Ο χειρότερος εχθρός των νέων επιχειρηματιών που πρέπει να αποφύγετε!

Career

20/11/2018

Η προσπάθεια για τελειότητα μπορεί να σας προσφέρει πολλά μεγάλα προνόμια. Μπορεί να οδηγήσει σε τεράστια οικονομική ανταμοιβή, σταδιοδρομία και πολλά άλλα. Ωστόσο, η τοποθέτηση αυτής της μεγάλης πίεσης στον εαυτό σας μπορεί επίσης να σας εκθέσει σε πολλούς κινδύνους, που συχνότερα, οδηγούν σε συγκρούσεις.

Η τελειομανία μπορεί περιστασιακά να είναι καλή, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες. Μερικά από τα πιο εμπνευσμένα ανθρώπινα επιτεύγματα στην επιστήμη, την πολιτική, τις επιχειρήσεις, τον αθλητισμό και τις τέχνες επιτεύχθηκαν από τους τελειομανείς.

Η τελειότητα στην επιχείρηση
Οι ψυχολόγοι θεωρούν την τελειομανία διαταραχή, ενώ εξέχοντες επιχειρηματικοί στοχαστές αποθαρρύνουν έντονα τους επιχειρηματίες από το να προσπαθούν να γίνουν τέλειοι. Γιατί; Ας πάρουμε τον Steve Jobs ως παράδειγμα.

Επειδή ο Jobs επεδίωκε αυστηρά την τελειότητα, εφάρμοσε πολιτικές και αποφάσισε να συμμορφωθεί με τα απίστευτα υψηλά πρότυπα τόσο όσον αφορούσε τον ίδιο, αλλά και τους συνεργάτες του. Για παράδειγμα, απαίτησε από τις ομάδες κατά τα πρώτα χρόνια της Apple να ζητούν την έγκρισή του για κάθε λεπτομέρεια που είχε να κάνει με τους υπολογιστές Macintosh, που αδικαιολόγητα μείωνε τους ρυθμούς ανάπτυξης. Δεν δίστασε να απολύσει ταλαντούχους υπαλλήλους που αψηφούσαν τη σχεδιαστική αισθητική του. Απέρριπτε σχεδόν ολοκληρωμένα έργα που δεν ανταποκρίνονταν στα πρότυπα κομψότητας του.
Ενώ η δουλειά του Jobs προς την τελειότητα βοήθησε στη δημιουργία μερικών από τα πιο όμορφα και διαισθητικά προϊόντα στον κόσμο, προκάλεσε επίσης σημαντική τριβή με τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε. Αποσύρθηκε από την Apple το 1985. Επανήλθε το 1997 με σκοπό να φέρει την εταιρεία πίσω στην κερδοφορία, κλείνοντας συνοπτικά μια σειρά έργων, τα οποία φυσικά τρομοκρατούσαν σχεδόν όλους στην εταιρεία.

Μόνο όταν κατάφερε να συγκρατήσει την οξεία τελειομανία του, ήταν σε θέση να μετατρέψει την Apple σε μία από τις πιο πολύτιμες μάρκες στον κόσμο. Ωστόσο, ακόμη και με μια ιστορία τόσο υποδειγματική όπως αυτή, οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν λανθασμένη αντίληψη για την τελειομανία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και γενικά στον Δυτικό κόσμο, η κουλτούρα καθοδηγείται από υποκείμενα στοιχεία τελειότητας. Πολλοί γονείς το ζητούν από τα παιδιά τους, ενώ οι άκαμπτοι διευθυντές συνεχίζουν να οδηγούν τους εργαζόμενους σε παράλογα πρότυπα απόδοσης.

Δεν χρειάζεται να δεχτείτε τη μετριότητα, αλλά η αριστεία δεν απαιτεί την τελειότητα. Στον κόσμο των επιχειρήσεων, η τελειότητα πιθανότατα θα εμποδίσει τις πιθανότητές σας για επιτυχία, από ό, τι θα σας οδηγήσει εκεί. Έτσι, αν συνεχίσετε τη συχνά καταστροφική πορεία προς την τελειομανία, αναμένεται να αντιμετωπίσετε αυτά τα τεράστια ζητήματα καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής σας.

Οι προσδοκίες σας θα είναι μη ρεαλιστικές και σχεδόν αδύνατο να ικανοποιηθούν: Μια τεκμηριωμένη περίπτωση τελειοποίησης είναι αυτή του Jared Kant, ο οποίος, ως παιδί στο σχολείο, αναγκάστηκε να σβήνει πάντα μια ολόκληρη πρόταση αν υπήρχε λάθος σε μια μόνο λέξη. Ο Jared οδηγούταν σε ακρότητες (διαγράφοντας ολόκληρα δοκίμια) μόνο για να απαλλαγεί από το παραμικρό λάθος. Ομοίως, αν επιμείνετε στην προσπάθεια να δημιουργήσετε ένα προϊόν που είναι απόλυτα τέλειο, τότε θα είστε γεμάτοι με απαιτητικά χαρακτηριστικά που η ομάδα σας θα χρειαστεί να αναπτύξει. Η έννοια του ελαχίστου βιώσιμου προϊόντος (MVP) δεν θα προσελκύσει ούτε καν τις απαιτητικές σας ευαισθησίες.

Θα είστε εκτεθειμένοι σε υπερβολικά επίπεδα στρες: Επειδή τα σημεία αναφοράς για την επιτυχία σας είναι υπερβολικά υψηλά, η ζωή βασικά γίνεται μια επίγεια μάχη ανάμεσα σε σας και το άγχος που εσείς τοποθετείτε. Θα ασκείτε τόση προσπάθεια για την τελειότητα ακόμη και για πράγματα που δεν θα είναι απαραίτητα που  η εύρεση ευκαιριών για χαλάρωση και ανανέωση θα καθίσταται ανύπαρκτη.

Η δημιουργικότητά σας θα στερέψει: Οι υψηλές επιδόσεις απαιτούν πολλή δουλειά. Η τελειότητα απαιτεί πολύ περισσότερα. Αν η παροχή υψηλής ποιότητας δουλειάς στην επιχείρησή σας αντλεί ήδη μεγάλο μέρος της ενέργειας σας, τότε μια επιδιωκόμενη αναζήτηση για τελειότητα μπορεί μόνο να σας φθείρει.
Διακινδυνεύετε να καταστρέψετε την υγεία σας:  Σε ορισμένες περιπτώσεις, η τελειομανία αναγνωρίζεται ως ένα ψυχολογικό ζήτημα. Αλλά, είναι συχνά δεν γίνεται αντιληπτό το πόσο μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο τη φυσική σας ευεξία. Απλά φανταστείτε οι ώρες χαμένου ύπνου και τα  χαμένα γεύματα τι  μπορούν να κάνουν στο σώμα σας με την πάροδο του χρόνου.

Θα χάσετε πολύτιμο χρόνο και ευκαιρίες: Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που οι εμπειρογνώμονες αποθαρρύνουν τους επιχειρηματίες να γίνουν τελειομανείς. Δεν θα φτάσετε ποτέ στα πράγματα εγκαίρως. Θα αφιερώσετε πάρα πολύ χρόνο στον προγραμματισμό και την τελειοποίηση ενός προϊόντος ή ενός χαρακτηριστικού, πριν ξεκινήσετε. Πάντα να ξεκινάτε ακόμα και προτού νιώσετε έτοιμοι, επειδή αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να συγκεντρώσετε πολύτιμη ανατροφοδότηση που θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε το προϊόν σας. Διαφορετικά, θα είστε λιγότερο παραγωγικοί προσπαθώντας να κάνετε τα πάντα απολύτως τέλεια.

Θα καταρρεύσετε όταν αποτύχετε: Επειδή οι τελειομανείς θέτουν εξαιρετικά υψηλά πρότυπα για τον εαυτό τους, ο κίνδυνος μαζικών αποτυχιών είναι εξίσου υψηλός. Η Pamela Sue Edwards ήταν ταλαντούχα παίκτρια βιολιού και πρωταθλήτρια δρομέας. Δυστυχώς, στην ηλικία των 24 ετών, αυτή η ταλαντούχος νεαρή κοπέλα αυτοκτόνησε εξαιτίας της όλης πίεσης που αισθάνθηκε στην προσπάθεια της να συνεχίσει να πετυχαίνει.

Δεν θα είστε ανοιχτοί σε συμβιβασμούς: Η ευελιξία είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο χαρακτηριστικό ανάμεσα στους αγχωτικούς και τους ιδεαλιστές τελειομανείς. Αλλά μεταξύ των επιχειρηματιών, η ευελιξία είναι κρίσιμη για την επιτυχία. Οι κορυφαίοι επιχειρηματίες προσαρμόζονται γρήγορα στις μεταβαλλόμενες επιχειρηματικές πραγματικότητες, καθιστώντας τους καινοτόμους και δημιουργικούς στοχαστές σε σχέση με τους περισσότερους τελειομανείς.
Θα αποφεύγετε τα ρίσκα: Μερικοί ψυχολόγοι θεωρούν την τελειομανία ως φοβία: τον φόβο της αποτυχίας ή των λαθών. Εάν η σκέψη της αποτυχίας σας εμποδίσει να κάνετε το επόμενο βήμα, τότε δεν θα κάνετε πράγματα. Αντίθετα, επιτυχημένοι επιχειρηματίες ευδοκιμούν μαθαίνοντας από τα λάθη τους και προχωρώντας μπροστά. Και σχεδόν όλοι τους αντιμετώπισαν μεγάλες αποτυχίες στην πορεία.

Θα θεωρηθείτε τέρας από τους συνομηλίκους και τους υπαλλήλους σας: Οι άνθρωποι που γνωρίζουν τον Steve Jobs γνωρίζουν τον τρόμο που η τελειότητα του δημιούργησε για τους ανθρώπους με τους οποίους δούλευε εδώ και πολλά χρόνια. Παρόλο που ένα τέρας ίσως να μην βρίσκεται στο πρόγραμμα της προσωπικής ανάπτυξης, η αχαλίνωτη τελειομανία μπορεί να σας μετατρέψει σε ένα χωρίς να το συνειδητοποιήσετε. Υπάρχει μια πραγματική τάση να ελέγχετε και τους ανθρώπους βάσει των απαιτητικών προτύπων που ορίσατε για τον εαυτό σας. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι απλά μια συνταγή απογοήτευσης για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Δεν θα βρείτε την πραγματική ευτυχία: Ενώ όλοι θέλουν μια τέλεια ζωή, έναν τέλειο σύζυγο ή την τέλεια επιχείρηση, τίποτα τέτοιο δεν υπήρξε ποτέ. Είναι απλώς η στρεβλωμένη αντίληψή σας για το πώς ζουν οι άλλοι, που αναγκάζει τους ανθρώπους να θέλουν να μιμηθούν τις ζωές των άλλων. Αντίθετα, οι ισορροπημένοι άνθρωποι τείνουν να βιώνουν την πιο ευτυχισμένη πλευρά της ζωής. Δεν είναι έτσι για τους τελειομανείς, σύμφωνα με την ερευνήτρια καθηγήτρια Brene Brown. Καταλήγει: αν θέλετε να είστε ευτυχισμένοι, σταματήστε να προσπαθείτε να είστε τέλειοι. Στον ταχύτατο κόσμο των επιχειρήσεων, είναι καλύτερο να επιδιώκετε την αριστεία, αντί να κάνετε συνεχείς προσπάθειες για την τελειότητα. Ενώ είναι πιθανό να επωφεληθείτε σταθερά από την προσπάθεια να είστε τέλειοι, οι εξαιρέσεις στον κανόνα είναι λίγες και απέχουν μεταξύ τους. Αυτός είναι ο λόγος που ονομάζονται εξαιρέσεις. Η δαπάνη υπερβολικού χρόνου για να τελειοποιήσετε ένα χαρακτηριστικό απλά δεν έχει καμία θέση σε αυτή την εποχή των ευέλικτων επιχειρήσεων και των έξυπνων προϊόντων.

Πηγή: thebalancesmb.com

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: