Πώς να εκτοξεύσετε την καριέρα σας όταν η δουλειά σας είναι στάσιμη!

Career

24/10/2018

Σε ένα πρόσφατο εργαστήριο της Caroline Ceniza-Levine όπως γράφει στο Forbes, ένας επαγγελματίας στα μέσα της καριέρας του ρώτησε για το συναίσθημα της στασιμότητας που είχε αποκτήσει εξαιτίας της επιχείρησής του και όχι της απόδοσής του συγκεκριμένα. Αισθάνεται ικανός να αναλάβει περισσότερα  και έχει μέχρι στιγμής λάβει θετική ανατροφοδότηση για το έργο του. Ωστόσο, η εταιρεία στην οποία εργάζεται δεν διευρύνεται, οπότε δεν υπάρχει χώρος για να βελτιωθεί. Πρέπει να φύγετε για να αναπτύξετε τη δική σας καριέρα, όταν η επιχείρησή σας δεν αναπτύσσεται; Τι γίνεται αν σας αρέσει, όμως, εκεί;

Μπορεί να είναι απογοητευτικό όταν είστε έτοιμοι να αναλάβετε περισσότερα πράγματα που αφορούν την καριέρα σας, αλλά είναι γεγονός ότι έχετε ξεπεράσει το ταβάνι στην εταιρεία σας. Ωστόσο, το να «ανεβείτε» σε μια εταιρεία είναι ένας μόνο τρόπος για να αναπτυχθείτε. Εδώ είναι πέντε εναλλακτικές λύσεις για να βελτιώσετε την καριέρα σας όταν η εταιρεία σας δεν μεγαλώνει:

Αναπτύξτε τις δεξιότητες σας εκτός γραφείου
Εάν η δουλειά σας γίνεται πολύ εύκολη, οι δεξιότητές σας μπορεί να παλιώσουν. Ωστόσο, οι δοκιμασίες στην καθημερινή σας δουλειά είναι μόνο ένας τρόπος για να βελτιώσετε τις δεξιότητες σας. Ακόμα κι αν ο τρέχων σας ρόλος δεν παρέχει οικονομική ανάπτυξη ή η εταιρεία σας δεν προσφέρει επαγγελματική εξέλιξη, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να δημιουργήσετε ευκαιρίες μάθησης για τον εαυτό σας. Βρείτε έναν μέντορα, αναλάβετε δια-λειτουργικά έργα ή ό,τι άλλο επιθυμείτε.. Υπάρχουν τρόποι για τη βελτίωση των δεξιοτήτων σας χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείπετε τη δουλειά σας.

Αναπτύξτε το προσωπικό σας brand και την ηγετική σκέψη
Η σταθερότητα στη δουλειά σημαίνει ότι έχετε περιθώριο για να πάρετε περισσότερα έξω, και αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη του προσωπικού σας brand και της ηγεσίας της σκέψης. Υποβάλετε αίτηση για να μιλήσετε σε συνέδρια, επαγγελματικές ενώσεις κ.ά. Δημοσιεύστε ένα άρθρο σε blog του κλάδου σας ή ξεκινήστε στο LinkedIn αν είστε νέος στο γράψιμο. Θα πρέπει να ελέγξετε με την εταιρεία σας για τυχόν περιορισμούς γύρω από τη δημοσίευση, την ομιλία σε κοινό ή την ομιλία στα μέσα ενημέρωσης. Ανάλογα με το επίπεδο της δουλειάς σας ή του ρόλου σας ενδέχεται να υπάρχουν όρια

Επικεντρωθείτε στις ευκαιρίες ηγεσίας όταν επιλέγετε εξωτερικές δεσμεύσεις
Αν ψάχνετε για εμπειρία διαχείρισης/management ή ευθύνες που αφορούν τα οικονομικά, εξετάστε θέσεις διοικητικού συμβουλίου ή άλλους ρόλους ηγεσίας όταν δεσμεύεστε σε εξωτερικούς οργανισμούς. H αρθρογράφος ήταν σε ένα εθελοντικό συμβούλιο για μια εταιρεία θεάτρου και ήταν για εκείνη ένας πολύ καλός τρόπος να κατανοήσει την εσωτερική λειτουργία αυτού του κλάδου. Ήταν συγκεκριμένα στην επιτροπή χρηματοδότησης, η οποία της έδωσε πρακτική εμπειρία στον προϋπολογισμό, εξετάζοντας τις οικονομικές καταστάσεις και τις εκθέσεις και λαμβάνοντας μέρος μέχρι και στον οικονομικό έλεγχο του οργανισμού.

Διδάξτε για την περιοχή εμπειρογνωμοσύνης σας ή τη γενική επαγγελματική εξέλιξη
Ένας από τους πελάτες της αρθρογράφου επέστρεψε στο πανεπιστήμιο των σπουδών του, διδάσκοντας σε μια τάξη τον εξειδικευμένο τομέα της φορολογίας. Άλλοι επαγγελματίες δίνουν διαλέξεις ή παραδίδουν εφάπαξ εργαστήρια σε ένα τοπικό κολέγιο ή στο πανεπιστήμιο τους. Τα θέματα μπορεί να σχετίζονται με την επαγγελματική τους εμπειρογνωμοσύνη ή μπορεί να αφορούν το χώρο εργασίας γενικά - π.χ. επαγγελματική εθιμοτυπία, δεξιότητες διαχείρισης. Η διδασκαλία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εμβαθύνετε και εσείς πάνω στο θέμα. Βοηθά επίσης να προωθήσετε την ηγετική θέση του brand και της σκέψης σας.

Κάντε μια “πλάγια” κίνηση
Όσο πιο ψηλά θέλετε να αναρριχηθείτε στη σκάλα της διαχείρισης, τόσο πιο πιθανό θα είναι το εύρος ευθύνης που θα πρέπει να εκτελέσετε καθ’οδόν. Ως εκ τούτου, μια πλευρική κίνηση - στο ίδιο επίπεδο στην εργασία που ήδη είστε, αλλά σε διαφορετική λειτουργική περιοχή - εξακολουθεί να αποτελεί εξέλιξη της σταδιοδρομίας σας, αν όχι προαγωγή. Ορισμένες εταιρείες έχουν μια συγκεκριμένη διαδικασία για τους υπαλλήλους που θέλουν να αλλάξουν τμήματα, οπότε ελέγξτε αν υπάρχουν οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε ή εάν πρέπει να μιλήσετε με κάποιους προς όφελος σας.
Οι παραπάνω επιλογές μπορούν να σας κρατήσουν απασχολημένους για χρόνια. Ωστόσο, να θυμάστε ότι εάν θέλετε μια μεγαλύτερη δουλειά, αλλά η εταιρεία σας δεν μεγαλώνει και όλες οι τρέχουσες μεγάλες δουλειές λαμβάνονται, τότε ίσως χρειαστεί να φύγετε για να πάρετε αυτό που θέλετε. Μερικές φορές οι δεξιότητες σας μπορεί να ξεπερνούν τη θέση σας στην εταιρεία. Κάποιος μπορεί να είναι πολύ χαρούμενος στην εταιρεία του, αλλά μπορεί να έχει στόχο μια διεθνή σταδιοδρομία και η εταιρεία του να μην περιλαμβάνει διεθνή σχέδια επέκτασης. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτό, αλλά αν δεν του ταιριάζει πλέον, ίσως πρέπει να αφήσει την εξαιρετική δουλειά για μια ευκαιρία που ίσως οδηγήσει σε μια καλύτερη δουλειά, στα μέτρα του.

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: