Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να κάνετε το πάθος σας πραγματικότητα!

Career

19/10/2018

Οι άνθρωποι αγαπάμε αυτά στα οποία είμαστε καλοί. Είναι ο λόγος που κάποιοι βλέπουν τους εαυτούς τους να δουλεύουν για την ίδια δουλειά για 20 ή 30 χρόνια, ακόμη και αν η συγκεκριμένη δουλειά δεν ήταν έστω εξαρχής ενδιαφέρουσα για αυτούς.

Είναι επειδή το ρίσκο της παραίτησης και του να δοκιμάσετε κάτι καινούριο που δεν είναι σίγουρο πώς θα εξελιχθεί είναι μεγάλο. Oι άνθρωποι βρίσκουμε τον σκοπό μας με το να είμαστε άνετοι πρώτα με τα skills μας, ανεξάρτητα από τον χώρο ειδίκευσης μας.

Ο Cal Newport εξηγεί αυτό το κόνσεπτ πολύ καλά στο βιβλίο του So Good They Can't Ignore You: Why Skills Trump Passion in the Quest for Work You Love.

Ως αποτέλεσμα, όπως γράφει ο Nicolas Cole, καλλιεργούμε skills που είναι πιο πολύ κοινωνικά αποδεκτά ή που οι άνθρωποι γύρω μας μας ενθαρρύνουν να αναπτύξουμε, τόσο που γίνονται και τα βασικά μας skills. Και παρόλο που αρχικά θέλαμε ή ονειρευόμασταν να κάνουμε κάτι διαφορετικό με τη ζωή μας, αποτυγχάνουμε να κινηθούμε προς εκείνη την κατεύθυνση γιατί τα skills μας δεν αναπτύχθηκαν εξ αρχής όπως έπρεπε. Συχνά, δεν αποδίδουν άμεσα και ούτε τυγχάνουν της υποστήριξης από το περιβάλλον μας.

Λοιπόν, αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι άνθρωποι χάνουν τον σκοπό τους, το πάθος τους, επειδή όλος ο χρόνος ξοδεύεται δουλεύοντας για κάτι που δεν αγαπούν πραγματικά. Δουλεύουν οκτώ ώρες την ημέρα κάνοντας κάτι που ποτέ δεν ήθελαν να είναι στις βασικές τους δεξιότητες, μέχρι που έχει περάσει τόσος χρόνος σε αυτό ώστε να νιώθουν ανασφαλείς να κάνουν κάτι διαφορετικό.

Αυτό που όλοι μας λένε είναι ότι το πάθος μας ή ο σκοπός μας έρχονται άμεσα. «Θα το ξέρετε όταν το νιώσετε».

Η εξεύρεση του πάθους ή του σκοπού σας έρχεται μέσω της διαδικασίας της πράξης. Αισθανόμαστε παθιασμένοι με τα πράγματα, όπως τα κάνουμε, και επειδή γινόμαστε πιο ταλαντούχοι. Όσο καλύτεροι γινόμαστε, τόσο περισσότερο αισθανόμαστε εγγενώς ότι αυτό το πράγμα είναι μέρος του εαυτού μας.
Το πραγματικό ζήτημα, λοιπόν, είναι να συνειδητοποιήσετε ότι εάν θέλετε πραγματικά κάτι να είναι μέρος της ζωής σας - όπως φερειπείν, ένα καλλιτεχνικό χόμπι ή ένα ενδιαφέρον που ελπίζετε να κάνετε κάποια στιγμή την κύρια ασχολία σας - τότε είναι σε εσάς να επενδύσετε τον χρόνο που απαιτείται για να εξελίξετε το ταλέντο σας σε αυτήν την περιοχή. Κανείς δεν πρόκειται να σας κάνει babysitting για να βρίσκετε τον χρόνο κάθε μέρα. Κανείς δεν πρόκειται να σας ωθήσει να ασκήσετε αυτό που αγαπάτε με τον ίδιο τρόπο που θα σας ωθήσει να πάρετε μια προσφορά ή να εργαστείτε σκληρότερα στη δουλειά σας.
Εάν θέλετε να φτιάξετε μια ζωή γύρω από αυτό που είστε παθιασμένοι, ή ακόμα και αν αγωνίζεστε για να βρείτε το πάθος σας αρχικά, πρέπει να ενεργήσετε. Πρέπει να παρατηρείτε την πρόοδο σε βάθος ενός έτους, όχι ημέρας ή εβδομάδας. Πρέπει να δώσετε στα πράγματα τον χρόνο που χρειάζονται για να εξελιχθούν για να δείτε το επίπεδο δεξιοτήτων σας να αυξάνεται.

Αλλά αν αρχίσετε να κάνετε κάτι που ακούγεται διασκεδαστικό ή ενδιαφέρον με την παραδοχή ότι θα είστε αμέσως ταλαντούχος σε αυτό, θα πείτε τελικά στον εαυτό σας, "Δεν είμαι παθιασμένος για αυτό".

Απλά δεν είστε ακόμα αρκετά εκπαιδευμένος σε αυτό.

Και αν επρόκειτο να επενδύσετε το χρόνο και την πρακτική εφαρμογή όσων μαθαίνετε, πιθανότατα θα αισθανθείτε πολύ διαφορετικά ένα χρόνο αργότερα.

Μήπως ήρθε η ώρα να ακούσετε καλύτερα τα ενδιαφέροντα σας; Ανακαλύψτε σήμερα μήπως κάποιο από τα e-learning σεμινάρια μας σας φέρει πιο κοντά στον δικό σας σκοπό.

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: