6 τρόποι να αποκτήσεις νέες δεξιότητες μόνος σου και χρήσιμα εργαλεία

Career

25/10/2018

Σε ορισμένες εταιρείες, το αφεντικό σας θα σας προτείνει ενεργά να παρευρεθείτε σε συνέδρια ή θα σας προσφέρει ευκαιρίες για εκπαίδευση στο χώρο εργασίας. Αλλά, υπάρχουν και πολλές δουλειές που βασίζονται σε εσάς για να αναπτύξετε το σύνολο των δεξιοτήτων σας.

Ακόμα κι αν ο οργανισμός σας δεν πληρώνει (ή δεν προσφέρει) εκπαίδευση, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να εργαστείτε για την επόμενη προαγωγή ή να γίνετε ικανός και πολυπόθητος στον τομέα σας, όπως τα προτείνει το ΤheMuse. Και -καλύτερα ακόμα- οι περισσότεροι από αυτούς τους τρόπους δεν κοστίζουν ακριβά.

1. Διαβάστε (ή ακούστε) βιβλία, άρθρα και Forum
Η ανάγνωση είναι πολύ σημαντική και αν επιλέγετε σύντομα ιστολόγια ή βιβλία, θα κάνετε τη διαφορά. Έτσι, αντί της καθημερινής περιήγησης στο BuzzFeed ή τα μέσα που σας αρέσει να επισκέπτεστε, κάντε ένα σχέδιο για να διαβάσετε περιεχόμενο που θα σας εκπαιδεύσει, θα σας ενημερώσει και θα σας εισάγει σε νέα εργαλεία, δεξιότητες και ανθρώπους.

Για να ξεκινήσετε, αφιερώστε 30 λεπτά την ημέρα για να μάθετε για τον κλάδο σας από κορυφαίους ηγέτες της σκέψης. Όταν διαβάζετε βιβλία, χρησιμοποιήστε το παράρτημα και τις σημειώσεις για να δείτε από πού ο συγγραφέας πήρε τις πληροφορίες του και πώς ερευνά και μαθαίνει για τον τομέα του. Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε εμπειρογνώμονες του κλάδου σας στο LinkedIn ή το Twitter για να δείτε το περιεχόμενο που μοιράζονται, τις εταιρείες που ακολουθούν ή τις ομάδες στις οποίες βρίσκονται. Τέλος, μην ψάχνετε απλώς ανθρώπους για να ακολουθήσετε, πολλές οργανώσεις δημοσιεύουν εξίσου εξαιρετικές πληροφορίες! Εταιρείες όπως το WordPress έχουν blogs και φόρουμ που μπορείτε να διαβάσετε για να μάθετε για τις λειτουργικές δεξιότητες.
Νιώθετε σαν να μην έχετε το χρόνο να καθίσετε και να διαβάσετε; Ακούστε συγκεκριμένα podcasts για τον κλάδο σας, κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, ή ακόμη και ενώ κάνετε δουλειές. Για γενικές συμβουλές, το The Work Talk Show (το οποίο βρίσκεται στην αδράνεια σήμερα) έχει συνεντεύξεις εδώ και δυο χρόνια με επαγγελματίες σε διάφορους τομείς σχετικά με το πώς δουλεύουν και ποιες είναι οι αγαπημένες τους εφαρμογές.

2. Γίνετε μέλος μιας επαγγελματικής οργάνωσης
Οι επαγγελματικές οργανώσεις είναι σπουδαίοι χώροι γνώσης που συχνά παραβλέπονται. Πολλοί παρέχουν εκπαίδευση και συνέδρια, συνδέουν επαγγελματίες με μέντορες που μπορούν να προσφέρουν συμβουλές και σας δίνουν μια μικρή εγκυρότητα στον τομέα σας. Στον κόσμο των δημοσίων σχέσεων, για παράδειγμα, υπάρχει η Εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων της Αμερικής (PRSA) ή το Συμβούλιο Δημοσίων Σχέσεων. Οι Fundraisers έχουν την Ένωση Επαγγελματιών Φιλοξενίας και κάποιος στον τομέα της Πληροφορικής θα μπορούσε να απασχοληθεί στον Σύνδεσμο Επαγγελματιών Τεχνολογίας Πληροφορικής. Τα περισσότερα πεδία έχουν πολλούς οργανισμούς - μια κρατική ομάδα (ή μερικές φορές περισσότερες από μία), περιφερειακές ομάδες κ.λπ. Όχι μόνο θα έχετε πρόσβαση σε κορυφαία νέα της βιομηχανίας, αλλά και στους ανθρώπους που επηρεάζουντα πράγματα. Είναι win-win!
Μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε σε ανεπίσημες ομάδες μέσω του Facebook και του LinkedIn. Σε αυτή τη συνθήκη, οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται λιγότερο αγχωμένοι θέτοντας ερωτήσεις ή συμμετέχοντας σε συζητήσεις - οπότε για ό,τι σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα, απλά ρωτήστε και θα μάθετε!

3. Κάντε μαθήματα
Χάρη στο διαδίκτυο, ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο να βρεθείτε σε μια «τάξη». Ένας τρόπος είναι η Coursera, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για μαθήματα από κορυφαία πανεπιστήμια όπως το Northwestern και το Duke. Όταν εγγράφεστε στην τάξη, η περιγραφή περιλαμβάνει μια εκτίμηση του χρόνου που θα χρειαστείτε ανά εβδομάδα. Επίσης, στην Ελλάδα, το SKILLBOX αποτελεί άλλη μια εκπαιδευτική πρόταση online εκπαίδευσης και πέρα από τα μαθήματα που παρέχει σας βοηθά να δικτυωθείτε κιόλας με άτομα που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με εσάς.
Μια άλλη επιλογή είναι να ακούσετε διαλέξεις σε online τάξεις μέσω του iTunes U της Apple. Και πλατφόρμες όπως το Udacity, το Udemy, το Skillshare και το Lynda προσφέρουν βραχυπρόθεσμα μαθήματα σχεδόν σε όλα όσα μπορεί να φανταστεί κανείς από ειδικούς. Δημιουργήστε και ακολουθήστε το δικό σας πρόγραμμα εκπαίδευσης μέσω βιβλίων, podcasts κλπ.
Απλά θυμηθείτε, ο στόχος σας είναι να φτιάξετε μια δεξιότητα ή να αποκτήσετε εμπειρία σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Μπορεί να είναι δελεαστικό να πάρετε πολλά μαθήματα, αλλά προσπαθήστε να ξεκινήσετε με έμφαση σε συγκεκριμένες κάθε φορά περιοχές.

4. Παρευρεθείτε σε εκδηλώσεις
Ακόμη και αν η εταιρεία σας δεν διοργανώνει εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, άλλες οργανώσεις το κάνουν. Για παράδειγμα, η Astek, εταιρεία σχεδιασμού ιστοσελίδων B2B στο Σικάγο, φιλοξενεί μηνιαίες εκδηλώσεις "Think-n-Drink", όπου μια ομάδα τοπικών εμπειρογνωμόνων συζητά τις τάσεις στον τομέα του μάρκετινγκ και του γραφικού σχεδιασμού. Η Hubspot, μια εθνική εταιρεία, φιλοξενεί εκδηλώσεις σχετικές με το σχεδιασμό και το μάρκετινγκ προϊόντων UX σε πόλεις όπως το Ντάλας, το Ντένβερ και το Σαν Φρανσίσκο. Ελέγξτε το Meetup ή το Eventbrite για να βρείτε συμβάντα που υποστηρίζονται από την εταιρεία σας στην περιοχή και τον τομέα σας ή αναζητήστε κοντινούς χώρους συνεργασίας, οι οποίοι τείνουν επίσης να φιλοξενούν συχνά παρόμοια γεγονότα.
Ω, και αν χάσετε ένα τοπικό γεγονός, μπορείτε συχνά να βρείτε σημειώσεις στο SlideShare, μια άλλη μεγάλη πηγή μάθησης!

5. Κοιτάξτε γύρω σας στο γραφείο
Ακόμα κι αν ο προϋπολογισμός της επιχείρησής σας είναι σφιχτός, μην υποτιμάτε την ευκαιρία να μάθετε κάποιες νέες δεξιότητες στον τόπο που πηγαίνετε και εργάζεστε καθημερινά. Κοιτάξτε γύρω από το γραφείο και δείτε που εργάζονται οι συνεργάτες σας. Υπάρχουν έργα ή ζητήματα για τα οποία σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα; Ρωτήστε ένα άλλο μέλος της ομάδας αν μπορείτε να βοηθήσετε σε κάποιο task. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι είστε επιφορτισμένοι με τη σύνταξη αναρτήσεων σε κάποιο site, αλλά η ομάδα marketing είναι υπεύθυνη για την προώθηση τους στον κόσμο. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το SEO και τα κοινωνικά μέσα - δωρεάν! - απλά κάνοντας μια συνεδρίαση με έναν συνάδελφο πάνω από τον καφέ ή το μεσημεριανό γεύμα.

6. Προσφέρετε εθελοντικά
Εντάξει, η επιχείρησή σας μπορεί να μην θέλει να πάρετε ένα έργο που απαιτεί μια δεξιότητα που έχετε ελάχιστη εμπειρία, αλλά συχνά οι εθελοντικές οργανώσεις έχουν σοβαρή ανάγκη από βοήθεια και έχουν την υπομονή να εκπαιδευτείτε. Το εργάζεστε ακόμη και δωρεάν μπορεί να σας προσφέρει πολλές νέες γνώσεις.
Η Wall Street Journal ανέφερε πρόσφατα ότι "το 67% των θέσεων εργασίας μεσαίου επιπέδου απαιτούν επάρκεια" σε βασικό λογισμικό υπολογιστικών φύλλων όπως το Microsoft Excel και το SAP SE. Πολλοί μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί χρησιμοποιούν αυτά τα απλά προγράμματα και αυτό θα μπορούσε να είναι η ευκαιρία σας να βελτιώσετε τις ικανότητές σας. Και, φυσικά, βοηθάτε και την κοινότητα σας.
Το σύνολο δεξιοτήτων σας είναι ευθύνη σας - όχι της εταιρείας σας. Για καλύτερα αποτελέσματα, επιλέξτε έναν τομέα που σας ενδιαφέρει, αναπτύξτε ένα σχέδιο και ακολουθήστε το με συνέπεια.

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: