482 υπεύθυνοι προσωπικού εξέτασαν 20.000 βιογραφικά για να καταλήξουν σε αυτή την κρίσιμη διαπίστωση

Career

15/11/2018

Η σύνταξη ενός σωστού βιογραφικού είναι μια υπόθεση που απαιτεί συνεχή ενημέρωση.  

  • Oι περισσότεροι σύμβουλοι καριέρας θα σας πουν ότι το βιογραφικό σας δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μία σελίδα - ειδικά αν είστε νέος εργαζόμενος.​
  • Αλλά μια νέα έρευνα από το ResumeGo φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με αυτή την έννοια.
  • Η υπηρεσία σύνταξης βιογραφικών διαπίστωσε ότι οι HR Managers των εταιρειών προτιμούσαν περισσότερο τα βιογραφικά δύο σελίδων - ακόμη και για τους εργαζόμενους που τώρα ξεκινούν- και ξόδεψαν περισσότερο χρόνο διαβάζοντας και τις δύο σελίδες.
  • Η παγιωμένη άποψη μέχρι τώρα ήταν ότι το βιογραφικό σας σημείωμα δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μία σελίδα.

Τουλάχιστον αυτό θα σας το έλεγαν οι περισσότεροι σύμβουλοι καριέρας, όπως τονίζει το άρθρο στο Business Insider.
Αλλά νέες έρευνες δείχνουν ότι οι υπεύθυνοι προσλήψεων ήταν περισσότερο από δύο φορές πιο πιθανό να προτιμούν τα βιογραφικά των δύο σελίδων από τη μια σελία - ένα συμπέρασμα που εξέπληξε ακόμη και τους ερευνητές.

Ως μέρος ενός πειράματος, η υπηρεσία ResumeGo παρουσίασε περίπου 20.000 μονός και διπλές σελίδες σε μια ομάδα 482 ατόμων που ήταν recruiters, προσωπικό προσλήψεων, επαγγελματίες HR και στελέχη της C-suite. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μια «προσομοίωση προσλήψεων» διάρκειας τριών εβδομάδων, στην οποία τους ζητήθηκε να προβάλουν τα βιογραφικά για διάφορες θέσεις εργασίας που περιλαμβάνουν διαφορετικά επίπεδα εργασιακής εμπειρίας.

Σε όλους τους συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να προτιμούν τα βιογραφικά των δύο σελίδων. Από τα 7.712 βιογραφικά σημειώματα που ενέκριναν, 5.375 ήταν έκτασης δύο σελίδων, ενώ μόνο 2.337 ήταν μίας σελίδας.

Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα έντονα όταν αφορούσαν θέσεις εργασίας υψηλότερου επιπέδου. Οι συμμετέχοντες είχαν 2,9 φορές περισσότερες πιθανότητες να προτιμούν διπλές σελίδες για διευθυντικές θέσεις και 2,6 φορές περισσότερες πιθανότητες για μεσαίες θέσεις.

Τα αποτελέσματα, όμως, συνέχισαν να ισχύουν ακόμα και όταν πρόκειται για εργαζόμενους που εισέρχονται  για πρώτη φορά στην εργασία - παραδοσιακά η ομάδα που προειδοποιείται περισσότερο για την υπέρβαση μιας σελίδας. Οι συμμετέχοντες είχαν 1,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να προτιμήσουν τις δύο σελίδες, ακόμα και για τις θέσεις αυτές, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των εμπειρογνωμόνων σταδιοδρομίας υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθεί ένα βιογραφικό δύο σελίδων εκτός αν κάποιος που αναζητά εργασία έχει πολλά χρόνια πλήρους απασχόλησης σε πολλαπλές εταιρείες, τα αποτελέσματά μας είναι αντίθετα με αυτό το κομμάτι της συμβατικής σοφίας", λέει ο ιδρυτής της  ResumeGo, Peter Yang.

Όχι μόνο οι δύο σελίδες έχουν καλύτερες επιδόσεις από ό, τι οι μονές, αλλά οι συμμετέχοντες στο πείραμα ξόδεψαν επίσης πολύ περισσότερο χρόνο στην ανάγνωσή τους, απορρίπτοντας την ιδέα ότι οι υπεύθυνοι προσλήψεων εργασίας κουράζονται με μεγαλύτερα βιογραφικά. Πέρασαν κατά μέσο όρο 4 λεπτά και

5 δευτερόλεπτα πάνω από τις δυο σελίδες, σε σύγκριση με μόλις 2 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα στις μονές σελίδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πείραμα αντιπροσώπευε μόνο τις προτιμήσεις των ανθρώπων, και όχι τα λογισμικά που χρησιμοποιούν οι εταιρείες με αυξανόμενη συχνότητα.

Για τον Yang, τα αποτελέσματα αποδεικνύουν πόσο λίγα πραγματικά γνωρίζουμε για την τέχνη της σύνταξης και κάποιες από τις συμβουλές που ακούσατε δεν είναι απαραίτητο να βασίζονται πραγματικότητα. Όπως σημείωσε, υπάρχει ελάχιστη επιστημονική έρευνα για το ιδανικό μήκος των βιογραφικών.
"Είναι ένα από τα απογοητευτικά πράγματα στον κλάδο. Συνήθιζα να μπαίνω στο internet για να δω τι είχαν οι εμπειρογνώμονες να πουν για κάτι και οι άνθρωποι έδιναν απλά συμβουλές από τις δικές τους απόψεις, χωρίς να στηρίζονται σε καμία πραγματική απόδειξη", τόνισε ο Yang στο Business Insider.

"Επιπλέον, οι μέθοδοι πρόσληψης και το τοπίο προσλήψεων εξελίσσονται συνεχώς", ανέφερε σε ανακοίνωση του ResumeGo. "Επομένως, αυτό που μπορεί να ήταν αληθινό στο παρελθόν μπορεί πλέον να μη συμβαίνει σήμερα."

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: