Μιλώντας δημόσια: Πώς να διώξετε το άγχος τελειοποιώντας αυτά τα χαρακτηριστικά

Career

20/12/2018

Η δημόσια ομιλία αποτελεί από τους μεγαλύτερους φόβους παγκοσμίως. Όλοι κάποια στιγμή καλούμαστε να μιλήσουμε δημόσια είτε παρουσιάζοντας μια εργασία, είτε μια ιδέα στη δουλειά μας, είτε σε λιγότερες περιπτώσεις σε μια ημερίδα. Η θετική γλώσσα του σώματος μπορεί να βοηθήσει το κοινό να συνδεθεί μαζί μας, να μας διώξει το άγχος της παρουσίασης, αλλά και να δηλώσει άνεση και αυτοπεποίθηση. 

Εδώ σας έχουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές από το Mindtools που πρέπει να έχετε πάντα κατά νου αν πρόκειται να μιλήσετε δημοσιίως: 

Να έχετε μια θετική στάση. Καθίστε ή σηκωθείτε, με τους ώμους σας πίσω και τα χέρια σας ξεδιπλωμένα στα πλάγια ή μπροστά σας. Μην μπείτε στον πειρασμό να βάζετε τα χέρια σας στις τσέπες σας, ή να τα έχετε σταυρωτά, καθώς αυτό θα σας κάνει να φαίνεστε σαν να βαριέστε.

Κρατήστε το κεφάλι σας ψηλά. Το κεφάλι σας πρέπει να είναι όρθιο και σταθερό. Η κλίση υπερβολικά προς τα εμπρός ή προς τα πίσω μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε επιθετικοί ή αλαζονικοί.

Κάντε πρόβες και τελειοποιήστε τη στάση σας. Είναι σίγουρο ότι θα κάνετε πρόβες την παρουσίασή σας εκ των προτέρων, οπότε γιατί να μην εξασκηθείτε και στη γλώσσα του σώματός σας; Σταθείτε χαλαρά, με το βάρος σας ομοιόμορφα κατανεμημένο. Κρατήστε το ένα πόδι ελαφρώς μπροστά από το άλλο - αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη στάση σας και την ισορροπία σας.

Χρησιμοποιήστε ανοιχτές χειρονομίες. Απλώστε τα χέρια σας διαχωρισμένα, μπροστά σας, με τις παλάμες σας στραμμένες ελαφρώς προς το ακροατήριό σας. Αυτό δείχνει την προθυμία επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών. Κρατήστε τον επάνω βραχίονά σας κοντά στο σώμα σας. Προσέξτε να αποφύγετε την υπερέκφραση γιατί οι άνθρωποι μπορεί να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στα χέρια σας παρά σε αυτό που λέτε.

Φροντίστε να πάνε όλα καλά στη δημόσια ομιλία σας. Παρακολουθήστε στο Skillbox.gr το online σεμινάριο "Public speaking: Φοβάσαι να μιλήσεις στο κοινό; Αντιμετώπισε το!".

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: