Αυτά τα skills χρειάζεστε για να τα πηγαίνετε καλά με τον καθένα σύμφωνα με ψυχίατρο του Harvard

Προσωπική Ανάπτυξη

14/1/2019
Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να καταλαβαίνουμε πώς αισθάνονται οι άλλοι. Σύμφωνα με νέα μελέτη του Harvard "The Empathy Effect", η ενσυναίσθηση αποτελεί ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να διδαχθεί και να αναπτυχθεί. Χτίστε την ενσυναίσθησή σας και θα είστε πιο αποτελεσματικοί επιχειρηματίες και ηγέτες.
 
Η συγγραφέας Helen Riess που είναι Ψυχίατρος του Harvard, έχει αναπτύξει μία εκπαίδευση στην ενσυναίσθηση βασισμένη σε έρευνά της στη νευροβιολογία. Παρόλο που οι μελέτες της έγιναν σε επαγγελματίες του κλάδου της υγείας, τα χαρακτηριστικά της ενσυναίσθησης, που έχει εντοπίσει μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των συνδέσεων μεταξύ εσάς και των υπαλλήλων σας, των πελατών ή των συνομηλίκων σας σε οποιοδήποτε τομέα.
 
Αυτά τα 7 skills χρειάζεστε ώστε να να αναπτύξετε την ενσυναίσθησή σας.
 
E -- Eye contact - Οπτική επαφή
Στις δυτικές κοινωνίες, λέμε "τα μάτια είναι παράθυρο στην ψυχή". Πολλές κουλτούρες έχουν διάφορες εκδοχές αυτής της φράσης. "Η οπτική επαφή είναι από τις πρώτες ανθρώπινες εμπειρίες" γράφει η Riess.
Η ίδια συνιστά να πραγματοποιείτε επαφές πρόσωπο με πρόσωπο όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε να επισημάνετε τις μη λεκτικές αποχρώσεις που η φωνή ενός ατόμου δεν μεταφέρει. Επίσης, όταν συναντάτε ανθρώπους για πρώτη φορά, διατηρήστε επαφή με τα μάτια μέχρι να παρατηρήσετε το χρώμα των ματιών ενός ατόμου. 
 
M -- Muscles for facial expression (Μύες για την έκφραση του προσώπου)
Οι εγκέφαλοί μας είναι συνδεδεμένοι έτσι ώστε να μιμούνται αυτόματα τις εκφράσεις του προσώπου. Όταν κάποιος σας χαμογελάει, σχεδόν πάντα χαμογελάτε κι εσείς. Είναι μία αυτόματη απόκριση. Αλλά επίσης είστε συνδεδεμένοι ώστε να αναγνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ ενός ψεύτικου και ενός αληθινού χαμόγελου ευτυχίας. Οι μύες του προσώπου σπανίως ψεύδονται. Προσέξτε!
 
P -- Posture (Στάση)
Σταθείτε ψηλά. Δείχνει "ευτυχία ή αυτοπεποίθηση". Ως γιατρός, η Riess  μεταφέρει το σεβασμό και την εξουσία με το να καθίσει με τους ασθενείς, να στρέψει το σώμα προς τα πρόσωπά τους, να κλίνει προς τα εμπρός και να κάτσει έτσι ώστε να έχει οπτική επαφή
 
A -- Affect (Επίδραση)
Η επίδραση είναι ο επιστημονικός όρος για το συναίσθημα. Δώστε προσοχή στη συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου - δείχνει λύπη, ενόχληση, είναι συγκεχυμένη ή ενθουσιώδης; Υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να επικοινωνείτε αποτελεσματικά εάν δεν καταλαβαίνετε πού βρίσκεται κάποιος συναισθηματικά. Για μια ακόμη φορά, εκατομμύρια χρόνια ανάπτυξης έχουν συνδέσει το μυαλό μας να είναι εξαιρετικά ακριβές στην αξιολόγηση των συναισθημάτων. Εμπιστευθείτε το ένστικό σας - πραγματικά γνωρίζει κάτι που δεν γνωρίζει ο εγκέφαλός σας.
 
T -- Tone of voice (Τόνος της φωνής)
Στο βιβλίο της Riess υπάρχει μία νέα λέξη: Προσωδία. Οι γλωσσολόγοι χρησιμοποιούν αυτή τη λέξη για να αναφερθούν στην ταχύτητα της φωνής, το ρυθμό και τη συχνότητα. Σύμφωναμε τη Riess, η προσωδία "εισάγει ένα στρώμα συγκίνησης στην προφορική λέξη που ξεπερνά κατά πολύ τη μοναδική έννοια κάθε λέξης". Δηλαδή, τηλεμεταφέρει πιο πλούσιο περιεχόμενο.
Στην ιατρική, η Riess διδάσκει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να ταιριάζουν την ένταση και το ρυθμό της φωνής τους με την ένταση και το ρυθμό που θα είχαν σε μία συνομιλία με έναν φίλο σε μια δύσκολη περίοδο. Οι καταπραϋντικοί τόνοι οδηγούν σε καλύτερες συνομιλίες και αποτελέσματα των ασθενών.
 
H -- Hearing the whole person (Να ακούτε το άτομο)
"Το να ακούτε με ενσυναίσθηση δείχνει ότι προσέχετε το άλλο άτομο, αναγνωρίζετε τα συναισθήματα και απαντάτε με συμπόνοια και χωρίς να κρίνετε". Για παράδειγμα μη μιλάτε όταν βρίσκεστε στην "κόκκινη ζώνη". Όταν τα συναισθήματα είναι έτοιμα να εκτροχιαστούν , κάντε ένα βήμα πίσω. Μην διακόπτετε. Μην ταιριάζετε με το συναίσθημα του άλλου ατόμου.
 
Y -- Your response (Η απάντησή σας)
Τα συναισθήματα είναι κολλητικά. Ίσως να μην συνειδητοποιείτε ότι η συναισθηματική σας κατάσταση τσαλακώνει τους άλλους. "Μέσα από κοινά νευρικά δίκτυα, τα συναισθήματά σας για τους άλλους μπορούν να μεταδώσουν πολύ σημαντικές πληροφορίες για το πώς βιώνουν αυτό που λέτε και κάνετε", σύμφωνα με τη Riess. Αν είστε θυμωμένοι ή αβέβαιοι για τον εαυτό σας ή φοβισμένοι, αυτά τα συναισθήματα θα αφήσουν μια εντύπωση στους άλλους και θα επηρεάσουν την ποιότητα της επικοινωνίας σας. Δώστε προσοχή στο πώς αισθάνεστε επειδή είναι ένα μήνυμα για το πώς οι άνθρωποι γύρω σας θα αισθάνονται.
 
Η ενσυναίσθηση μπορεί να είναι το εισιτήριο σας για σύνδεση και, τελικά, επιτυχία.
 
Πηγή: Inc
Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: