Δεξιότητες που πρέπει να διαθέτουμε στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή

Career

17/10/2018
Η Shana Lebowitz σε άρθρο της στο Business Insider συγκέντρωσε μία λίστα με πολύ σημαντικές δεξιότητες που όλοι πρέπει να διαθέτουμε.
 
Μερικά skills μπορεί να θεωρούνται αυτονόητα, ωστόσο αν ρίξουμε μία ματιά στους γύρω μας αλλά και στον εαυτό μας θα αντιληφθούμε πως στερούμαστε μερικών πολύ σημαντικών skills, απαραίτητων τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική μας ζωή.
 
Οφείλουμε να διαθέτουμε τα παρακάτω:
 
Να μιλάμε δημοσίως σε κοινό
 
"Η ικανότητα να μιλάς με αυτοπεποίθηση σε μια μεγάλη μάζα ανθρώπων είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται", γράφει ο Ramachandra Bhakta. "Κάνει μια εντύπωση μόνιμη και σας φέρνει στην προσοχή πολλών ανθρώπων ταυτόχρονα." Αν η πιθανότητα να παρουσιάσετε κάτι στους συναδέλφους σας, σας προκαλεί εφιάλτες μπορείτε να εφαρμόσετε άμεσα αυτές τις τακτικές που θα βρείτε εδώ.
 
Να αποδεχόμαστε το feedback ή την κριτική με χάρη
 
Ας το παραδεχτούμε! Είναι δύσκολο να αποδεχτούμε μία κακή κριτική ή την παρουσίαση ενός λάθους μας. Ένα εξαιρετικό skill ωστόσο, είναι, να παραμερίζουμε τα συναισθήματά μας εκείνη τη στιγμή και να επικεντρωνόμαστε στην πληροφορία που μας δίνεται.  
 
Να απολογούμαστε με ειλικρίνεια
 
Η συγγνώμη μας πρέπει να είναι ειλικρινής και να διασφαλίζει ότι δεν θα ξανακάνουμε το ίδιο λάθος. 
 
Να διαχειριζόμαστε σοφά το χρόνο μας
 
Ίσως το πιο σημαντικό μάθημα διαχείρισης χρόνου είναι ότι πρέπει να ασχολούμαστε με ένα έργο κάθε φορά. Έρευνες δείχνουν πως το multitasking είναι γενικά αντιπαραγωγικό, επειδή ο εγκέφαλος χρειάζεται να καταναλώσει πολλή ενέργεια, καθώς αναπροσαρμόζει την εστίασή του από μία δραστηριότητα σε μία άλλη.
 
Να λέμε "όχι" με σεβασμό
 
Σύμφωνα με τον Glasrud, ο καλύτερος τρόπος να αποκτήσουμε την αυτοπεποίθηση για να απορρίπτουμε ένα αίτημα είναι να αναγνωρίσουμε ότι μερικά πράγματα δεν μπορούν να μας επιστραφούν ποτέ: ο χρόνος μας, η υγεία μας, οι αρετές μας, η ζωή μας. 
 
Να συμπάσχουμε με τους άλλους
 
Οι ψυχολόγοι λένε ότι η ενσυναίσθηση είναι ένα θεμελιώδες μέρος της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που δεν έχουν την ικανότητα να συνειδητοποιούν και να ενδιαφέρονται για άλλους ανθρώπους είναι συχνά ναρκισσιστές.
 
Να επικοινωνούμε με τη γλώσσα του σώματος
 
"Μερικές φορές η γλώσσα του σώματός σου λέει στους ανθρώπους ό, τι χρειάζεται να γνωρίζουν πριν ακόμη ανοίξεις το στόμα σου", γράφει ο Dean Bokhari.
 
Να μιλάμε μία δεύτερη γλώσσα
 
Η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας μας κάνει πιο ανοιχτόμυαλους. Μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι με το να είναι κανείς δίγλωσσος μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές του δεξιότητες.
 
Να περνάμε χρόνο μόνοι
 
Ως ενήλικες, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να περάσουμε μια ολόκληρη μέρα μόνοι χωρίς να τρελαινόμαστε επειδή δεν υπάρχει κοινωνική αλληλεπίδραση.
 
Να ζητάμε βοήθεια
 
Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να ζητάμε συμβουλές ή βοήθεια, ειδικά στη δουλειά μας. Στην πραγματικότητα, έρευνες δείχνουν ότι η αναζήτηση συμβουλών μπορεί να μας κάνει να φαινόμαστε πιο ικανοί και επίσης κάνει τους άλλους να νιώθουν κολακευμένοι όταν στρεφόμαστε προς αυτούς για βοήθεια.
 
Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πάρα πολλές δεξιότητες που μπορούμε να μαθαίνουμε καθημερινά, ενώ υπάρχουν άλλες τόσες που ήδη κατέχουμε αλλά μπορούμε να βελτιώνουμε συνεχώς. Αυτό τουλάχιστον που οφείλουμε στον εαυτό μας είναι να προσπαθούμε καθημερινά να εξελισσόμαστε. 
Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: