Παρουσίαση | Πώς να κερδίσετε το κοινό στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα

Career

02/11/2018

Το αν μια παρουσίαση είναι επιτυχημένη συχνά φαίνεται από τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα. Για να ξεκινήσετε δυνατά πρέπει να κάνετε ένα πράγμα. Εκτός από το να παρακολουθήσετε και να μάθετε όλες τις τεχνικές και τα μυστικά που απαιτούνται μέσα από το Online Σεμινάριο Public speaking: Φοβάσαι να μιλήσεις στο κοινό; Αντιμετώπισε το!, μπορείτε να ακολουθήσετε τη συμβουλή παρακάτω.

H Kindra Hall, public speaking expert και συγγραφέας, σε άρθρο της στο Inc, υπογραμμίζει τη σημασία της ιστορίας στην έναρξη μίας ομιλίας ή παρουσίασης.

Έρευνες δείχνουν ότι η αφήγηση μιας ιστορίας μπορεί να είναι πιο πειστική από τη στείρα παρουσίαση γεγονότων.  Οι ιστορίες θα κάνουν την ομιλία σας  αξέχαστη, επειδή οι άνθρωποι συνδέονται πιο εύκολα με ιστορίες. Έχετε ακούσει πιθανώς ότι οι ιστορίες ενεργοποιούν τα συναισθήματα του κοινού, τα οποία είναι κρίσιμα για την αλλαγή συμπεριφοράς.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα στο να ξεκινάτε με μία ιστορία, τα οποία είναι πιθανόν μην τα έχετε αναλογιστεί ακόμη.

Τρεις λόγοι για τους οποίους κάθε φορά που κανείς ξεκινά με μία ιστορία την ομιλία του έχει ήδη επιτύχει σε 30 δευτερόλεπτα ή και λιγότερο.

1. Μία ιστορία αυτομάτως σας κάνει άνθρωπο και όχι ειδικό.
Υπάρχουν μερικά ακροατήρια που καλωσορίζουν με ανοιχτές αγκάλες τους ομιλητές και άλλα που είναι δύσκολο να κερδίσει κανείς.

Μερικές φορές παίζει ρόλο η φύση της εκδήλωσης – μία παρουσίαση πωλήσεων τοποθετεί αυτόματα ένα διαχωριστικό μεταξύ ομιλητή και κοινού. Άλλες πάλι φορές, παίζει καθοριστικό ρόλο η φύση των ανθρώπων στην αίθουσα – όταν είναι οι ίδιοι ειδικοί και ακούν όσα έχει να τους πει κάποιος άλλος ειδικός.

Σε κάθε περίπτωση, όσο πιο γρήγορα μεταμορφωθείτε από «ειδικός στο προσκήνιο» σε «είμαι ένας από εσάς», τόσο πιο ομαλή θα είναι όλη η εμπειρία.

Ο πιο γρήγορος τρόπος να μεταμορφωθείτε είναι με την αφήγηση μιας ιστορίας, τέτοιας ιστορίας, που να κάνει το κοινό να ταυτιστεί.

2. Μία ιστορία μπορεί να σας ηρεμήσει.
Αν νιώθετε το στομάχι σας σφιγμένο από το άγχος κάθε φορά που ετοιμάζεστε να κάνετε μία παρουσίαση, συγχαρητήρια. Είστε φυσιολογικοί.

Η δημόσια ομιλία πυροδοτεί το αρχέγονο αίσθημα της αυτοσυντήρησης. Η έναρξη με μία ιστορία μπορεί πραγματικά να σας ηρεμήσει και να δώσει απάντηση στο μοναδικό ερώτημα που σας ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή:  Τους αρέσω;

Πείτε τους μια ιστορία και η απάντηση θα είναι ναι. Θυμηθείτε, οι άνθρωποι αγαπούν τις ιστορίες. Άρα ανταποκρινόμαστε. Δίνουμε στο κοινό αυτό που θέλει.

Μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, το κοινό θα συμμετάσχει ορατά: κουνώντας το κεφάλι με νόημα, γελώντας, ακόμα και κλείνοντας τα laptop. Όλα αυτά τα σημάδια θα εξομαλύνουν το άγχος σας ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε με την καλύτερη ομιλία που θα έχουν ακούσει ποτέ.

3. Η εύρεση μίας ιστορίας είναι εύκολη υπόθεση
Η αφήγηση ιστοριών αποτελεί μία δεξιότητα και, όπως οτιδήποτε αξίζει, προϋποθέτει μεγάλη προσπάθεια για να γίνει κτήμα μας.

Κατά την προετοιμασία της επόμενης ομιλίας σας, ανακαλέστε στη μνήμη σας τις εμπειρίες της ζωής σας, που απεικονίζουν το μήνυμα που θέλετε να μεταδώσετε. Έχετε ήδη ζήσει αυτές τις ιστορίες, το μόνο που έχετε να κάνετε τώρα είναι να τις πείτε στο κοινό.

Είστε έτοιμοι να εντυπωσιάσετε το κοινό σας;

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: