25 ασκήσεις για να τονώσετε τον εγκέφαλο και τη μνήμη σας

Προσωπική Ανάπτυξη

01/11/2018

Ο εγκέφαλος θεωρείται μερικές φορές τόσο απλός όσο και ένας υπολογιστής. Όταν ο εγκέφαλος είναι δυνατός και λειτουργεί σωστά, θα σας βοηθήσει να κάνετε τόσο τις γνωστικές όσο και τις σωματικές λειτουργίες αβίαστα και αποτελεσματικά. Ισχύει επίσης και το αντίστροφο.

Δυστυχώς, η δύναμη του εγκεφάλου μας τείνει να μειώνεται όσο μεγαλώνουμε. Όπως μπορεί να έχετε ακούσει, η απώλεια μνήμης και η άνοια αποτελεί μία συνεχώς αυξανόμενυη ανησυχία για τους ανθρώπους.

Αν πιάνετε τον εαυτό σας να ξεχνά πράγματα περισσότερο από το συνηθισμένο, μπορεί να είναι λίγο ανησυχητικό. Αλλά πρέπει να ξέρετε ότι δεν είστε αβοήθητοι όταν χρειάζεται  να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή και ισχυρό. Υπάρχουν απλές ασκήσεις εγκεφάλου για τη βελτίωση της μνήμης, τις οποίες μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε το μυαλό σας έτσι ώστε να θυμάστε περισσότερα.

Σύμφωνα με παλιότερη έρευνα που είχε δημοσιευετί στο περιοδικό Neurology, μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που ασκούνται σωματικά με jogging ή ποδήλατο, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν εγκεφαλικές ασθένειες που σχετίζονται με τη μνήμη ή την κίνηση. Και αυτοί οι άνθρωποι που εκτελούν τακτικές, στοχευμένες ασκήσεις του εγκεφάλου, τον  κρατούν υγιή, γεγονός που μειώνει τη γνωστική υποβάθμιση και την εξασθένιση της μνήμης.

Όταν ασκείτε τον εγκέφαλό σας, βελτιώνετε επίσης τις δημιουργικές σας ικανότητες, οι οποίες σας δίνουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην δουλειά σας.

Επιπλέον, οι ασκήσεις του εγκεφάλου ενισχύουν την ικανότητά σας να σκέφτεστε γρήγορα και να δίνετε πνευματώδεις απαντήσεις, που σημαίνει ότι δεν θα χάσετε τα λόγια σας σε κρίσιμες στιγμές στις συνομιλίες. To lifehack μας προτείνει μερικές ασκήσεις.

1. Οδηγήστε σε μια νέα διαδρομή για το σπίτι
Όσο απλά μπορεί να ακούγεται αυτή η άσκηση, η λήψη διαφορετικής διαδρομής στο σπίτι διεγείρει τον εγκέφαλο. Είστε αναγκασμένοι να εμπλέξετε περισσότερες αισθήσεις για να βρείτε το δρόμο σας, το οποίο κρατάει την προσοχή του εγκεφάλου αντί να οδηγείτε μηχανικά προς το σπίτι.
Η αποφυγή  της πλήξης είναι ζωτικής σημασίας για να κρατάτε το μυαλό σας κοφτερό, λέει ο Eagleman.

2. Επαναλάβετε κάτι
Για να θυμάστε οτιδήποτε έχετε μόλις διαβάσει, ακούσει ή κάνει, επαναλάβετε το δυνατά.
Για παράδειγμα, επαναλάβετε δυνατά το όνομα κάποιου που μόλις συναντήσατε και θα φέρετε το όνομα στο μυαλό σας.

3. Ακούστε ενώ διαβάζετε
Μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Πουέρτο Ρίκο διαπίστωσε ότι από 137 ισπανόφωνους φοιτητές που εξετάστηκαν σε ένα αγγλικό βιβλίο που τους δόθηκε να διαβάσουν, όσοι φοιτητές το διάβασαν ενώ παράλληλα άκουγαν το audio book ξεπέρασαν σε επίδοση την ομάδα που απλώς το διάβασε.
Ακούστε ήχο για κάτι ενώ ταυτόχρονα το διαβάζετε ή το παρακολουθείτε. Θα συνδυαστεί περισσότερο με τις αισθήσεις σας και θα βοηθήσετε το μυαλό σας να τα θυμάται περισσότερο.

4. Παίξτε σταυρόλεξα
Απλά σταυρόλεξα και άλλα παιχνίδια λέξεων όπως scrabble, όπου μπορείτε να αναδιατάξετε γράμματα και να κάνετε όσες λέξεις μπορείτε, να τονώσετε το μυαλό σας και να βελτιώσετε τη μνήμη.

5. Παίξτε σκάκι
Μη ξεχάσετε να παίξετε παιχνίδια στρατηγικής που ενισχύουν τον εγκέφαλο όπως το σκάκι και τα πούλια. Τα παιχνίδια με αριθμούς που βασίζονται στη λογική, όπως το Sudoku, μπορούν επίσης να κρατήσουν το μυαλό σας σε εγρήγορση.

6. Μάθετε ένα μουσικό όργανο
Αρχίστε να παίζετε ένα μουσικό όργανο. Μελέτες δείχνουν ότι η μάθηση κάτι νέου και περίπλοκου σε μια μακρύτερη χρονική περίοδο είναι ευεργετική για το μυαλό.

7. Ξεκινήστε ένα άθλημα
Ξεκινήστε να παίζετε ένα νέο άθλημα που χρησιμοποιεί το μυαλό και το σώμα, όπως το τένις, το γκολφ ή ακόμα και τη γιόγκα. Αθλητική άσκηση όπως αυτές δεν θα βελτιώσει μόνο τη φυσική σας κατάσταση, αλλά και την ψυχική σας ικανότητα.

8. Μάθετε μια ξένη γλώσσα
Εγγραφείτε σε μαθήματα ξένων γλωσσών στο διαδίκτυο ή στο τοπικό εκπαιδευτικό σας κέντρο. Θα σας βοηθήσει να ακονίσετε και να αναζωογονήσετε τον εγκέφαλό σας.

9. Παρακολουθήστε ένα online σεμινάριο
Η γνώση από όπου και αν προέρχεται βοηθά όχι μόνο τον εγκέφαλο σας αλλά και εσάς τους ίδιους να αναπτυχθείτε και να αποκτήσετε πρόσβαση σε νέες ευκαιρίες. Δείτε τα online σεμινάρια που παρέχει το SKILLBOX εδώ.

10. Σχεδιάστε ένα χάρτη από τη μνήμη σας
Όταν επιστρέφετε στο σπίτι από την επίσκεψη  ενός νέου μέρους, σχεδιάστε έναν χάρτη της περιοχής βασισμένοι στη μνήμη σας. Επεκτείνετε αυτή την άσκηση του εγκεφάλου, σχεδιάζοντας τους χάρτες της μετακίνησης, της γειτονιάς σας και άλλων περιοχών για την ενίσχυση του μυαλού σας.

11. Μαγειρέψτε μια νέα συνταγή
Κάντε μαθήματα μαγειρικής. Μάθετε πώς να μαγειρεύετε νέες συνταγές. Το μαγείρεμα διεγείρει διάφορα μέρη του εγκεφάλου και διαφορετικές αισθήσεις, όπως τη μυρωδιά, την όραση και τη γεύση.

12. Κάντε δουλειές με κλειστά μάτια
Δοκιμάστε να πλένετε τα πιάτα, να τακτοποιείτε τα ρούχα ή να κάνετε ντους με τα μάτια κλειστά. Αυτό θα αναγκάσει τον εγκέφαλό σας να χρησιμοποιήσει άλλες νευρικές οδούς για να κάνει τη δουλειά.
Προφανώς, μην κάνετε τίποτα με τα μάτια σας κλειστά που θα θέσει σε κίνδυνο τους άλλους ή τον εαυτό σας.

13. Τρώτε ένα γεύμα χρησιμοποιώντας ξυλάκια
Τα chopsticks θα αναγκάσουν τον εγκέφαλό σας να δώσει προσοχή και θα τον προπονήσουν πολύ καλά, ειδικά αν ποτέ τα χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά

14. Αλλαγή χεριών όταν κάνετε πράγματα
Εάν είστε δεξιόχειρες, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε το αριστερό σας χέρι για να κάνετε πράγματα όπως το βούρτσισμα των δοντιών σας και το φαγητό.
Για παράδειγμα, εάν είστε ήδη καλός στο να χρησιμοποιείτε τα chopsticks για φαγητό, χρησιμοποιήστε το άλλο χέρι σας για να προκαλέσετε τις λεπτές κινητικές δεξιότητές σας που ελέγχονται από το νευρικό σύστημα που αποτελείται από τον εγκέφαλο.

15. Γνωριστείτε με νέους ανθρώπους
Κάθε φορά που επικοινωνείτε με άλλους ανθρώπους, μοιράζεστε νέες ιδέες και άλλους τρόπους σκέψης. Αυτό διεγείρει το μυαλό σας και τη διαδικασία σκέψης σας.
Έτσι, είναι καλό να είστε ανοικτοί, να ταξιδεύετε περισσότερο και να παρακολουθείτε εκδηλώσεις που θα συναντήσετε νέους ανθρώπους. Θα κρατήσει το μυαλό σας σε καλή φόρμα.

16. Απολαύστε διάφορες γεύσεις στα γεύματα
Δοκιμάστε συνειδητά τα γεύματα σας. Προσπαθήστε να εντοπίσετε τα μεμονωμένα συστατικά στα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των λεπτών μπαχαρικών και βοτάνων για μια καλαίσθητη έκρηξη πνευματικής διέγερσης.

17. Κάνετε τα μαθηματικά στο κεφάλι σας
Μην βιάζεστε πάντα να χρησιμοποιείτε ένα στυλό και χαρτί ή μια αριθμομηχανή για να υπολογίσετε τα μαθηματικά προβλήματα. Προσπαθήστε να τα κάνετε στο κεφάλι σας. Κάντε τα πράγματα λίγο πιο ενδιαφέροντα με την επεξεργασία μαθηματικών προβλημάτων στο μυαλό σας ενώ περπατάτε.

18. Κάντε διαλογισμό
Το να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας να είναι ήσυχο δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά μπορεί να γίνει με διαλογισμό.
Μερικά από τα οφέλη της άσκησης διαλογισμού είναι η μείωση του στρες, η βελτίωση της ικανότητας μάθησης, η αυξημένη εστίαση και προσοχή, η ενισχυμένη μνήμη και η διάθεση, καθώς και η προστασία της ατροφίας του εγκεφάλου.

19. Απομνημονεύστε τηλεφωνικούς αριθμούς
Απομνημονεύοντας ονόματα και τηλέφωνα ανθρώπων, ενδυναμώνετε τις συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, το οποίο μπορεί να φέρει μεγάλα αποτελέσματα στη μνήμη σας.

20. Ξεκινήστε ένα χόμπι
Χόμπι, όπως ζωγραφική, πλέξιμο, σκίτσα κερδίζουν όλο και μεγαλύτερη προσοχή ως
δυνάμεις που ενισχύουν τον εγκέφαλο.

21. Πείτε ιστορίες
Η διήγηση ιστοριών μπορεί να τονώσει τον εγκέφαλο μέσω της ανάκλησης και της κατανόησης σημαντικών λεπτομερειών. Θα σας βοηθήσει επίσης να θυμάστε τα γεγονότα και να συσχετίζετε το συναίσθημα με τις αναμνήσεις.

22. Δημιουργήστε νέα ακρωνύμια
Σκεφτείτε έξυπνα, δικά σας ακρωνύμια, όποτε χρειάζεται να απομνημονεύσετε κάτι γρήγορα.

23. Οραματιστείτε αυτά που θέλετε να θυμάστε
Ας πούμε ότι θέλετε να θυμηθείτε να αγοράσετε κάτι που χρειάζεστε από το σούπερ μάρκετ.  Κάντε εικόνα ότι προσπαθείτε να ισορροπήσετε το προϊόν αυτό σε κάποιο μέρος του σώματός σας.

24. Να έχετε ποικιλία σε ό,τι σας περιβάλλει
Να έχετε ποικιλία ερεθισμάτων, όπως για παράδειγμα μουσική στο background, να κάθεστε ή να στέκεστε όταν κάνετε κάτι για να αυξήσετε την ανάκληση.
Η θεωρία υποστηρίζερι ότι ο εγκέφαλος συνδέει τα λόγια (ή ό, τι κι αν κάνετε) με το περιβάλλον γύρω σας. Όσο πιο πολλά στοιχεία παρέχετε εσείς στον εγκέφαλό σας, τόσο περισσότερο θα πρέπει να τα αξιοποιήσει όταν προσπαθήσει να θυμηθεί συγκεκριμένα πράγματα.

25. Διευρύνετε τα μαθησιακά σας αποτελέσματα
H παπαγαλία δεν είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος να μάθεις ή να θυμάσαι τα πράγματα. Αντ 'αυτού, αναθεωρήστε περιοδικά τις πληροφορίες που θέλετε να μάθετε ή να θυμάστε (στατιστικά στοιχεία, ξένο λεξιλόγιο, ιστορικές ημερομηνίες, επιστημονικοί ορισμοί κλπ.).
Ο ψυχολόγος Hermann Ebbinghaus ανακάλυψε ότι θα μπορούσε να μάθει μια λίστα με λέξεις χωρίς νόημα αν τις επαναλάμβανε 68 φορές σε μία ημέρα και επτά φορές περισσότερο πριν δοκιμαστεί την επόμενη μέρα.

26. Κοιμηθείτε
Να κοιμάστε καλά κάθε βράδυ. Ο εγκέφαλος χρειάζεται έξι έως οκτώ ώρες ύπνου ή τουλάχιστον δύο κύκλους βαθύ ύπνου κάθε βράδυ για να ολοκληρώσει τις απαραίτητες χημικές αλλαγές που απαιτούνται για την ενσωμάτωση νέων δεξιοτήτων και πληροφοριών στη μακροχρόνια μνήμη.
Η άσκηση του εγκεφάλου σας με δραστηριότητες που μοιάζουν  πρόκληση, καινούριες ή σύνθετες θα σας βοηθήσουν να θυμάστε καλύτερα και να διατηρήσετε το μυαλό σας σε φόρμα.

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: