Μάλλον οι περισσότεροι έχουν αντιληφθεί λάθος αυτή την εξαιρετική λειτουργία των συνδέσεων στο LinkedIn

Career

16/11/2018

Το LinkedIn δεν αφορά τον αριθμό των συνδέσεων-φίλων που έχετε. Πρόκειται για το πόσο καλά γνωρίζετε το δίκτυό σας και πόσο καλά κλίνετε προς αυτό, έτσι ώστε η καριέρα ή η επιχείρησή σας να ανθίσει. Αυτό διαπιστώνει η Amy George μέσα από το άρθρο της στο inc.

Πρόσφατα, η Amy συνάντησε δύο άτομα που βλέπουν το LinkedIn τόσο διαφορετικά,  σαν επιθετικές και αμυντικές προσπάθειες προβολής. Ένας διευθύνων σύμβουλος μιας μικρής εταιρείας τη ρώτησε αν υπήρχε κάποιο είδος λογισμικού που θα μπορούσε να αντιγράφει όλες τις συνδέσεις που είχαν οι επιχειρηματικοί συνεργάτες του με το προφίλ του και αντίστροφα. Ήθελε όλοι στη μικρή του εταιρεία να «ξέρουν» τους ίδιους ανθρώπους.
Τότε ένας επαγγελματίας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της είπε ότι δεν δέχεται συνδέσεις από ανθρώπους που γνωρίζει σε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, επειδή δεν θέλει να δουν τις συνδέσεις του, πολλοί από τους οποίους είναι και πελάτες του. Κανένας από αυτούς τους ανθρώπους δεν συνδέεται συχνά στο LinkedIn – ή και ποτέ - έτσι προσπάθησε αρμονικά να τους πει ότι πρόκειται για λάθος.

Ποιότητα σύνδεσης, όχι ποσότητα
Το LinkedIn δεν αφορά τη συλλογή συνδέσεων ή την αποτροπή τους. Δεν πρόκειται για αφθονία ή έλλειψη. Δεν μπορείτε να ζείτε με τον φόβο του να μην έχετε αρκετές συνδέσεις ή να έχετε λάθος συνδέσεις ή συνδέσεις που θα κλέψουν τους πελάτες σας. Δεν λειτουργεί έτσι το LinkedIn. Δεν λειτουργεί έτσι η ζωή. Το LinkedIn - και η ζωή - αφορά τις σχέσεις. Όπως κάθε σχέση, παίρνετε από το LinkedIn αυτό που δίνετε.

Γνωρίστε τις συνδέσεις σας
Ξεκινήστε με τη γνώση των συνδέσεών σας. Αυτό σημαίνει να έχετε ορισμένους κανόνες σχετικά με τις προσκλήσεις του LinkedIn που στέλνετε και ποιες από αυτές δέχεστε. Η Amy για να δεχτεί μια σύνδεση, πρέπει να έχει συναντήσει το άτομο προσωπικά ή συνεργαστεί μαζί του μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μερικές φορές θα δεχτεί μια πρόσκληση από κάποιον εκτός που θα ήταν καλό για εκείνη να τον ξέρει. Αλλά εκείνη τους γνωρίζει.
Αν δεν γνωρίζετε τις συνδέσεις σας, πώς μπορούν οι συστάσεις τους να σας ωφελήσουν, να γράψουν, δηλαδή, για εσάς μια σύσταση ή να σας παρουσιάσουν σε έναν προσκεκλημένο ή πιθανό συνεργάτη; Δεν μπορούν. Ομοίως, δεν μπορείτε να βοηθήσετε τις συνδέσεις που γνωρίζετε μόνο με το όνομα.
Τι να κάνετε εάν έχετε έναν σωρό συνδέσεων που δεν γνωρίζετε πραγματικά; Η Amy προτείνει να στείλετε μερικά μηνύματα το μήνα ζητώντας χρόνο για να επικοινωνήσετε μέσω τηλεφώνου πάνω από τον καφέ.

Συνδεθείτε συχνά
Στη συνέχεια, θα πρέπει να ελέγχετε συχνά το LinkedIn. Δεν χρειάζεται να είναι καθημερινά. Μερικές φορές την εβδομάδα είναι καλά  και χρειάζεται πραγματικά μόνο λίγα λεπτά ή και δευτερόλεπτα. Εδώ είναι μερικές εύκολες δραστηριότητες του LinkedIn που, αν γίνουν τακτικά, θα αποδώσουν όσον αφορά τη διατήρηση του ονόματός σας στο μυαλό των συνδέσεων σας και θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε ευκαιρίες και να μάθετε τι συμβαίνει στο δίκτυό σας.

1. Πλοηγηθείτε στη ροή ειδήσεων
Δείτε τι δημοσιεύουν οι συνδέσεις σας. Ίσως κάποιος ανακοινώνει μια προώθηση θέσεων εργασίας. Πείτε ένα μπράβο. Ίσως κάποιος να έχει δημοσιεύσει ένα άρθρο σχετικά με τη βιομηχανία σας. Κάντε το μια ανάγνωση και σκεφτείτε να το μοιραστείτε με τις συνδέσεις σας.

2. Συγχαρείτε τα άτομα για τις επετείους εργασίας τους
Αυτό είναι τόσο εύκολο. Το LinkedIn έχει γράψει ακόμη και το μήνυμα "συγχαρητήρια" για σας, αν και μερικές φορές χρειάζεται μερικά δευτερόλεπτα για να το προσαρμόσετε.

3. Ελέγξτε τα μηνύματά σας
Μιλώντας για μηνύματα, ελέγξτε τα δικά σας. Συχνά, όταν η Amy κάνει αλλαγές στα προφίλ LinkedIn για τους πελάτες της, βλέπει ότι δεν έχουν ελέγξει τα μηνύματά τους εδώ και μήνες ή και περισσότερο. Ποτέ δεν ξέρετε πότε κάποιος μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας μέσω του LinkedIn επειδή έχασε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας ή ήταν απλά πιο βολικό γι 'αυτούς. Μπορεί να είναι μηνύματα για μια εξαιρετική ευκαιρία, και δεν θέλετε να τη χάσετε.

4. Ελέγξτε τις προσκλήσεις σας για σύνδεση
Εάν γνωρίζετε το άτομο πίσω από το αίτημα σύνδεσης ή έχετε την επιθυμία να γνωρίσετε το νέο άτομο, αποδεχτείτε την πρόσκληση και κάντε ένα σχέδιο για να συνδεθείτε μαζί του στην πραγματική ζωή.

5. Δημοσιεύστε ένα ενδιαφέρον άρθρο ή ενημερώστε την κατάσταση σας
Εάν έχετε ειδήσεις σχετικά με την εργασία σας ή κάποιο άρθρο σχετικά με τη βιομηχανία σας που είναι αξιοσημείωτο, μοιραστείτε το έτσι ώστε να εμφανίζεται στις ροές ειδήσεων των συνδέσεών σας. Και πάλι, αυτό είναι για να διατηρήσετε τον εαυτό σας ψηλά μεταξύ των συνδέσεών σας.

Το LinkedIn πραγματικά είναι να γνωρίζετε τις συνδέσεις σας και να δίνετε προσοχή σε αυτά που συμβαίνουν μεταξύ τους. Πρόκειται να αφήσετε τις συνδέσεις σας να μάθουν για εσάς. Και χρειάζεται ελάχιστη επένδυση χρόνου - μερικά λεπτά την ημέρα, λίγες μέρες κάθε εβδομάδα. Βάλτε το στο ημερολόγιό σας μέχρι να γίνει ρουτίνα.

Επωφεληθείτε από τη σωστή χρήση του LinkedIn παρακολουθώντας το δωρεάν σεμινάριο του Skillbox, "Σύνταξη Βιογραφικού & αποτελεσματική χρήση του LinkedIn".

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: