Απλές συνήθειες για να βελτιώσουμε τις κοινωνικές μας δεξιότητες

Career

30/10/2018

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να βελτιώσουμε τις κοινωνικές μας δεξιότητες; Την απάντηση δίνει στο Quora η Milena Rangelov, Ph.D υποψήφια στην Πολιτικών Μηχανικών.

Να ακούτε τους ανθρώπους. Νο 1 δεξιότητα! Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ακούν, αλλά προσπαθούν να ακουστούν οι ίδιοι πιο δυνατά από όλους μέσα στο δωμάτιο. Αν κάνετε ερωτήσεις και στη συνέχεια ακούτε, θα ξεχωρίσετε από το πλήθος.

Να δείχνετε ενδιαφέρον στις ιστορίες των ανθρώπων. Όλοι λίγο πολύ είμαστε εγωκεντρικοί και τείνουμε να αγαπάμε όσους ενδιαφέρονται για αυτά που έχουμε να πούμε. Οι άνθρωποι που δείχνουν ενδιαφέρουν είναι και οι ίδιοι ενδιαφέροντες. Κάντε στους άλλους ερωτήσεις. Προσπαθήστε να μάθετε κάτι που δεν γνωρίζατε πριν.

Λειτουργείτε καλύτερα σε ένα διάλογο μεταξύ δύο μόνο ατόμων ή σε μεγάλο πλήθος; Αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός διαχωρισμός, καθώς αν έχετε την απάντηση μπορείτε να δημιουργείτε το κατάλληλο περιβάλλον για να λάμπουν οι κοινωνικές δεξιότητες. Συμβουλή: Ακολουθήστε το συναίσθημά σας. Με ποιους τύπους αλληλεπιδράσεων αισθάνεστε καλύτερα; Πώς κάνετε περισσότερους φίλους; Ποιες συνομιλίες θυμάστε να είναι πιο ευχάριστες;

Μην είστε αρνητικοί ή ειρωνικοί και μην παραπονιέστε όλη την ώρα. Αυτές οι συμπεριφορές διώχνουν τους ανθρώπους. Συνεχώς βομβαρδιζόμαστε με φόβο, αρνητικότητα και γενικότερα με τα χειρότερα της ανθρωπότητας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κρατιόμαστε από ανθρώπους που είναι ευγενικοί, αγαπούν, είναι χαρούμενοι και αστείοι, αντί από εκείνους που κράζουν  συνεχώς. Η αρνητικότητα στους ανθρώπους είναι σαν να πουλάτε πάγο σε Εσκιμώους. Κανείς δεν θέλει να αγοράσει.

Να θυμάστε τα ονόματα των ανθρώπων. Υπάρχουν άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι έχουν μικρή μνήμα και δεν μπορούν να θυμούνται τα ονόματα των ανθρώπων όλη την ώρα. Ο Jim Kwik βρήκε ένα ωραίο κόλπο για να αποδείξει ότι αυτοί οι άνθρωποι κάνουν λάθος. Ρωτάει: "Αν σας πω:" Θα πάρετε χίλια δολάρια για να θυμάστε το όνομα αυτού του τύπου, "θα το θυμηθείτε;" Βεβαίως θα το κάνεις! Δεν φταίει λοιπόν η δύναμη του μυαλού σου αλλά το κίνητρο. Ακόμη και αν ξεχάσετε το όνομα κάποιου, ρωτήστε τον διπλανό σας και μάθετέ το! Να φωνάζετε τους άλλους με το όνομά τους. Το λατρεύουν.

Να θυμάστε τις ιστορίες των ανθρώπων. Το όλο θέμα της ακρόασης είναι να θυμάστε τι σας λένε οι άνθρωποι. Και μπορεί να είναι ένα μεγάλο θεμέλιο να παρακολουθείτε, να πυροδοτείτε νέες συνομιλίες, ή να ξεκινήσετε / να ενισχύσετε μια περιστασιακή φιλία. Θυμηθείτε τα ονόματα των μελών της οικογένειας των ανθρώπων, τα ζώα συντροφιάς, τα χόμπι, λεπτομέρειες σχετικά με τη δουλειά,, με τι έχουν εμμονή, θυμηθείτε όσα περισσότερα μπορείτε.

Μη γεμίζετε κάθε παύση με λόγια. Οι συζητήσεις πρέπει να είναι αμφίδρομες. Ωστόσο, μερικές φορές είναι καλό απλά να πείτε "Ουάου, είναι πολύ καλό αυτό!" Δεν χρειάζεται πάντα να εκφράσετε τη  γνώμη σας ή να πείτε κι εσείς μία δική σας ιστορία.

Να γνωρίζετε πότε πρέπει να αποχωρήσετε. Κανείς δεν θέλει να μιλάει μόνο μαζί σας για ώρες. Κάντε μία ωραία συζήτηση και αποχωρήστε!

Όλα τα συντηρεί η αγάπη. Ακούγεται αστείο αλλά η αγάπη είναι το ανώτερο κοινωνικό skill. Αγαπήστε τους ανθρώπους, σεβαστείτε τους, θαυμάστε τους, ενδιαφερθείτε γι' αυτούς, δείτε το καλό σε εκείνους, συγχωρέστε τους, μην τους κρίνετε, βοηθήστε τους. Και τότε θα μπορείτε να προσαρμοστείτε και στις υπόλοιπες συμβουλές.

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: