Πώς να βρείτε τις ώρες που αποδίδετε καλύτερα στην εργασία σας;

Career

27/12/2018

Σε πρόσφατη έκθεση των New York Times, οι ειδικοί συζήτησαν την επιστήμη πίσω από τα εξατομικευμένα χρονικά διαγράμματα του σώματος μας - τα εσωτερικά μας ρολόγια. Το Thrive Global το έψαξε λίγο περισσότερο και κατέληξε στα δικά του συμπεράσματα.

Όλοι έχουμε έναν κιρκάδιο ρυθμό που καθορίζει τους βέλτιστους χρόνους ύπνου του σώματός μας. Η ίδια αρχή ισχύει και για τις ώρες που δουλεύουμε καλύτερα, καθώς τα σώματά μας έχουν ώρες αιχμής για την εγκεφαλική δύναμη και την παραγωγικότητα τους. Σύμφωνα με τους Times, ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο ενθαρρύνει τους υπαλλήλους να εντοπίζουν τα χρονοδιαγράμματα του σώματος τους και να σχεδιάζουν ανάλογα τους χρόνους, εξασφαλίζοντας ότι κάνουν την καλύτερη δυνατή δουλειά. Για παράδειγμα, υπάρχουν οι «πρωινοί τύποι», που λειτουργούν καλύτερα πριν οι περισσότεροι ξυπνήσουν, αλλά πολλοί «νυχτερινοί τύποι», βέβαια, αισθάνονται ακριβώς το αντίθετο.

"Το πρόβλημα είναι τεράστιο", γράφει στους Times, η Celine Vetter, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και διευθύντρια του εργαστηρίου επιδημιολογίας για τον ύπνο και τον κιρκάρδιο ρυθμό. "Αν σκεφτείτε το ατομικό σας χρονοδιάγραμμα και τις ώρες εργασίας σας, οι πιθανότητες είναι πολύ υψηλές να δημιουργηθεί αποσταθεροποίηση".

Και ενώ δεν είναι πάντα δυνατό να ευθυγραμμίσετε τέλεια τις ώρες εργασίας σας και το πρόγραμμα εργασίας σας (τελικά, πολλοί άνθρωποι δεν ελέγχουν τα χρονοδιαγράμματα εργασίας τους, εκτός αν εργάζονται για τον εαυτό τους), είναι ακόμα χρήσιμο να κατανοήσετε καλύτερα τους βέλτιστους ρυθμούς σας. "Υπάρχουν αρχές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να υπολογίσουμε τα προγράμματα που μας επιτρέπουν να κάνουμε καλύτερη δουλειά και να έχουμε περισσότερο χρόνο για ξεκούραση", λέει στο Thrive Global, ο Alex Soojung-Kim Pang, Ph.D, συγγραφέας του Rest και του The Addiction Distraction. Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να βρείτε τις ιδανικές ώρες εργασίας σας, σύμφωνα με τον Pang:

Πειραματισμοί
Το παραδοσιακό 9-5 δεν είναι το καλύτερο πρόγραμμα για όλους, οπότε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το «δοκιμή και σφάλμα» προτού εντοπίσετε τι λειτουργεί για εσάς. Όταν πρόκειται για την εύρεση των πιο παραγωγικών ωρών σας, ο Pang λέει ότι δεν πρέπει να φοβάστε να δοκιμάσετε διαφορετικές ρουτίνες. Σημειώνει, επίσης, ότι είναι εντάξει αν περάσετε μερικές αποτυχίες προτού βρείτε την καλύτερη πρακτική. Προσπαθήστε να ξυπνήσετε και να φτάσετε στο γραφείο πολύ νωρίς και να φύγετε νωρίς (αν ο διευθυντής σας το επιτρέψει) και στη συνέχεια να κάνετε το ίδιο σε μια πιο βραδινή βάρδια. Στη συνέχεια, παρατηρήστε πώς αισθάνεστε με το καθένα. Γνωρίζετε ότι τα βέλτιστα προγράμματα μπορούν να αλλάξουν καθώς μεγαλώνετε; "Το πρόγραμμα που ακολουθήσατε στο κολέγιο συχνά δεν θα λειτουργήσει τόσο καλά για τους ρυθμούς σας, όταν είστε νέος γονέας ή όταν τα παιδιά σας φύγουν για να κάνουν τη δική τους ζωή", λέει ο Pang. "Έτσι πρέπει να δοκιμάσετε διαφορετικά προγράμματα για να καταλάβετε τι λειτουργεί καλύτερα τώρα".

Ακόμα κι αν ο διευθυντής σας δεν θα σας δώσει την ευελιξία να εργαστείτε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα σας, μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε τον χρόνο σας πιο αποτελεσματικά. Σύμφωνα με τον Pang, η γνώση των εργασιακών σας συνηθειών ξεκινά με το να εργάζεστε έξυπνα, αντί για υπερβολικές ώρες. «Οι περισσότεροι εργάτες και επαγγελματίες της γνώσης θα φέρουν περισσότερα εις πέρας σε μικρότερες περιόδους επικεντρωμένης δουλειάς παρά σε πολύωρα εξαντλητικά διαστήματα» εξηγεί ο Pang. Αν έχετε ένα μεγάλο έργο που μοιάζει τρομακτικό, επικεντρωθείτε στο έργο που μπορείτε να κάνετε τώρα αντί να καθυστερείτε το φόρτο εργασίας σας. Θα εξοικειωθείτε με τον χρόνο που χρειάζεστε για να κάνετε τα πράγματα και θα γνωρίσετε τις ώρες που αισθάνεστε πιο παραγωγικοί.

Πάρτε σκόπιμα διαλείμματα
Να είστε ρεαλιστικοί σχετικά με τη διάρκεια της προσοχής σας και να εκμεταλλεύεστε τις στιγμές που είστε το πικ σας. "Γενικά, η προσοχή και τα επίπεδα ενέργειας εξαντλούνται μετά από 90-120 λεπτά εργασίας, οπότε είναι καλό να παίρνουμε σύντομα διαλείμματα", εξηγεί. Ο Pang συνιστά να τμηματοποιείτε το φόρτο εργασίας σας - παραμένοντας εστιασμένοι, έχοντας χρόνο για τα μεγαλύτερα καθήκοντά σας και αφήνοντας μικρότερες εργασίες γραφειοκρατίας για τις λιγότερο βέλτιστες ώρες σας, όταν αισθάνεστε λιγότερο σε φόρμα.

Δημιουργία ορίων
Ακούγοντας το φυσικό ρυθμό του σώματός σας μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν δώσετε στον εαυτό σας το χρόνο να ανακάμψει από την προσπάθεια που κάνετε μέσα στην εβδομάδα. Ο Pang επισημαίνει ότι ο καθορισμός ορίων με την εργασία σας είναι ζωτικής σημασίας εάν θέλετε να είστε πιο αποτελεσματικοί όταν εργάζεστε. Είτε εργάζεστε σε καθορισμένες ώρες είτε έχετε τον έλεγχο του χρονοδιαγράμματος, είναι σημαντικό να υπερασπιστείτε τον χρόνο που έχετε εκτός, λέει ο Pang. "Αυτός είναι ο κρίσιμος χρόνος αποκατάστασης."

Αναγνωρίστε την ευρύτερη ανάγκη ευελιξίας
Ενώ ο Pang ενθαρρύνει τον πειραματισμό και την παρατήρηση των ρολογιών του σώματός μας, σημειώνει επίσης ότι πολλές κουλτούρες στο χώρο εργασίας εξακολουθούν να αγωνίζονται προς το σεβασμό της ανάγκης για πιο ευέλικτες ώρες. Ενώ η έκθεση των Times, είναι μια ευπρόσδεκτη μετατόπιση, πολλές εταιρείες εξακολουθούν να αγωνίζονται για να φιλοξενήσουν εργαζομένους των οποίων η καλύτερη επίδοση συμβαίνει εκτός ενός προκαθορισμένου παραδοσιακού πλαισίου. Οι εργαζόμενοι γονείς, για παράδειγμα, συχνά έχουν ώρες αιχμής που είναι εκτός των κανονικών ωραρίων εργασίας, λέει ο Pang. "Όμως, πολλοί χώροι εργασίας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τη χρήση ευέλικτων [ή εναλλακτικών] ωραρίων ως ένδειξη ότι δεν αγαπάς την δουλειά σου αρκετά".

Ακόμα αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να ακούσετε το σώμα σας και να ανακαλύψετε τις ώρες της ημέρας που είστε πιο παραγωγικοί. Μόλις τις αντιληφθείτε φροντίστε να κάνετε τότε τα πιο σημαντικά πράγματα.

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: