10 τρόποι να βελτιώσετε τον εαυτό σας σε 10 λεπτά ή και λιγότερο

Προσωπική Ανάπτυξη

19/11/2018

Συνήθως σκεφτόμαστε τον χρόνο μας σε ώρες, ημέρες, εβδομάδες, μήνες και χρόνια. Ένα 10λεπτο μέρος του χρόνου μοιάζει με μια σταγόνα σε έναν κουβά. Όταν έχουμε 10 λεπτά, συνήθως σκέφτομαι πώς να σκοτώσουμε εκείνο τον χρόνο ενώ περιμένουμε το επόμενο πράγμα που έχουμε να κάνουμε.

Αλλά αυτά τα μικρά κομμάτια του χρόνου προστίθενται. Πόσα 10λεπτα σπαταλάτε καθημερινά; Πόσο συχνά αφήνετε αυτά τα κομμάτια του χρόνου να γλιστρήσουν, απαρατήρητα και αχρησιμοποίητα;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις μικροσκοπικές ποσότητες του χρόνου για να κάνετε μια πραγματική διαφορά στη ζωή σας. Εάν χρησιμοποιηθεί σωστά, το 10λεπτο είναι αρκετό για να ξεκινήσετε να βελτιώνετε τον εαυτό σας. Ναι, είναι δυνατό να κάνετε κάτι για να κάνετε τη ζωή σας καλύτερη, ευτυχισμένη και παραγωγικότερη σε 10 λεπτά ή λιγότερο.

Θέλετε να μάθετε πώς; Θα σας πάρει λιγότερο από 10 λεπτά για να διαβάσετε.

1. Αυξήστε την εστίαση και την παραγωγικότητα με τον κανόνα 50/10
Ένας απλός τρόπος για να βελτιώσετε τον εαυτό σας είναι να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας και να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας. Πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό σε 10 λεπτά; Πρώτον, θα πρέπει να εστιάσετε πλήρως στην εργασία σας για 50 λεπτά - δώστε την πλήρη και αμέριστη προσοχή σας για το πλήρες χρονικό διάστημα. Αλλά εδώ είναι το κλειδί - μόλις περάσουν τα 50 λεπτά, δώστε στον εαυτό σας ένα διάλειμμα 10 λεπτών.
Αυτός είναι ο κανόνας 50/10, και δουλεύει θαυμάσια για την αύξηση της παραγωγικότητας και της εστίασης. Τα 50 λεπτά είναι ένα διαχειρίσιμο χρονικό διάστημα για συνεχή εργασία και ένα 10λεπτο διάλειμμα είναι αρκετό για να επαναφορτίσετε τους κινητήρες σας και να είστε έτοιμοι να εστιάσετε ξανά.
Έτσι, πώς γεμίζετε αυτό το 10λεπτο διάλειμμα; Κάντε ό, τι θέλετε - αλλά να είστε έτοιμοι να ξαναγυρίσετε όταν τελειώσει ο χρόνος. Και αν θέλετε πραγματικά να είστε παραγωγικοί, επιλέξτε κάτι άλλο σε αυτόν τον κατάλογο και προσπαθήστε να το κάνετε αυτό κατά τη διάρκεια του διάλειμμα σας - σκεφτείτε σαν μετράνε αυτά τα λεπτά επί 2.

2. Ασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη
Πάρτε 10 λεπτά για να δώσετε στον εαυτό σας μια πνευματική ώθηση υπενθυμίζοντας του όλα όσα σας κάνουν ευγνώμονες. Η άσκηση ευγνωμοσύνης δεν είναι μόνο καλή για την ψυχή σας. έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι βοηθά στο να σας παρακινήσει και να βελτιώσει τη σωματική και ψυχολογική σας υγεία.
Μελετώντας όλα τα θετικά πράγματα που έχετε και όλους τους θαυμάσιους ανθρώπους στη ζωή σας, θα σας δώσουν μια θετική νοοτροπία και θα ανοίξετε τις πόρτες σε περισσότερες σχέσεις. Ξεκινήστε παίρνοντας λίγα λεπτά για να γράψετε τρία θετικά πράγματα και δείτε πώς η διάθεσή σας αναζωογονεί και το μυαλό σας νιώθει σαν να έχει αποκατασταθεί.
Κάνοντας αυτό θα αυξήσει την αυτοεκτίμησή σας και την αντοχή σας, που σημαίνει ότι θα βελτιωθείτε διανοητικά θα είστε σε θέση να χειριστείτε το υψηλό άγχος καλύτερα εφόσον έχετε μια στάση ευγνωμοσύνης. Οι άνθρωποι που επικεντρώνονται σε αυτό και είναι ευγνώμονες έχουν διατηρήσει σε μεγαλύτερο βαθμό συναισθήματα ευτυχίας και σε μικρότερο βαθμό επιθετικά συναισθήματα. Δείχνουν περισσότερη ευαισθησία και ενσυναίσθηση προς τους άλλους.

3. Μάθετε μια νέα λέξη
Μέχρι τη στιγμή που βρισκόμαστε στο γυμνάσιο, είμαστε εξοπλισμένοι με ένα αρκετά μεγάλο λεξιλόγιο και ο ρυθμός με τον οποίο απορροφάμε νέες λέξεις αρχίζει να μειώνεται σημαντικά. Ως ενήλικες, αν δεν κάνουμε σκόπιμες προσπάθειες για να αυξήσουμε τις γλωσσικές μας δεξιότητες, τα λεξικά μας θα γίνουν ουσιαστικά στάσιμα.
Αλλά έχοντας ένα στιβαρό λεξιλόγιο δεν είναι μόνο ένας καλός τρόπος να φανείτε έξυπνος στους άλλους ανθρώπους. σας βοηθά να εκφράσετε σαφέστερα τον εαυτό σας. Ένα ευρύτερο λεξιλόγιο σας δίνει μεγαλύτερη κατανόηση και εκτίμηση της γλώσσας και σας επιτρέπει να είστε πιο ακριβείς όταν επιλέγετε τα λόγια σας και εκφράζετε τον εαυτό σας.
Η γλώσσα είναι κεντρική στα εφόδια επικοινωνίας και το κλειδί για την επιτυχία σας. Η αύξηση των γλωσσικών δεξιοτήτων σας μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε πιο αποτελεσματικός επικοινωνητής. Σύμφωνα με μια μελέτη, η εκμάθηση νέων λέξεων διεγείρει το κοιλιακό ραβδωτό σώμα ή το σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλο - έτσι μπορεί να είναι και διασκεδαστικό. Δοκιμάστε να επεκτείνετε το λεξιλόγιό σας κάθε μέρα με μία από αυτές τις εφαρμογές για κινητά.

4. Γίνετε ταχύς αναγνώστης
Όλοι γνωρίζουμε ότι η ανάγνωση είναι ένας σημαντικός τρόπος για να αποκτήσετε γνώση. Και πολλοί από εμάς περνούν ένα μεγάλο κομμάτι της ημέρας μας διαβάζοντας – είτε έχει να κάνει με ανάγνωση αναφορών, παρουσιάσεων ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Και παρόλο που καθημερινά έχουμε τόσο μεγάλο υλικό για ανάγνωση, οι περισσότεροι άνθρωποι διαβάζουν μόνο κατά μέσο όρο 200-250 λέξεις ανά λεπτό. Αυτό είναι περίπου δύο λεπτά ανά σελίδα, έτσι μας παίρνει πάνω από τρεις ώρες για να διαβάσετε ένα βιβλίο 100 σελίδων.
Τώρα φανταστείτε ότι είστε σε θέση να ολοκληρώσετε αυτό το βιβλίο ή να περάσετε μέσα από αυτήν την αναφορά στο ένα τρίτο του χρόνου ή γρηγορότερα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι 10 λεπτά και λίγη πρακτική και θα φτάσετε γρήγορα τις σελίδες.

5. Πάρτε έναν γρήγορο ύπνο
Αφήστε το μεγάλο φλιτζάνι του καφέ ή το σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και κάντε κάτι που θα σας δώσει μια πραγματική έκρηξη ενέργειας χωρίς υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Βρείτε μια ήσυχη γωνιά, κλείστε τα μάτια σας και αφαιρεθείτε για 10 λεπτά. Ένας σύντομος ελαφρύς ύπνος θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε αναζωογονημένοι και σε επαγρύπνηση για τουλάχιστον αρκετές ώρες.
Ο μελύτερος ύπνος μπορεί να σας κάνει κακόκεφους μόλις ξυπνήσετε, αλλά ένας 10λεπτος υπνάκος θα δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες.

6. Εργαστείτε για την εκμάθηση μιας νέας γλώσσας
Τι θα συμβεί αν παίρνατε 10 λεπτά κάθε μέρα και μαθαίνατε μια νέα γλώσσα - πόσο καλοί θα μπορούσατε να γίνετε σε έξι μήνες; Σε ένα χρόνο; Με λίγη επιμέλεια και συγκέντρωση, 10 λεπτά την ημέρα μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε συγκαταβατικές δεξιότητες σε άλλη γλώσσα, χάρη στην μικροτεχνική ή στην κατανάλωση νέων πληροφοριών σε σύντομες, εστιασμένες ποσότητες.
Το Duolingo και άλλες εφαρμογές γλώσσας έχουν σχεδιαστεί για να σας διδάξουν μια νέα γλώσσα μέσα σε μόλις πέντε λεπτά την ημέρα. Έτσι, εάν το να μάθετε μια ξένη γλώσσα είναι στη λίστα σας, δεσμευτείτε για 10 λεπτά κάθε μέρα και θα θέσετε τον εαυτό σας στο σωστό δρόμο για την γλωσσική επάρκεια.

7. Κάντε ένα διάλειμμα για καφέ με έναν φίλο
Η κοινωνικοποίηση δεν είναι μόνο ένας ευχάριστος τρόπος να περάσετε χρόνο, είναι πραγματικά καλή για τον εγκέφαλό σας. Η ευφυής και φιλική συνομιλία έχει γνωστικά οφέλη.
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η ομιλία και η κοινωνικοποίηση μπορούν να μας διευκολύνουν στην επίλυση προβλημάτων. Αλλά θυμηθείτε να συνομιλείτε καλά με τους άλλους - συζητήσεις που είναι ανταγωνιστικές ή επιθετικές δεν έχουν τέτοια οφέλη.
Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η συμμετοχή σε μόλις 10 λεπτά συνομιλίας ενίσχυσε την απόδοση των ανθρώπων σε κοινά γνωστικά καθήκοντα. Έτσι, παίρνοντας ένα γρήγορο διάλειμμα για καφέ με έναν φίλο μπορεί να σας δώσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όταν επιστρέψετε στην εργασία.

8. Βγείτε έξω
Πηγαίνοντας έξω και κάνοντας στρέτσινκ τα πόδια σας για μόλις 10 λεπτά αρκεί για να βελτιωθεί η λειτουργία του εγκεφάλου, η συγκέντρωση και η εστίαση. Μια βόλτα μπορεί να διευκολύνει την κατάθλιψη, να βελτιώσει την υγεία των οστών, να μειώσει το στρες και να προωθήσει μια υγιή καρδιά
Η χρήση μόλις 10 λεπτών την ημέρα έξω μπορεί επίσης να είναι το κλειδί για να βοηθήσει το σώμα σας να απορροφήσει την απαραίτητη ποσότητα της βιταμίνης D που χρειάζεται. Αποδεικνύεται ότι η βιταμίνη D μπορεί να είναι δύσκολο για το σώμα μας να απορροφάται μόνο με το να τρώμε καλά. Παίρνουμε το 80 με 90 τοις εκατό της βιταμίνης D από τον ήλιο.
Αλλά ξοδεύοντας πάρα πολύ χρόνο έξω χωρίς αντηλιακό δεν είναι επίσης καλό. Ένα 10-λεπτό διάλειμμα έξω θα σας βοηθήσει να πάρετε αυτό που χρειάζεστε από τον ήλιο χωρίς να πάθετε καμιά βλάβη.

9. Ορίστε τον εαυτό σας σήμερα για να είστε επιτυχημένοι αύριο
Τα τελευταία 10 λεπτά της εργάσιμης ημέρας σας είναι ζωτικής σημασίας για να προετοιμαστείτε για ένα παραγωγικό αύριο. Πριν φύγετε για το σπίτι, πάρτε μερικά λεπτά και περάστε από τη λίστα των καθηκόντων της ημέρας σας - ολοκληρώσατε τα πάντα ή υπάρχουν πράγματα που πρέπει να μεταφερθούν την επόμενη μέρα;
Κάντε μια γρήγορη ανασκόπηση του εγκεφάλου - γράψτε όλα τα πράγματα που φράζουν το μυαλό σας, όλες τις λεπτομέρειες που θέλετε να θυμάστε για τα πράγματα στα οποία εργάζεστε. Χρησιμοποιήστε αυτή τη διαδικασία για να οργανώσετε και να δώσετε προτεραιότητα στη λίστα εργασιών του αύριο.
Τελειώστε με την αποσύνδεση από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και αφιερώστε λίγο χρόνο για να οργανώσετε και να τακτοποιήσετε το γραφείο και το χώρο εργασίας σας. Ta-da! Έχετε τελειώσει για την ημέρα, και έχετε αύριο ένα νέο ξεκίνημα.

10. Γράψτε στο ημερολόγιό σας
Φέρτε τον εαυτό σας στο σωστό σημείο που χρειάζεται για να κοιμηθεί αξιοποιώντας τα 10 λεπτά πριν πέσετε στο κρεβάτι γράφοντας στο ημερολόγιο σας. Απλά αναφέρετε στον εαυτό σας τι κάνατε εκείνη την ημέρα. Αν το χειρόγραφό σας είναι δύσκολο να διαβαστεί, προσπαθήστε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο στον υπολογιστή σας.
Ωστόσο, αποφασίζετε να γράψετε στο ημερολόγιο, βεβαιωθείτε ότι συμμερίζεστε με ακρίβεια και ειλικρίνεια τα τεκταινόμενα της ημέρας, τις νίκες και τις απώλειές σας. Αυτό θα δώσει στην ημέρα σας μια αίσθηση κλεισίματος και θα σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε όλα όσα συνέβησαν.
Καθώς κοιτάζετε πίσω στην ημέρα σας, τι θα μπορούσατε να κάνατε διαφορετικά; Δέκα λεπτά ενδοσκόπησης θα σας βοηθήσουν να μάθετε και να μεγαλώσετε από τις εμπειρίες σας. Τελειώστε γράφοντας αυτό που ελπίζετε να δείτε αύριο, φροντίζοντας να μείνετε αισιόδοξοι και θετικοί.

Πηγή: Entrepreneur

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: