Πώς να διαπιστώσετε αν υποφέρετε από εργασιακή εξουθένωση και πώς να το λύσετε!

Career

28/11/2018

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάποιες μέρες που αισθάνονται στραγγιγμένοι και ότι τίποτα δεν πηγαίνει σωστά, παρά τη σκληρή δουλειά τους. Αλλά όταν αυτά τα συναισθήματα διαρκούν για μέρες ή εβδομάδες, μπορεί να υποδεικνύουν ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα: Εργασιακό burnout. O Shelly Field πήρε την πρωτοβουλία να γράψει λίγα λόγια αυτό. 

Τα πράγματα μπορεί να πάνε υπέροχα - αγαπάς τη δουλειά σου και είσαι ενθουσιασμένος για τη σταδιοδρομία σου - όταν το burnout της δουλειάς σου έρχεται με μια τρελή αίσθηση φόβου. Ανεξάρτητα από το πώς συμβαίνει, η εργασιακή εξουθένωση μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στην καριέρα σας και στην υγεία σας.

Και το burnout δεν επηρεάζει μόνο αρνητικά τους υπαλλήλους που υποφέρουν από αυτό. Οι εργοδότες πρέπει να διορθώσουν τα λάθη των εργαζομένων και να αντικαταστήσουν τους υπαλλήλους που εγκαταλείπουν εξαιτίας της εξουθένωσης, γεγονός που κοστίζει χρόνο και χρήμα.

Βιώνετε το εργασιακό Burnout;

Για να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση, βοηθάει να μάθετε τι είναι το burnout. Στο απλούστερο επίπεδο, όταν αισθάνεστε διανοητικά και σωματικά στραγγιγμένοι για περισσότερο από μερικές ημέρες χωρίς καμία ελπίδα βελτίωσης. Αισθάνεστε καταβεβλημένοι και αναρωτιέστε γιατί κάνετε αυτό που κάνετε. Τίποτα δεν έχει νόημα.

Απαντήστε σε αυτές τις ερωτήσεις για να μετρήσετε το επίπεδο εξουθένωσής σας:
• Έχετε δυσκολία να σηκωθείτε το πρωί;
• Είστε πάντα κουρασμένοι;
• Ξεχνάτε πράγματα;
• Έχετε ανεξήγητους πόνους;
• Είστε ευερέθιστοι στην εργασία και στο σπίτι;
• Αισθάνεστε θυμωμένοι στην εργασία και στο σπίτι;
• Χάνετε εύκολα την ψυχραιμία σας;
• Έχετε προσκολληθεί σε συναδέλφους, ασθενείς ή την οικογένειά σας;
• Συχνά είστε καταβεβλημένοι;
• Αισθάνεστε ότι έχετε λιγότερο έλεγχο στα πράγματα όσον αφορά την εργασία και το σπίτι;
• Νιώθετε αγχωμένοι τις περισσότερες φορές;
• Έχετε αρχίσει να αναρωτιέστε γιατί κάνετε αυτό που κάνετε όσον αφορά την καριέρα σας;
• Όταν βρίσκεστε στη δουλειά, κοιτάτε συνεχώς το ρολόι σας για να δείτε πόση ώρα είστε εκεί και πόσο έχει μείνει;
• Έχετε περισσότερους πονοκεφάλους, στομαχόπονους, εξανθήματα, θωρακικούς πόνους και ασθένειες;
• Έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για πράγματα που σας ενθουσίαζαν;
• Βαριέστε;
• Αισθάνεσαι ότι είστε σε ένα κλουβί;

Εάν απαντήσατε ναι σε τρεις ή περισσότερες ερωτήσεις και αισθάνεστε έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως κατευθύνεστε προς το Job Burnout.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να νικήσετε το burnout είναι να κάνετε τη δουλειά σας πιο ευχάριστη. "Αυτό είναι αδύνατο", θα πείτε. Ίσως σκληρό, αλλά όχι αδύνατο. Μερικές φορές απλά πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας.

Ανεξάρτητα από το πόσο βαρετή ή καταθλιπτική μπορεί να είναι η δουλειά σας κατά περιόδους, θα πρέπει να βρείτε τρόπους να γελάσετε. Το γέλιο σπάει την ένταση των δύσκολων καταστάσεων. Βοηθά να περιορίσετε το άγχος που αισθάνεστε και την ένταση που μπορεί να έχετε υποστείτε. Όσο περισσότερο γελάτε, τόσο καλύτερα θα ασχοληθείτε με την δουλειά σας και τόσο λιγότερο θα υποστείτε εργασιακή εξουθένωση. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι οι ορμόνες που σχετίζονται με το άγχος καταστέλλονται από το γέλιο – έτσι, πλέον, ξέρετε τι πρέπει να κάνετε.

Προσπαθήστε να γίνετε πιο κοινωνικοί. Μιλήστε σε ανθρώπους. Βρείτε δραστηριότητες που σχετίζονται με τους συναδέλφους, τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς σας. Το να αισθάνεστε συνδεδεμένοι με τους άλλους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε το στρες και το burnout.

Πολλοί άνθρωποι στα σεμινάρια λένε ότι από τη στιγμή που τελειώνουν από τη δουλειά τους το μόνο που θέλουν είναι να πάνε σπίτι και να μείνουν μόνοι τους.
Ωστόσο, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι ενήλικες που έχουν τις λιγότερες φιλίες και είναι λιγότερο ενεργοί από κοινωνική άποψη είναι πιο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα. Αν αυτό δεν είναι αρκετό για να σας κάνει να θέλετε να βγείτε έξω και να διασκεδάσετε, δεν ξέρουμε τι είναι.

Ακούστε τις συνομιλίες στο χώρο εργασίας σας. Ίσως παρατηρήσετε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των συζητήσεων είναι αρνητικό. Εργαστείτε για να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να βλέπει τα θετικά στις καταστάσεις - δείτε το χιούμορ και αποσύρετε τις αρνητικές σκέψεις και τις συνομιλίες. Η αρνητικότητα απλά σας κάνει να νιώθετε χειρότερα.

Η προσθήκη της διασκέδασης στην μέρα σας θα σας βοηθήσει να μειώσετε την εξάντληση. Εδώ είναι μερικές απλές ιδέες που μπορείτε να ενσωματώσετε στο χώρο εργασίας σας:

• Πάρτε μερικά μικρά παιχνίδια και αφήστε τα στο γραφείο σας. Θα εκπλαγείτε πόσοι άνθρωποι σταματούν για μια στιγμή για να παίξουν με αυτά και να τα δουν.

• Εξετάστε το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε μια πινακίδα σε μια αίθουσα διαλείμματος ή στο σαλόνι που συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι. Ζητήστε από όλους τους υπαλλήλους της εταιρείας, από τους νέους μέχρι τους υπεύθυνους, να φέρνουν εικόνες από όταν ήταν μωρά. Τοποθετήστε τις εικόνες στον πίνακα. Όλοι θα απολαύσουν να κοιτάζουν τις φωτογραφίες και να γελούν ο ένας με τον άλλον. Είναι διασκεδαστικό να προσπαθείτε να μαντέψετε ποιος είναι ποιος. Δείχνει επίσης ότι, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται κάποιος στην ιεραρχία της εγκατάστασης, όλοι ξεκίνησαν ως το μωρό κάποιου.

• Δημιουργήστε μια ζώνη χωρίς άγχος όταν οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι υποφέρουν. Δεν χρειάζεται να είναι ένας μεγάλος χώρος - ακόμη και μόνο ένας διάδρομος έξω από μια αίθουσα συνεδριάσεων. Σκεφτείτε να βάλετε μια αιώρα ή μια ξαπλώστρα και ίσως έναν φουσκωτό φοίνικα και μια εικόνα ενός ωκεανού.

• Προγραμματίστε τις δραστηριότητες που απολαμβάνετε σε ημερήσιο επίπεδο και σε εβδομαδιαίο. Αγοράστε ένα τέλειο λουλούδι και κρατήστε το στο χώρο εργασίας σας για να το δείτε. Κάντε μια βόλτα έξω κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος. Πάρτε άδεια και πηγαίνετε όπου θέλετε να πάτε, ακόμα κι αν είναι μόνο για πέντε λεπτά.

• Σχεδιάστε μια επίσκεψη στο ζωολογικό κήπο, στον κινηματογράφο, στο γυμναστήριο, στο σπα ή  σε ένα τοπικό καφέ. Πηγαίνετε για ψώνια μόνοι σας ή με έναν φίλο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να έχουμε κάτι να προσβλέπουμε να κάνουμε μετά από την εργασία.

• Παρακολουθήστε το online σεμινάριο μας για τη "Διαχείριση Άγχους και Επαγγελματικό Burnout",

Δεν μπορείτε να ελέγξετε τα πάντα, αλλά μπορείτε να ελέγξετε τι έχετε τη δυνατότητα να κάνετε και ξεχάστε τα υπόλοιπα. Μπορείτε να χτυπήσετε το burnout πριν σας χτυπήσει. Απλά πρέπει να προσπαθήσετε...

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: