Το κλειδί για να έχετε πάντα ισχυρά κίνητρα!

Career

30/10/2018

Το να έχετε διάθεση να κάνετε πράγματα συνεχώς είναι κάτι δύσκολο και ασύμφορο, ειδικά αν είστε ήδη στον επιχειρηματικό κόσμο, υποστηρίζει ο Malachi Thompson, σύμβουλος ηγεσίας και απόδοσης σε πρόσφατο άρθρο του. Η τεχνολογία θα παρέχει πάντα ένα μέσο βελτίωσης των υλικών τμημάτων της επιχείρησής. Ωστόσο, δεν είμαστε ρομπότ. Πολύ συχνά αποτυγχάνουμε να αναγνωρίσουμε και να δώσουμε σημασία στο μοναδικό πράγμα που ίσως μπορεί να εκτροχιάσει τα κίνητρά μας με καταστροφικές επιπτώσεις στην επαγγελματική και προσωπική μας ζωή, αυτό είναι η ψυχολογική μας δύναμη και η ευημερία μας.

Το να φέρετε εις πέρας τα πάντα είναι σαν ένα ανεξέλεγκτο roller coaster. Το να βρείτε τρόπους να διατηρήσετε και να οδηγήσετε τα κίνητρά σας ως επιχειρηματίες απαιτεί πολύ περισσότερη προσοχή από ό, τι νομίζετε.

Εδώ είναι τρεις συμβουλές που εάν αναπτυχθούν νωρίς, θα στηρίξουν και θα ενισχύσουν τα κίνητρά σας όχι μόνο στο τρέχον έργο σας αλλά και στο μέλλον.

1. Επιλέξτε προσεκτικά την εταιρεία σας
Στην έρευνά τους, οι James Fowler και Nicholas Christakis βρήκαν ότι αυτοί που επηρεάζουν την ευτυχία μας στις κοινωνικές μας σχέσεις, είναι αυτοί που ξεπερνούν τον πρώτο βαθμό διαχωρισμού. Ως επιχειρηματίες - ιδιαίτερα startup επιχειρήσεων - η ζωή μπορεί να είναι απολύτως μοναχική. Ως επιχειρηματίες, επιλέγουμε ένα απρόβλεπτο ταξίδι περιπέτειας που μπορεί να επηρεάσει τεράστια τις ψυχικές και συναισθηματικές μας καταστάσεις. Επομένως, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για την εταιρεία που διατηρούμε, να ελέγχουμε το ποσό και την ποιότητα της ενέργειας που δίνουμε και να εξετάσουμε προσεκτικά την έκθεσή μας σε αυτό που λαμβάνουμε.
Η ενέργεια και οι σχέσεις που εκτροχιάζουν τα κίνητρά μας δεν είναι μια πολυτέλεια που μπορούμε να αντέξουμε. Ελέγξτε κάθε σχέση και εξετάστε την ποιότητα και την ποσότητα της ανταλλαγής. Σας βοηθάει; Σας εμποδίζει; Σας προσφέρει έμπνευση και υποστήριξη; Είναι συνεργατική; Σας προκαλεί με καλό τρόπο; Κάντε στον εαυτό σας αυτές τις ερωτήσεις και αναρωτηθείτε μήπως ήρθε η στιγμή για την εξεύρεση νέων ατόμων που θα προστεθούν στον κοντινό σας κύκλο.

2. Λάβετε μέρος ή δημιουργήστε μια ομάδα ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα
Όταν ο Napolean Hill δημοσίευσε το Think and Grow Rich το 1937, εισήγαγε στον κόσμο την έννοια των ομαδικών συναντήσεων ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα (mastermind groups). Το απίστευτο είναι ότι αυτή η ιδέα άρχισε να εφαρμόζεται περισσότερο τα τελευταία χρόνια.
Δεν χρειάζεται να είστε μόνοι στην κορυφή. Όποιο και αν είναι το επίπεδο της επιχείρισης σας, να είστε σίγουροι ότι υπάρχουν και άλλοι σαν και εσάς. Απλά πρέπει να τους βρείτε.
Μέλη όπως ο Οργανισμός Νέων Προέδρων (YPO) παρέχουν πολλαπλά επίπεδα και μέσα υποστήριξης σε νέους επικεφαλής και στελέχη σε παγκόσμιο επίπεδο. Περιλαμβάνοντας 24.000 μέλη σε 130 χώρες, η υποστήριξη προς τα μέλη της φτάνει μέχρι τον αντίκτυπο στις οικογένειές τους. Η ηγεσία δεν είναι ένα καπέλο που βγάζουμε όταν βγαίνουμε έξω από τις πόρτες του γραφείου. Είναι μια φιλοσοφία και στάση ζωής που πολλαπλασιάζεται σε όλους τους τομείς της ζωής σας. Ψάξτε μια ομάδα «μυαλών» που θα σας φιλοξενήσει.
Η εύρεση της σωστής ομάδας κατάλληλης για εσάς είναι απαραίτητη. Ακόμη και αν πρέπει να δημιουργήσετε τη δική σας ομάδα, επιλέξτε τα μέλη σας με σύνεση. Ορίστε όρια για την εμφάνιση, τη συμβολή του καθενός και τη μετέπειτα επαφή. Φροντίστε να μείνετε εστιασμένοι στην εργασία. Νιώστε παρακινημένοι με τη συλλογική ιδιοφυΐα των άλλων για να συνεργαστείτε, να λύσετε προβλήματα, να προωθήσετε ιδέες, να επικοινωνήσετε με το δίκτυο και να μάθετε νέα πράγματα. Τις μέρες κατά τις οποίες το κίνητρο σας μειώνεται, ελάτε σε επαφή με την ομάδα σας. Θα σας δώσει δέκα φορές αυτό που επενδύετε σε αυτήν.

3. Επενδύστε σοφά και στρατηγικά στην προσωπική σας εξέλιξη
Εάν έχετε ποτέ αυτομάτως διστάσει και απορρίψει μια οδηγία από κάποιον επαγγελματία του είδους, αναρωτηθείτε γιατί. Θα υπάρχει ένας λόγος. Η επιχείρησή σας, σας αντικατοπτρίζει. Οι πεποιθήσεις σας, οι ιδέες σας, η ικανότητά σας να μεταφέρετε τις ιδέες σας και οι δεξιότητές σας επηρεάζουν όλες τις σχέσεις σας, την πορεία της επιχείρησής σας και τα αποτελέσματά σας. Δεν αναγνωρίζετε πώς η ψυχολογική και συναισθηματική σας σύνθεση σας επηρεάζει. Πρέπει να αρχίσετε να αναγνωρίζετε ποια μοτίβα, πεποιθήσεις και συνήθειες σας κρατούν στο status quo. Η γνώση από πού να ξεκινήσετε μπορεί να περιλαμβάνει μια γρήγορη και εύκολη διαδικασία.

Πρώτον, αναθεωρήστε το επίπεδο ικανοποίησής σας σε κάθε βασικό τομέα της ζωής σας χρησιμοποιώντας μια βαθμολογία μεταξύ μηδέν (για να δείξετε ελάχιστη / καθόλου ικανοποίηση) και 10 (αντιπροσωπεύοντας την απόλυτη ικανοποίησή σας):
• Χρήματα και οικονομικά
• Φυσική και ψυχική υγεία
• Αναψυχή, οικογενειακές και οικείες σχέσεις
• Πνευματικότητα και θρησκεία
• Επιδιώξεις σταδιοδρομίας
• Φίλοι και κοινωνικές σχέσεις

Δεύτερον, αναρωτηθείτε ποιο επίπεδο ικανοποίησης επιθυμείτε σε καθέναν από αυτούς τους τομείς. Δώστε στον εαυτό σας μια δεύτερη βαθμολογία. Ρίξτε μια ματιά στο μέγεθος της διαφοράς μεταξύ της τρέχουσας και της επιθυμητής βαθμολογίας σας. Αυτό θα σας δώσει ενδείξεις σχετικά με το από πού πρέπει να αρχίσετε για να αντιμετωπίσετε τη δυσαρέσκεια που σας προκαλεί και, στη συνέχεια, να εργαστείτε για το πώς να το φτάσετε στο επίπεδο που επιθυμείτε.

Όπως καταλάβατε η καλύτερη επένδυση που μπορείτε να κάνετε είναι ο εαυτός σας. Μόνο τότε θα πάει καλά και η δική σας εταιρεία. Σκεφτείτε να συνεργαστείτε με έναν coach ή/και έναν επιχειρηματικό ψυχολόγο για να ανοίξετε τη συζήτηση. Αναζητήστε έναν ειδικό που ειδικεύεται στις περιοχές που θέλετε να πραγματοποιήσετε αλλαγές. Αν δεν είχατε ποτέ εκπαίδευση και υγιή καθοδήγηση σχετικά με τη διαχείριση χρημάτων και οικονομικών, αναζητήστε έναν ικανό άνθρωπο - με συναφή και ολοκληρωμένα διαπιστευτήρια - σε αυτόν τον τομέα.
Αποφύγετε το λάθος της παρόρμησης.  Επιλέξτε προσεγγίσεις που δεν θα φάνε τον χρόνο σας και τα χρήματα σας άσκοπα. Κάνετε μια προσεκτική ανάλυση των επιλογών σας για να φτάσετε σε αυτούς τους επαγγελματίες και τα προγράμματα υποστήριξης με σύνεση. Η συνεχής και σταθερή δουλειά θα διατηρήσει τα κίνητρα και τη δυναμική σας.

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: