Μάθετε τι κάνουν οι άνθρωποι που κατάφεραν να αλλάξουν τον αρνητικό τρόπο σκέψης τους

Προσωπική Ανάπτυξη

10/12/2018

Όταν ο Martin Seligman έγινε Πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας και αποφάσισε να επικεντρωθεί στις αιτίες της ευτυχίας έναντι της κατάθλιψης, άρχισε να αναδύεται μια ολόκληρη ροή στην επιστήμη, προκειμένου να αποδειχθεί ότι η οικοδόμηση θετικών στοιχείων περισσότερο από την προσπάθεια υπερνίκησης των αρνητικών αποδίδει στην ευτυχία των ανθρώπων και στην ιστορία της επιτυχίας.

"Θετική σκέψη σημαίνει πραγματικά να πλησιάσεις τις προκλήσεις της ζωής με μια θετική προοπτική. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα να αποφεύγουμε ή να αγνοούμε τα κακά πράγματα. Αντίθετα, περιλαμβάνει την αξιοποίηση των δυνητικά κακών καταστάσεων, την προσπάθεια να δούμε το καλύτερο σε άλλους ανθρώπους και να δούμε τον εαυτό μας και τις ικανότητές μας υπό ένα θετικό φως" - Kendra Cherry.

Τα μεγάλα αποτελέσματα μιας θετικής προσέγγισης αποδεικνύονται τώρα από την επιστήμη. Το να είσαι θετικός σας κάνει πιο υγιείς, πιο ευτυχισμένους, πιο ενδυναμωμένους και πιο ελκυστικούς. Αυξάνει την ενέργειά σας, τα κίνητρά σας και την απόδοσή σας. Μια θετική νοοτροπία βελτιώνει γενικά την ποιότητα ζωής σας.

Όλοι έχουμε βιώσει πόσο εξαντλητικό μπορεί να είναι να μοιραζόμαστε το χρόνο μας με κάποιον που συνήθως βλέπει. Σε γενικές γραμμές, όλοι θέλουμε να είμαστε αυτός ο φίλος που είναι πάντα αληθινά χαμογελαστός και αρκετά δραστήριος ώστε ανεξάρτητα από τους γύρο του να διατηρεί την καλή του διάθεση.
Μερικοί άνθρωποι είναι γενετικά προδιατεθειμένοι να δουν τον κόσμο αρνητικά. Σύμφωνα με τον τύπο της ευτυχίας, το 50% αυτού καθορίζεται από τη βιολογική μας προδιάθεση, το 10% από τις συνθήκες της ζωής μας και το 40% από τις εθελοντικές ενέργειες ή τις επιλογές που κάνουμε καθημερινά. Έτσι η γενετική είναι εκεί αλλά μπορούμε ακόμα να πούμε ότι η θετικότητα είναι μια επιλογή.

Η υπέρβαση της φυσικής σας τάσης στην αρνητικότητα ή η ενίσχυση του θετικού σας πρόσημου για καλύτερα αποτελέσματα είναι θέμα πολύ μικρών βημάτων ή συνηθειών που σφυρηλατούνται στην καθημερινή μάχη της καθημερινότητας. Είστε ευπρόσδεκτοι να δοκιμάσετε αυτές τις δέκα βασικές συνήθειες που ασκούνται από αυτούς τους θετικούς ανθρώπους που πάντα θέλατε να μοιάζετε.

1. Λένε ευχαριστώ
Η ευγνωμοσύνη βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου για την ανάπτυξη θετικής νοοτροπίας. Μέσα από τη μελέτη, η Επιστήμη της Ευγνωμοσύνης, το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια αποκάλυψε πως ο βαθμός ευγνωμοσύνης που δείχνουμε είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που συμβάλλουν στη γενική μας ευτυχία. Λέγοντας "Ευχαριστώ για…" τρεις φορές την ημέρα αποδεικνύεται ότι είναι αρκετό για να αναπτύξει θετικά επίπεδα.

2. Συμπληρώνουν την ημέρα τους με μια λίστα με 3 θετικά πράγματα για τα οποία είναι ευγνώμονες
Η θετική σκέψη πριν από τον ύπνο θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τα συνολικά σας πρότυπα ύπνου, δημιουργώντας παράλληλα καλύτερη μακροχρόνια ψυχική υγεία, πιο ξεκούραστο μυαλό και σώμα και έναν λιγότερο αγχωτικό τρόπο ζωής. Εκτός από αυτά τα οφέλη για το σώμα και το μυαλό, γράφοντας τουλάχιστον τρία καλά πράγματα που έχουν συμβεί σε σας κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δημιουργήσετε μια θετική νοοτροπία για το επόμενο πρωί και την πολυάσχολη εβδομάδα που έχετε μπροστά σας.

3. Προσδιορίζουν τον εαυτό τους από τις δυνάμεις και τις επιτυχίες τους
Εστιάστε σε αυτό που είστε καλοί και θα σας φέρει εξ ορισμού στη φωτεινή πλευρά της ζωής. Όλοι έχουμε ατέλειες και αδυναμίες. Όλοι κάνουμε λάθη. Σφάλουμε μερικές φορές. Αποτυγχάνουμε και αγωνιζόμαστε. Η εστίαση σε ό, τι δεν πήγε καλά θα κάψει ακριβώς την ενέργεια που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε. Η εστίαση θα πρέπει πάντα να είναι στα πλεονεκτήματα που μπορούν να σας κάνουν σπουδαίους και στις επιτυχίες που αποδεικνύουν την πιθανότητα ότι τα πράγματα θα πάνε καλά.

4. Επικεντρώνονται σε πρότυπα για να ενισχύσουν τις αδυναμίες τους
Ως πλάσματα άνεσης, συχνά αρνούμαστε να εγκαταλείψουμε τη ζώνη άνεσής μας, χωρίς να έχουμε το κίνητρο, ειδικά αφού έχουμε βιώσει τα αποτελέσματα των αδυναμιών μας. Όταν δεν αισθανόμαστε την ανάγκη να προσπαθούμε καλύτερα, η μορφή των προτύπων θα μπορούσε να μας βοηθήσει να σημειώσουμε μεγάλες αποδόσεις στο παιχνίδι της θετικής σκέψης. Μέσα από αυτά που θαυμάζουμε μπορούμε να οδηγηθούμε καλύτερα στην πορεία της αυτο-βελτίωσης. Οι θετικοί άνθρωποι βρίσκουν τα πρότυπά τους στους ανθρώπους που αγαπούν. Επικεντρωθείτε σε αυτά τα ίχνη από κάθε πρότυπο που έχετε για να γίνετε ο καλύτερος εαυτός σας.

5. Έμαθαν πώς να αντιμετωπίσουν τις κακές σκέψεις τους
Στο βιβλίο, Η παγίδα της ευτυχίας, ο συγγραφέας Russ Harris λέει ότι το 80% των σκέψεων του καθενός περιέχει κάποιο είδος αρνητικού περιεχομένου. Είναι φυσιολογικό να έχουμε αρνητικές σκέψεις. Το πρόβλημα έρχεται όταν πιστεύουμε ότι οι σκέψεις μας είναι αληθινές.
Οι θετικοί άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι οι αρνητικές σκέψεις είναι μέρος της κληρονομιάς μας, αλλά δεν αφήνουν την πραγματικότητά τους να προκαλέσει τα συναισθήματα αυτά. Διαφορετικά, ονομάζουν τις σκέψεις τους ως κάτι ανεξάρτητο από την πραγματικότητα, τις απαλλάσσουν από τις τεχνικές, όπως να τα τραγουδούν ή να τα εξωτερικεύουν μέσα από αστείες φωνές για να βοηθηθούν.

6. Δεν διαμαρτύρονται για τον καιρό
Υπάρχει αρκετή βιβλιογραφία που αποδεικνύει τις διαφορετικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο καιρός στις διαθέσεις μας και είναι τόσο γενικά αποδεκτό ότι οι καταγγελίες για αυτό έχουν γίνει ένα κοινό ίχνος ανθρώπινης συμπεριφοράς. Οι θετικοί άνθρωποι βρίσκουν εδώ μια σαφή ευκαιρία να ασκήσουν τη διαδικασία θετικής σκέψης τους. Απλά χρειάζεστε ένα καλό ζευγάρι μπότες για να απολαύσετε τη βροχή και την ηλιακή προστασία για να εκτιμήσετε τις επιπτώσεις της ηλιακής βιταμίνης D στο δέρμα σας.

7. Εστιάζουν στην εξεύρεση λύσεων
Οι αρνητικοί άνθρωποι τείνουν να επικεντρωθούν στο πόσο άσχημα αισθάνονται για το τι συμβαίνει. Αλλά η επιμονή για τα αρνητικά συναισθήματα είναι απλώς άχρηστη, καταναλώνει πολλή ενέργεια και μας κρατά διασκορπισμένους και αναποτελεσματικούς. Οι θετικοί άνθρωποι μάλλον χρησιμοποιούν την ενέργεια αυτή για να επικεντρωθούν στην εξεύρεση λύσεων.

8. Διερευνούν διάφορες εναλλακτικές λύσεις
Οι θετικοί άνθρωποι κατανοούν ότι η επιλογή Β και Γ είναι εξίσου έγκυρες με την επιλογή Α. Τα πράγματα που πηγαίνουν διαφορετικά από τα αναμενόμενα δεν σημαίνουν ότι πάνε στραβά.

9. Περιμένουν για το καλό
Τα μεγαλύτερα καθοριστικά στοιχεία για τα καλά πράγματα που συμβαίνουν είναι η δράση του να τα περιμένουμε και να εργαστούμε για να συμβούν. Οι θετικοί άνθρωποι ελπίζουν να επιτύχουν τη θετική σκέψη και να εργαστούν υπό το φως αυτής της κατάστασης.

10. Χαμογελούν πρώτοι στους ανθρώπους
Οι άνθρωποι που χαμογελούν ως αποτέλεσμα της καλλιέργειας θετικών σκέψεων μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά και αμέσως τη διάθεσή τους. Οι άνθρωποι που περιβάλλονται από ευτυχισμένους ανθρώπους είναι πιο πιθανό να γίνουν ευτυχείς στο εγγύς μέλλον. Οι θετικοί άνθρωποι συμβάλλουν ενεργά στην επέκταση του κύματος ευτυχίας χαμογελώντας πρώτοι. Η καλοσύνη οδηγεί σε καλοσύνη, ενώ η ασέβεια προκαλεί κακία.
Μην ξεχάσετε την αγάπη ως το συστατικό που περικλείει κάθε θετική διαδικασία. Η αγάπη είναι το υπερβατικό στοιχείο που καθιστά συνεκτική τη διαδικασία της θετικής σκέψης. Κάτι τόσο μικρό όσο οκτώ αγκαλιές ημερησίως μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα εσωτερικής ωκυτοκίνης και να καταλήξουν σε μια πιο ευτυχισμένη εκδοχή σας και έναν καλύτερο κόσμο.

Πηγή: Forbes

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: