5 ασκήσεις για να δυναμώσετε το μυαλό σας

Προσωπική Ανάπτυξη

04/12/2018
Παρόλο που ίσως γνωρίζετε ότι πρέπει να ασκείτε το σώμα σας, ξέρατε ότι ίσως είναι το ίδιο σημαντικό να ασκείτε το μυαλό σας;
 
Η εκπαίδευση του εγκεφάλου αποτελεί ένα τρόπο να ακονίσουμε το μυαλό μας και να ενισχύσουμε τη νοημοσύνη. Ενώ πολλοί επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι ισχυρισμοί που αφορούν την εκπαίδευση του εγκεφάλου είναι τόσο υπερβολικοί όσο και παραπλανητικοί, υπάρχει μια αφθονία έρευνας που υποδηλώνει ότι ορισμένοι τύποι δραστηριοτήτων μπορούν να ωφελήσουν την υγεία του εγκεφάλου.
 
Διαβάστε παρακάτω μερικές ασκήσεις που θα ενισχύσουν το μυαλό σας και τις ανακαλύψαμε στο verywellmind:
 
"Νους υγιής εν σώματι υγιεί"
Αν θέλετε να φροντίσετε το μυαλό σας, πρέπει να αρχίσετε φροντίζοντας το σώμα σας. Μελέτες έχουν δείξει ξανά και ξανά ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι ενστερνίζονται πιο υγιεινές συμπεριφορές, όπως η άσκηση και η σωστή διατροφή, είναι λιγότερο ευαίσθητοι στις γνωστικές μειώσεις που σχετίζονται με τη διαδικασία γήρανσης.
 
Μελέτες δείχνουν ακόμη ότι η άσκηση μπορεί να σας κάνει πιο έξυπνους και να σας βοηθά να προστατεύσετε τον εγκέφαλό σας από τη συρρίκνωση καθώς μεγαλώνει. Η άσκηση μπορεί να αυξήσει το σχηματισμό νέων εγκεφαλικών κυττάρων στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου.
 
Σχεδιάστε ένα χάρτη της πόλης σας από μνήμης
Παρόλο που μπορεί να αισθάνεστε ότι μπορείτε να περιηγηθείτε στους δρόμους της γειτονιάς σας με κλειστά τα μάτια, δοκιμάστε να προκαλέσετε τον εγκέφαλό σας σχεδιάζοντας ένα χάρτη της πόλης ή της γειτονιάς σας από τη μνήμη. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε σημαντικούς δρόμους, μεγάλους δρόμους και τοπικά ορόσημα.
 
Αυτή η άσκηση του εγκεφάλου απαιτεί να δεσμευτείτε, αλλά είναι επίσης αυτή που θα σας βοηθήσει και περισσότερο. Ερευνητές πιστεύουν ότι οι πιο αποτελεσματικές ασκήσεις εγκεφάλου είναι αυτές που αποτελούν πρόκληση είναι καινοφανείς και πολύπλοκες! Η εκμάθηση κάτι καινούριου είναι ένας τρόπος να κρατάτε τον εγκέφαλο σας σε εγρήγορση και να έχετε συνεχώς νέες προκλήσεις.
 
Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε το «άλλο» σας χέρι
Ακολουθεί μια ενδιαφέρουσα άσκηση του εγκεφάλου που ένας νευροβιολόγος προτείνει και η οποία θα βοηθήσει να «κρατήσετε τον εγκέφαλό σας ζωντανό».
 
Στο βιβλίο «Κρατήστε τον εγκέφαλό σας ζωντανό: 83 ασκήσεις neurobics, που βοηθούν στην πρόληψη για την απώλεια μνήμης και την αύξηση της ψυχικής ικανότητας», ο νευροβιολόγος Lawrence Katz συνιστά να χρησιμοποιήσετε το μη κυρίαρχο χέρι σας για να ενισχύσετε το μυαλό σας. Επειδή η χρήση του αντίθετου χεριού μπορεί να είναι τόσο δύσκολη, μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξηθεί η εγκεφαλική δραστηριότητα.
 
Δοκιμάστε να αλλάζετε χέρι ενώ τρώτε ή όταν προσπαθείτε να γράψετε κάτι. Θα είναι δύσκολο, αλλά αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός. Αποτελεσματικές για τον εγκέφαλο είναι εκείνες οι δραστηριότητες που δεν είναι απαραιτήτως και εύκολες.
 
Κοινωνικοποιηθείτε
Μελέτες υποδεικνύουν ότι τα άτομα που είναι κοινωνικά ενεργά βρίσκονται σε χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και Alzheimer. Η κοινωνικοποίηση ενεργοποιεί πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου και πολλές κοινωνικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν επίσης φυσικά στοιχεία, όπως ένα αθλητικό παιχνίδι, που είναι ωφέλιμο για το μυαλό σας. 
 
Ακόμα κι αν είστε εσωστρεφής, η αναζήτηση κοινωνικών αλληλεπιδράσεων μπορεί να είναι επωφελής για τον εγκέφαλό σας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Ορισμένες ιδέες για να μείνετε κοινωνικά ενεργοί περιλαμβάνουν την εγγραφή σε εθελοντικές δράσεις, την ένταξη σε μια λέσχη, την εγγραφή σας σε μια ομάδα πεζοπορίας και τη στενή επαφή με τους φίλους και την οικογένειά σας.
Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: