Οι ερευνητές μίλησαν: Δεν είναι κακό να βαριέστε στη δουλειά!

Προσωπική Ανάπτυξη

10/01/2019

Οι καλλιτέχνες έχουν καταλάβει ότι η αίσθηση της μοναξιάς ή και της πλήξης είναι απαραίτητες για τη δημιουργική διαδικασία. Τώρα οι οικονομολόγοι, οι ειδικοί της κοινωνικής πολιτικής και οι επιστήμονες έχουν το επιχείρημα ότι είναι ζωτικής σημασίας και για τις επιχειρήσεις. Ο Scott Barry Kaufman του Ινστιτούτου φαντασίας και η επιστημονική συγγραφέας Carolyn Gregoire έφεραν την τάση του να αφαιρείσαι και άλλες μορφές εσωτερικής έκφρασης στο Business Review του Χάρβαρντ σε ένα δοκίμιο με τον τίτλο "Στελέχη, προστατέψτε τον εαυτό σας", που μεταφέρει το ΤΙΜΕ

Ζούμε σε μια εποχή που δεν είναι ευνοϊκό να παίρνεις χρόνο για να "δεις" μέσα σου, μια διαδικασία που «τροφοδοτεί το δημιουργικό μυαλό». Ξέρετε πως είναι ζωτικής σημασίας για το μυαλό μας να μην απαντάμε πάντα στα ερεθίσματα ή να επικεντρωνόμαστε σε ένα μοναδικό θέμα, αλλά μερικές φορές χρειαζόμαστε λίγο χρόνο «εκτός» για εσωτερική περιπλάνηση. Σε αντίθεση με ό, τι μπορεί να σκεφτεί το αφεντικό σας, δεν είστε τεμπέληδες. Αυτό συμβαίνει όταν το δίκτυο του προεπιλεγμένου τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου εμβαθύνει και οι καλύτερες, πιο πρωτότυπες ιδέες μας μπορεί αν αναδυθούν επειδή σκάβουμε τα κρυμμένα αποθέματα συναισθημάτων, μνήμης και σκέψης μας. Πολλές περιοχές του εγκεφάλου φωτίζονται καθώς συναντάμε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον για να φανταστούμε εντελώς νέες οπτικές και τρόπους για να κάνουμε πράγματα.

Αλλά χρείαζεται ηρεμία ή χρόνο, και όταν δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από το γραφείο, αυτό γίνεται όλο και αδύνατο. Για παράδειγμα, όταν απαντάτε συνεχώς σε e-mails τόσο στο ωράριο σας όσο και εκτός, το μόνο που κάνει αυτό είναι να σας τρώει χρόνο από την ηρεμία και ο εγκέφαλος σας να έρχεται σε ένα σημείο που πρέπει μόνο να «απαντά» στα ερεθίσματα και όχι να δημιουργεί. Οι νευροεπιστήμονες λένε ότι αν απαντάμε πάντα, δεν έχουμε χρόνο να σκεφτούμε νέες ιδέες. "Ο σημερινός πολιτισμός υπογραμμίζει τη σημασία της διαρκούς κοινωνικής αλληλεπίδρασης, που οφείλεται εν μέρει στα κοινωνικά μέσα», γράφουν οι Kaufman και Gregoire. «Έχουμε την τάση να βλέπουμε το χρόνο που αφιερώνουμε μόνοι ως  κάτι χρονοβόρο ή ως ένδειξη μιας αντικοινωνικής ή μελαγχολικής προσωπικότητας. Αντ 'αυτού, θα πρέπει να το δούμε ως σημάδι συναισθηματικής ωριμότητας και υγιούς ψυχολογικής ανάπτυξης ».

Οι περισσότεροι χώροι εργασίας στις μέρες μας δεν ενθαρρύνουν ακριβώς το να αφαιρείστε, αλλά θα πρέπει να το κάνουν αν θέλουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τους υπαλλήλους τους. Οι Kaufman και Gregoire προσέφεραν κάποιες συμβουλές για τους διευθυντές ώστε να βοηθήσουν τις ομάδες τους να «δουν μέσα τους και να βελτιώσουν την ικανότητά τους να σκέφτονται δημιουργικά - χωρίς να μειώνουν τη συνεργασία».

Ορισμένες από τις ιδέες τους περιλαμβάνουν το να δίνουν στους ανθρώπους μεγαλύτερη ελευθερία να εργάζονται εκτός, ειδικά όταν τους ανατίθονται έργα που απαιτούν δημιουργικότητα. Ποιος δεν κάνει περισσότερη δουλειά στο σπίτι ή σε ένα καφέ όταν χρειάζεται πραγματικά να επικεντρωθεί; Ακόμα, οι Kaufman και Gregoire υποδεικνύουν ότι οι διευθυντές πρέπει να έχουν ένα δωμάτιο που προορίζεται μόνο για ήσυχη δουλειά. Η μεγαλύτερη σύσταση προς αυτούς, ωστόσο, είναι περισσότερο μια αλλαγή νοοτροπίας. Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να εκτιμούν και να προωθούν την περιστασιακή ανάγκη για απομόνωση των εργαζομένων, ακόμα κι αν σημαίνει απλώς να κάνετε μια βόλτα έξω για λίγο (χωρίς να ελέγχετε το τηλέφωνο).

Μια πρόσφατη έρευνα στην Αμερική έδειξε ότι οι υπάλληλοι σε τεράστιο ποσοστό δεν εξαντλούν καν τις προκαθορισμένες από τον νόμο άδειες τους. Οι εργοδότες πρέπει να ενθαρρύνουν το προσωπικό να παίρνει όλες τις μέρες που δικαιούται. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι οι καλύτερες ιδέες ήρθαν στο προσωπικό όσο βρίσκονταν σε διακοπές. Το ποσοστό αυτών ήταν 30%.

Μήπως, λοιπόν, να το ξανασκεφτείτε ή καλύτερα μήπως να αφαιρεθείτε και να μη σκεφτείτε τίποτα για λίγο;

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: