λάβουμε υπόψη είναι πως η διακόσμηση αφορά, πέρα από την όψη ενός χώρου, και την άνεση και τη λειτουργικότητα του. Όλοι οι παραπάνω λόγοι είναι σημαντικοί παράγοντες για να αποκτήσετε περισσότερες γνώσεις σχετικά με τη διακόσμηση, η οποία μπορεί να επηρεάσει θετικά την καθημερινή σας ζωή. 
 

Λίγα λόγια για το interior design

 
Το interior design, που μεταφράζεται στα ελληνικά ως εσωτερική διακόσμηση, ορίζεται ως η επαγγελματική πρακτική της δημιουργίας ενός εσωτερικού χώρου που ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. Είναι η τέχνη μιας βιώσιμης και λειτουργικής επιλογής χρωμάτων, υλικών, επίπλων και αντικειμένων με στρατηγική που χαράσσεται με κριτήριο το στυλ και την αισθητική. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί πως η εσωτερική διακόσμηση λειτουργεί σε συνεργασία και παράλληλα με την αρχιτεκτονική. Γι’ αυτό και κάποιοι την ονομάζουν αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου. Λόγω της τεχνολογικής πολυπλοκότητας του σύγχρονου σχεδιασμού των κτιρίων, δεν είναι πλέον εφικτό για έναν μόνο αρχιτέκτονα να ειδικεύεται σε όλες τις πτυχές που συνθέτουν ένα σύγχρονο κτίριο. Είναι σημαντικό, ωστόσο, οι ειδικοί που απαρτίζουν μια ομάδα σχεδιασμού να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και να έχουν επαρκείς γνώσεις για να επιτύχουν τους κοινούς τους στόχους. Άλλωστε, σήμερα, πολλές εταιρείες σχεδιασμού έχουν εξειδίκευση σε τομείς όπως η διακόσμηση ξενοδοχείων, καταστημάτων, εμπορικών κέντρων κ.α. ενώ υπάρχει και ο διαχωρισμός ανάμεσα σε οικιστικά και μη οικιστικά projects. Ένας πραγματικά όμορφος χώρος που έχει διακοσμηθεί με επιμέλεια και αισθητική μπορεί πράγματι να χαρακτηριστεί ένα έργο τέχνης. 
 
Παρόλα αυτά είναι δύσκολο να ορίσουμε με σαφήνεια τι θεωρείται όμορφο στην εσωτερική διακόσμηση. Βέβαια, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες για την ομορφιά που είναι καθολικά αποδεκτοί και μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε αυτό που ονομάζεται αισθητική, αρκεί αν υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση και φυσικά το ανάλογο υπόβαθρο. Ωστόσο, η αξία ενός έργου εσωτερικής διακόσμησης δεν περιορίζεται στην εικόνα του αλλά και στην λειτουργικότητα του καθώς οι άνθρωποι αναπτύσσουν μέσα σ’ αυτό τον χώρο την καθημερινότητα τους και αποκτούν τις εμπειρίες τους. Όσο για την αισθητική και την ομορφιά, αξίζει να υπογραμμίσουμε πως αυτή αλλάζει και εξαρτάται από διάφορούς παράγοντες που μπορεί να είναι κοινωνική, οικονομική αλλά και γεωπολιτικοί. Με απλά λόγια, τα αισθητικά κριτήρια δεν είναι αποκρυσταλλωμένα αλλά σχετίζονται με την εποχή γι’ αυτό και υπάρχουν οι τάσεις εσωτερικής διακόσμησης για τις οποίες ένας διακοσμητής θα πρέπει να είναι ενημερωμένος. 
 
Ποιες είναι όμως οι τάσεις εσωτερικής διακόσμησης για το 2024 και πως μπορείτε να μάθετε τα πάντα για το interior design μέσα από ένα σεμινάριο διακόσμησης; Οι απαντήσεις βρίσκονται στη συνέχεια αυτού του άρθρου που θα λύσει όλες τις απορίες σας. 
 

Οι κορυφαίες τάσεις εσωτερικής διακόσμησης για το 2024

 
Η πρώτη ερώτηση που προκύπτει εύλογα είναι «Γιατί αξίζει να παρακολουθούμε τις τάσεις εσωτερικής διακόσμησης;». Η παρακολούθηση των trends μπορεί να φαίνεται μία επιφανειακή συνήθεια αλλά στην πραγματικότητα έχει πολλά πλεονεκτήματα. Οι τάσεις μάς δίνουν έμπνευση και βοηθούν στη σύλληψη νέων ιδεών. Μάλιστα, τα trends του interior design μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για να προσαρμόσουμε τις πιο δημοφιλείς επιλογές στο προσωπικό μας στυλ. Άλλωστε, πρόκειται και για έναν τρόπο να ενημερωθούμε για τα τελευταία σχεδιαστικά και τεχνολογικά επιτεύγματα που μπορούμε να υιοθετήσουμε στον προσωπικό ή τον επαγγελματικό μας χώρο. Επιπλέον, ένα σπίτι, ένα μαγαζί ή οποιοσδήποτε άλλος χώρος φτιαγμένος σύμφωνα με τις τάσεις εσωτερικής διακόσμησης μπορεί να αυξήσει την αξία του και να προσελκύσει περισσότερους αγοραστές. Τέλος, οι τάσεις, όσο περνάει ο καιρός, γίνονται όλο και πιο συμβατές με τις ανάγκες των ανθρώπων με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται μόνο στην αισθητική αλλά και στη λειτουργικότητα που αναζητάμε. 
 
Η φύση μέσα στο σπίτι  
 
Η έμπνευση από τη φύση κυριαρχεί, καθώς οι διακοσμητές, οι ιδιοκτήτες σπιτιών και οι επιχειρήσεις ωθούνται να φέρουν την ύπαιθρο μέσα στον εσωτερικό χώρο. Η 
πλούσια βλάστηση, τα γήινα χρώματα και τα φιλικά προς το περιβάλλον υλικά δημιουργούν μία χαλαρή ατμόσφαιρά που μας φέρνει σε επαφή με τη φύση και ταιριάζει απόλυτα με τη βιωσιμότητα που είναι εξαιρετικά χρήσιμη για το καλό του πλανήτη μας. Αυτή τη φορά, τα φυτά εσωτερικού χώρου μπαίνουν στο σπίτι και τις επιχειρήσεις με μία μορφή μαξιμαλισμού, περνώντας στο επίκεντρο του interior design. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι το πράσινο συνδέει τον άνθρωπο με τη φύση και υπενθυμίζει το αίσθημα της ευθύνης προς το περιβάλλον.  
 
 
Η τεχνολογία του μέλλοντος 
 
Καθώς κάτι τόσο ακατέργαστο όσο τα φυτά μπαίνουν στους χώρους μας, κάτι τόσο σύγχρονο όσο η τεχνολογία και τα επιτεύγματα της αποκτούν επίσης θέση στο εσωτερικό των σπιτιών, των εταιρειών, των ξενοδοχείων και των καταστημάτων. Ας εστιάσουμε όμως στα σπίτια που γίνονται πιο έξυπνα από ποτέ διευκολύνοντας τον τρόπο ζωής μας. Η μεγάλη πρόκληση είναι να ενσωματωθούν οι έξυπνες συσκευές στο σπίτι μας με οικείο και αποτελεσματικό τρόπο, δίχως να στερείται κάτι από την οικεία ατμόσφαιρα, που είναι και το ζητούμενο. 
 
 
Το παλιό συναντά το νέο 
 
Ακριβώς όπως η φύση συναντά την τεχνολογία, έτσι κι η παράδοση συναντά τον μοντερνισμό επαναπροσδιορίζοντας την εσωτερική διακόσμηση. Αυτό που θεωρούσαμε κλασσικό αποκτά μία νέα και πιο μοντέρνα εκδοχή που συμβάλλει στην επιστροφή των τάσεων, οι οποίες ενδέχεται να θεωρούνταν ακόμη και ξεπερασμένες. Με υπέροχο τρόπο, η γοητεία του παρελθόντος συνταιριάζει με την άνεση του παρόντος και την πρωτοτυπία του μέλλοντος.  
 
 
Το φυσικό φως στον χώρο 
 
Τα φυτά εσωτερικού χώρου που προαναφέραμε δεν είναι το μόνο φυσικό που περνά το κατώφλι των οικιστικών και μη χώρων μας. Σύμφωνα με την πράσινη τάση που σπάει το φράγμα ανάμεσα στον εσωτερικό και τον εξωτερικό χώρο, το φυσικό φως έχει πολλές διόδους ώστε να λούσει τα σπίτια, τα γραφεία και τα μαγαζιά. Τα παράθυρα, οι τζαμαρίες, οι φεγγίτες, ακόμη και οι καθρέφτες είναι αριστοτεχνικά τοποθετημένα ώστε να μην αφήνουν καμία αχτίδα φωτός να πάει χαμένη. Τόσο το πράσινο, όσο και το φως χαρίζουν στους σύγχρονους ανθρώπους την ευεξία που τόσο αναζητούν, ακόμη και όταν βρίσκονται ανάμεσα στους τέσσερεις τοίχους. 
 
 
 
Cozy μινιμαλισμός 
 
Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, ο μινιμαλισμός μπορεί να είναι ζεστός και να δημιουργεί αυτό το αίσθημα σπιτιού που ψάχνουμε. Υπάρχει κάτι χαλαρωτικό και τόσο όμορφο στις λείες επιφάνειες, τους ανοιχτούς χώρους και την απλοποιημένη διακόσμηση. Ναι, πέρα από τον κρύο και αποστασιοποιημένο μινιμαλισμό, υπάρχει και μία πιο ζεστή εκδοχή του βασίζεται στις γήινες αποχρώσεις και φυσικά, δεν είναι εύκολο να την επιτύχουμε. 
 
 
Ψήφος στην αυθεντικότητα 
 
Οι τάσεις έχουν πολλά πλεονεκτήματα αλλά δεν υπάρχει νόημα σε αυτές αν δεν αντικατοπτρίζουν το προσωπικό σας στυλ. Είναι σύνηθες να υπακούμε τυφλά στους κανόνες του interior design και στο τέλος τα σπίτια μας να μοιάζουν ξένα αλλά και να μοιάζουν μεταξύ τους ή με μία εικόνα του Pinterest. To 2024, η αυθεντικότητα κυριαρχεί στην εσωτερική διακόσμηση και σας επιτρέπει να δημιουργήσετε χώρους που ανταποκρίνονται στις επιθυμίες και τις ανάγκες σας, με τρόπο που διηγείται την ιστορία σας και σας επιτρέπει να νιώσετε πραγματικά σαν το σπίτι σας. 
 
 
Άλλες τάσεις που πρωταγωνιστούν το 2024, είναι η χαρά του χρώματος που αποτελεί το επίκεντρο, η επάνοδος του πλακακιού, ο μοντερνισμός του μέσου του περασμένου αιώνα, οι καθρέφτες σε ασυνήθιστα σχήματα, τα unique χαλιά, οι καμπύλες στα έπιπλα και οι καλλιτεχνικές πινελιές που εξασφαλίζουν την παιχνιδιάρικη κουλτούρα. 
 
 

Πώς θα μάθετε περισσότερα για το interior design μέσα από ένα σεμινάριο διακόσμησης 

 
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την εσωτερική διακόσμηση, δεν υπάρχει καλύτερη λύση από το να παρακολουθήσετε ένα σεμινάριο διακόσμησης από την άνεση του σπιτιού σας και με όλα τα πλεονεκτήματα που αυτό συνεπάγεσαι. 
 
Tο Skillbox αποτελεί μία ελληνική πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης και τον εκπαιδευτικό βραχίονα του Jobfind.gr - Career Portal που γεννήθηκε όταν έγινε αντιληπτή η ανάγκη για επιπλέον κατάρτιση σε όλους τους κλάδους, για την οποία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα η πίεση του χρόνου που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος επαγγελματίας. Απώτερος σκοπός είναι η εξέλιξη μέσω της παροχής εκπαίδευσης και στόχος αποδεικνύεται η ανάπτυξη soft και hard skills. 
Η υπηρεσία εκπαίδευσης του Skillbox δίνει τη δυνατότητα στον εκπαιδευόμενο να λαμβάνει πρακτικές γνώσεις σύμφωνα με το δικό του αυστηρό χρονοδιάγραμμα με  online σεμινάρια, προσβάσιμα από όλες τις συσκευές, desktop και mobile με έμπειρους και διακεκριμένους εισηγητές, ενεργούς στην αγορά εργασίας.
 
Το σεμινάριο διακόσμησης του Skillbox «Advanced ACTA-Certified Course - Διακόσμηση εσωτερικών χώρων», θα σας επιτρέψει να ανακαλύψετε μέσα από 4 online συναντήσεις μέσω ΖΟΟΜ, διάρκειας δυόμιση ωρών ανά μάθημα, τρόπους να διακοσμήσετε το σπίτι σας σαν επαγγελματίας ανακαλύπτοντας παράλληλα το στυλ που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς και τα συναισθήματα που θέλετε να εκπέμπει ο χώρος σας. Οι σημειώσεις από τις διαλέξεις θα βρίσκονται μέσα στην πλατφόρμα του Skillbox και οι συμμετέχοντες μπορούν να δουν τα video των ZOOM Meeting την επόμενη μέρα on demand σε περίπτωση που χάσουν το μάθημα ή θέλουν να θυμηθούν κάποια σημαντικά σημεία. Όσο για την πιστοποίηση, αφού ολοκληρώστε επιτυχώς την τελική αξιολόγηση, θα αποκτήσετε τη βεβαίωση παρακολούθησης του πιστοποιημένου προγράμματος από την ΑCΤΑ - Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
 
Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου «Διακόσμηση εσωτερικών χώρων» θα έχετε την ικανότητα να επιλέξετε τα κατάλληλα χρώματα ώστε να αναδείξετε έναν χώρο, να επιλέξετε τον φωτισμό του, να γνωρίσετε τις διαστάσεις των επίπλων, να επιτύχετε την λειτουργικότητα και να αναβαθμίσετε ένα δωμάτιο με τα κατάλληλα διακοσμητικά. 
 
Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: