8 κορυφαίες συμβουλές για να ξεκινήσετε μια καριέρα ως Freelancer!

Career

28/01/2019

Ποιος δε θέλει να δουλεύει στις δικές του ώρες, να αποφασίσει ποια δουλειά να αναλαμβάνει και να καθορίζει τη δική του αμοιβή;

Η ιδέα του να είσαι το δικό σου αφεντικό είναι ελκυστική. Ως ελεύθερος επαγγελματίας, έχετε ουσιαστικά τη δική σας μικρή επιχείρηση - είστε υπεύθυνος για την εξεύρεση πελατών, να τους πείσετε να σας προσλάβουν και για την έγκαιρη παράδοση ποιοτικών εργασιών.
Εάν αυτό εξακολουθεί να ακούγεται σαν κάτι που σας ενδιαφέρει, διαβάστε 8 συμβουλές για την έναρξη της καριέρας σας ως freelancer όπως τις μεταφέρει το lifehack.

Οργανωθείτε για να αποκαλύψετε τις ικανότητές σας
Πριν παραιτηθείτε από την εργασία σας και βουτήξετε στον κόσμο των ελεύθερων επαγγελματιών, είναι σημαντικό να συγκεντρώσετε όλα τα εργαλεία που θα χρειαστείτε για να το πετύχετε.
Για τους περισσότερους κλάδους, όπως το copywriting ή τη γραφιστική, θα χρειαστεί να έχετε ένα εντυπωσιακό portfolio, εάν θέλετε να πείσετε τους πελάτες να σας προσλάβουν. Ξεκινήστε από τις παλιές σας δουλειές και επιλέξτε τα κομμάτια που θεωρείτε ότι αντιπροσωπεύουν καλύτερα τις ικανότητές σας για να γίνουν μέρος του portfolio σας.
Στη συνέχεια ξεκινήστε να επενδύετε σε οποιοδήποτε εξοπλισμό ή τεχνολογία που χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε την εργασία σας και να αποφασίσετε πού ακριβώς θα εργαστείτε. Έχοντας μια ειδική περιοχή για εργασία (ακόμα και αν είναι μια τοπική καφετέρια) μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά για την παραγωγικότητά σας.
Θα θελήσετε επίσης να δημιουργήσετε μια επαγγελματική εικόνα online, έχοντας ένα προφίλ του LinkedIn και τον δικό σας ιστότοπο, ιδανικά με ένα blog που ενημερώνετε τακτικά.

Μην πουλάτε τον εαυτό σας σύντομα
Μας διδάσκουν ότι το να καμαρώνουμε είναι κακό, αλλά αν δεν μιλήσετε για εσάς, πώς θα πείσετε τους πελάτες να σας προσλάβουν. Το τέχνασμα είναι να συνδέετε τους ισχυρισμούς που κάνετε σχετικά με τον εαυτό σας με γεγονότα. Για παράδειγμα, αν προσπαθείτε να πείσετε έναν δυνητικό πελάτη ότι είστε εξαιρετικοί στην ανάπτυξη περιεχομένου για ιστολόγια επιχειρήσεων, στείλτε τα δείγματα των δημοσιεύσεων που έχετε γράψει προηγουμένως. Οι πράξεις μιλούν δυνατότερα από τις λέξεις.
Και αυτό σημαίνει επίσης ότι οι ικανότητές σας αξίζουν περισσότερο από ό, τι νομίζετε. Ότι κάνετε στην τρέχουσα δουλειά σας, ξεκινήστε διπλασιάζοντας το. Ο αριθμός αυτός φαίνεται τρελός; Ίσως, αλλά είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης. Θυμηθείτε ότι δεν έρχεστε με τα γενικά έξοδα μίσθωσης ενός υπαλλήλου με πλήρες ωράριο (παροχές, ασφάλιση υγείας και ακόμη και το κόστος ενός φυσικού χώρου γραφείου) και δεν θα πληρώνεστε για πολλά καθήκοντα που απαιτούνται για τη διαχείριση της επιχείρησής σας, όπως η τιμολόγηση, η εμπορία και η προετοιμασία προτάσεων. Πρέπει να το λογαριάσετε αυτό.

Ορίστε στόχους και αναπτύξτε ένα σχέδιο για να τους πετύχετε
Πριν ξεκινήσετε το freelancing, πρέπει να αποφασίσετε τι πραγματικά θέλετε να ολοκληρώσετε. Εάν εγκαταλείπετε μια εργασία πλήρους απασχόλησης για να ξεκινήσετε επαγγελματικά την ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα, ένας από τους πρωταρχικούς στόχους σας θα πρέπει να είναι να κερδίσετε αρκετά χρήματα για να υποστηρίξετε τον εαυτό σας. Κατανοήστε πόσα μπορείτε να χρεώσετε για την εργασία σας, πόσα έργα θα χρειαστείτε ανά μήνα και πόσους δυνητικούς πελάτες θα χρειαστεί να προσεγγίσετε για να φέρετε εις πέρας τα έργα αυτά.
Δεδομένου ότι διαχειρίζεστε τα δικά σας έργα, ίσως διαπιστώσετε ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε φθηνά ή δωρεάν οργανωτικά εργαλεία, όπως τα Ημερολόγια Google, το Toodledo και το Insightly, για να βοηθήσετε τις αναθέσεις και να υπολογίσετε τον καλύτερο προγραμματισμό του χρόνου σας.

Προωθήστε τον εαυτό σας σε πολλές πλατφόρμες
Μην καθίσετε απλά μόλις δημιουργήσετε τον ιστότοπό σας και υποθέσετε ότι οι πελάτες θα σας βρουν. Διαφημιστείτε σε στοχευμένους πελάτες χρησιμοποιώντας ομάδες του LinkedIn, του Facebook, του Twitter και οποιαδήποτε εξειδικευμένα sites κοινωνικής δικτύωσης που νομίζετε ότι απευθύνονται στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις για τις οποίες θέλετε να εργαστείτε.
Και απαριθμήστε τις υπηρεσίες σας οπουδήποτε και όποτε μπορείτε. Ακολουθούν μερικά sites για να ξεκινήσετε:
Odesk
LocalMart
Guru
Freelancer
Angie’s List

Παρόλο που ακούγεται ντεμοντέ, θα πρέπει επίσης να δημιουργήσετε επαγγελματικές κάρτες και να αναζητήσετε ευκαιρίες σύνδεσης με πιθανούς πελάτες στον πραγματικό κόσμο, γεγονός που οδηγεί στο επόμενο point...

Να κάνετε networking, μην είστε μοναχικοί
Ακριβώς επειδή εργάζεστε μόνος δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσετε τον εαυτό σας να απομονωθεί εντελώς. Όχι μόνο είναι ανθυγιεινό, αλλά κάνει πολύ πιο δύσκολο να ακουστεί το όνομά σας εκεί έξω.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι άνθρωποι τείνουν να εμπιστεύονται τις συστάσεις που προέρχονται από ανθρώπους που γνωρίζου. Με τη συμμετοχή σε τοπικές εκδηλώσεις δικτύωσης και συνέδρια, μπορείτε να συστήσετε  τον εαυτό σας σε πιθανούς πελάτες και να εξασκήσετε κάποια διαφήμιση από στόμα σε στόμα. Οι επαγγελματικές εκδηλώσεις δικτύωσης αποτελούν επίσης μια καλή ευκαιρία για να συναντήσετε άλλους ελεύθερους επαγγελματίες και να λάβετε συμβουλές για να εργαστείτε στη βιομηχανία.

Ζητήστε από τους ικανοποιημένους πελάτες να γράψουν κάτι για σας
Δεν χρειάζεται μόνο να επικοινωνείτε τις ικανότητές σας μόνοι σας - μπορείτε να έχετε ικανοποιημένους πελάτες να το κάνουν για σας. Η λήψη μιας σύστασης από έναν πελάτη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κερδίσετε νέους πελάτες επειδή δείχνει ότι δεν είστε ο μόνος που πιστεύει ότι είστε καλοί σε αυτό που κάνετε.
Την επόμενη φορά που κάποιος πελάτης καλεί ή σας στέλνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να σας ευχαριστήσει για την καλή δουλειά που έχετε κάνει, ευγενικά ρωτήστε τους εάν θα ήθελαν να γράψουν μια σύντομη κριτική για εσάς. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν πόσο σημαντικές είναι αυτές οι κριτικές για τις μικρές επιχειρήσεις και θα χαρούν να βοηθήσουν.

Αναπτύξτε την επιχείρηση σας και ανεβάστε την ένταση
Υπάρχουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες εκεί έξω, έτσι τι σας ξεχωρίζει από όλους τους άλλους; Η μάρκα σας είναι η ταυτότητά σας και πρέπει να δείξει σαφώς στους πελάτες γιατί θα πάρουν την καλύτερη δουλειά αν σας προσλάβουν.
Συνεχίστε να ενημερώνετε και να αναπτύσσετε την ιστοσελίδα σας, το blog, τα προφίλ των κοινωνικών μέσων και το portfolio σας για να αναδείξετε τον καλύτερο επαγγελματικό σας εαυτό και να αρχίσετε να σχεδιάζετε προγράμματα σε πιθανούς πελάτες αντί να περιμένετε να έρχονται σε εσάς. Όταν στέλνετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συμπεριλάβετε έναν σύνδεσμο στον ιστότοπό σας, στο προφίλ LinkedIn και σε σχετικά δείγματα έργου.

Υπογράψτε
Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν πολλοί νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι να μην υπογράφουν συμβόλαια με τους πελάτες τους. Εάν έχετε μόνο τον λόγο ενός πελάτη ότι θα σας πληρώσει για την εργασία σας, τίποτα δεν τους εμποδίζει να μην το κάνουν. Η λήψη αυτού του πρόσθετου βήματος βοηθά επίσης να ξεκαθαρίσετε οποιαδήποτε σύγχυση σχετικά με το τι περιλαμβάνει η τιμολόγηση, όπως ο αριθμός των αναθεωρήσεων όσον αφορά το project ή οι τύποι αρχείων που παρέχονται.
Δημιουργήστε μια σύμβαση που περιγράφει σαφώς τα ποσοστά σας, ρήτρες αν ακυρωθεί ένα έργο, τέλη αναθεώρησης και προθεσμίες. Αυτό θα βοηθήσει τόσο εσάς όσο και τον πελάτη να καταλάβετε τι ακριβώς θα πάρετε.

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: