Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της αποτελεσματικής επικοινωνίας;

Προσωπική Ανάπτυξη

14/12/2018

Η αποτελεσματική επικοινωνία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σωστή εκπομπή ενός καλού μηνύματος. Γενικά για ένα μήνυμα που γνωρίζουμε 100% μεταδίδουμε μόνο το 80%, ο συνομιλητής μας ακούει μόνο το 60%, καταλαβαίνει το 40% και μπορεί να αναπαραγάγει το 20%.
 

Νέο σεμινάριο από το Skillbox.gr "Επικοινωνώ Αποτελεσματικά: Λεκτική και Μη Λεκτική Επικοινωνία".
 

Η Μαριάνα Παπακωνσταντίνου, επαγγελματίας Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού μιλά στο Skillbox.gr για τα χαρακτηριστικά της καλής επικοινωνίας. Είναι πολύ δύσκολο να μεταδοθεί σωστά ένα μήνυμα; Ο χρόνος, η μνήμη και η ερμηνεία θα κάνουν επιπλέον προσθήκες και τροποποιήσεις στη συγκεκριμένη μετάδοση. Εύκολα λοιπόν καταλαβαίνουμε πώς γεννιούνται οι φήμες και οι ψευδείς ειδήσεις.

Το μήνυμά μας λοιπόν χρειάζεται να είναι:

Πρώτον: σαφές και λογικά οργανωμένο.

Δεύτερον: πλήρες, να μεταδίδει, δηλαδή, το σύνολο των πληροφοριών, που είναι απαραίτητες για να κατανοήσει ο συνομιλητής μας την ουσία. 

Τρίτον: το μήνυμα χρειάζεται να δίνει νέα και ορθή πληροφόρηση: το να πούμε σε κάποιον σήμερα είναι 17 Δεκεμβρίου, είναι πληροφορία, μόνο αν αυτός δεν ξέρει τι ημερομηνία έχουμε. Όσο πιο αναπάντεχη είναι μια πληροφορία τόσο πιο σημαντική θεωρείται.

Τέταρτον: χρήσιμο είναι επίσης το μήνυμα να καλύπτει ή να προκαλεί ανάγκη. 

Πέμπτον: το μήνυμα χρειάζεται να μεταδίδεται με τον κατάλληλο τρόπο. Αν το άτομο που μεταδίδει το μήνυμα ξεχνάει τι ήθελε να πει και αρχίζει πάλι από την αρχή η μετάδοση της επικοινωνίας έχει παράσιτα. Επίσης, ο τρόπος μετάδοσης εξαρτάται από το μέσο μετάδοσης και διευκολύνεται με τη χρήση παραδειγμάτων και εννοιών, οι οποίες είναι οικείες στον συνομιλητή. Για παράδειγμα, η λέξη «σερβίρω» δεν σημαίνει το ίδιο πράγμα για ένα σερβιτόρο και έναν πρωταθλητή του τένις, ενώ το «καλάθι» της νοικοκυράς δεν έχει καμία σχέση με το καλάθι του μπάσκετ. Η έννοια των λέξεων είναι συνειρμική. Εμείς τους δίνουμε νόημα και το ίδιο κάνουν και οι συνομιλητές μας. Όσο περισσότερα κοινά σημεία έχει ο κώδικας επικοινωνίας μας με τον αντίστοιχο συνομιλητή μας, τόσο πιο κατανοητοί θα γίνουμε.


Δείτε την ανοιχτή ενότητα που ακολουθεί και σας προσφέρεται δωρεάν
 


 
Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: