Top 10 λόγοι για να μάθετε την επόμενη σας γλώσσα

Career

21/2/2019

Έχετε ακούσει όλους τους λόγους για τους οποίους κάποιοι δεν μαθαίνουν γλώσσες, πολλοί από τους οποίους βασίζονται σε μύθους και παρανοήσεις. Η αλήθεια είναι ότι στον όλο και πιο αλληλοσυνδεόμενο και αλληλεξαρτώμενο κόσμο που ζούμε, η γνώση άλλων γλωσσών είναι μια ζωτική ικανότητα που σας δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσετε με πιο άμεσο και ουσιαστικό τρόπο - είτε στη γειτονιά σας είτε χιλιάδες μίλια μακριά – με μια νέα γλώσσα μπορείτε να ανταγωνιστείτε και να επιτύχετε σε παγκόσμια κλίμακα.

Εδώ είναι τα δέκα κορυφαία οφέλη της εκμάθησης μιας γλώσσας:

1. Eπικοινωνήστε!
Μια από τις πιο αξιόλογες πτυχές της ανθρώπινης εμπειρίας είναι η ικανότητά μας να επικοινωνούμε με άλλους. Η δυνατότητα επικοινωνίας με κάποιον στη γλώσσα του είναι ένα απίστευτο δώρο. Τα δίγλωσσα άτομα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να επικοινωνούν με ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή. Η γνώση της γλώσσας σας καθιστά τοπικό, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε, ανοίγοντας τον κόσμο μπροστά σας. Θα οικοδομήσουμε δια βίου φιλίες. Και μόνο για αυτούς τους λόγους, θα δείτε την ανταμοιβή της εκμάθησης γλωσσών για πολλά ακόμα χρόνια.

2. Ενισχύστε την καριέρα σας!
Οι γλωσσικές δεξιότητες μπορούν να είναι ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που σας ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους. Είναι μεταξύ των οκτώ κορυφαίων δεξιοτήτων που απαιτούνται από όλα τα επαγγέλματα - ανεξάρτητα από τον τομέα ή το επίπεδο δεξιοτήτων σας - και η ζήτηση για δίγλωσσους επαγγελματίες αυξάνεται εκθετικά. Στην πραγματικότητα, μεταξύ του 2010 και του 2015, ο αριθμός αγγελιών εργασίας στις ΗΠΑ που αφορούσαν δίγλωσσους υποψήφιους υπερδιπλασιάστηκε. Οι εργοδότες αναζητούν επαγγελματίες που μπορούν να επικοινωνούν απρόσκοπτα με τους πελάτες σε νέες και διευρυνόμενες αγορές καθώς και να εξυπηρετούν και να πωλούν σε μεγάλο ξένο πληθυσμό. Ως πρόσθετο κίνητρο, σε πολλές περιπτώσεις, οι γλωσσικές δεξιότητες οδηγούν επίσης σε αύξηση του μισθού. Όποια και αν είναι η φιλοδοξία σας για καριέρα - με τις γλωσσικές δεξιότητες που προστίθενται στο πρόγραμμα, είστε μπροστά από το πλήθος!

3. Ενισχύστε τον εγκέφαλό σας!
Τα πολλά γνωστικά οφέλη της εκμάθησης γλωσσών είναι αναμφισβήτητα. Οι άνθρωποι που μιλούν περισσότερες από μία γλώσσες έχουν βελτιώσει τη μνήμη, την επίλυση προβλημάτων και τις δεξιότητες κριτικής σκέψης, τη συγκέντρωση, την ικανότητα πολλαπλής εκτέλεσης και τις δεξιότητες ακρόασης. Βοηθά στην καταπολέμηση της ψυχικής γήρανσης και της γνωσιακής παρακμής, ενώ ενισχύεται η δημιουργικότητα.

4. Βελτιώστε την επικοινωνία σας με άλλους πολιτισμούς
Η γλώσσα είναι η πιο άμεση σύνδεση με άλλους πολιτισμούς. Η δυνατότητα επικοινωνίας σε άλλη γλώσσα μας βοηθά να εκτιμήσουμε τις παραδόσεις, τις θρησκείες, τις τέχνες και την ιστορία των ανθρώπων που σχετίζονται με αυτή τη γλώσσα. Η καλύτερη κατανόηση, με τη σειρά της, προωθεί μεγαλύτερη ανεκτικότητα, ενσυναίσθηση και αποδοχή του άλλου - με μελέτες να δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν μάθει μια άλλη γλώσσα είναι πιο ανοικτά και εκφράζουν πιο θετική στάση απέναντι στον πολιτισμό που σχετίζεται με αυτή τη γλώσσα.

5. Δείτε τον Κόσμο
Ταξιδεύοντας ως ομιλητής της τοπικής γλώσσας μπορεί να φέρει επανάσταση σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Μολονότι οι ταξιδιώτες που δεν γνωρίζουν γλώσσες μπορούν να επισκεφθούν τα ίδια μέρη, οι ταξιδιώτες που γνωρίζουν περισσότερες από μία γλώσσες είναι πιο εύκολα σε θέση να περιηγηθούν έξω από την τουριστική φούσκα και να συνδεθούν και να αλληλεπιδράσουν με τον τόπο και τους ανθρώπους που επισκέπτονται με τρόπο που είναι συχνά απρόσιτος. Η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας ανοίγει επίσης πρόσθετες πόρτες για σπουδές ή εργασία στο εξωτερικό.

6. Μεταβείτε στην πηγή
Σε έναν κόσμο άνω των 6.000 γλωσσών, πολλές φορές χρειάζεται να κάνουμε μετάφραση για να δούμε τι σημαίνει κάτι, αλλά μιλώντας τουλάχιστον μία επιπλέον γλώσσα μας δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε πρόσβαση σε πληροφορίες που διαφορετικά θα ήταν εκτός ορίων. Για παράδειγμα, τα άτομα που διαθέτουν πείρα σε άλλες γλώσσες είναι σε θέση να πλοηγηθούν στο Διαδίκτυο ως γνήσιοι παγκόσμιοι πολίτες που καταναλώνουν και αξιολογούν τα ξένα μέσα και την ψυχαγωγία.

7. Γίνετε Πολύγλωσσος
Όχι μόνο η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας βελτιώνει τις δεξιότητες επικοινωνίας και πολλαπλασιάζει το λεξιλόγιο στην πρώτη γλώσσα σας – κι όμως ισχύει - αλλά η έρευνα δείχνει ότι κάνει την εκμάθηση περισσότερων γλωσσών πολύ πιο εύκολο, ειδικά μεταξύ των παιδιών. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν μαθαίνουμε μια γλώσσα, αναπτύσσονται νέα δίκτυα εγκεφάλου που είναι προετοιμασμένα και έτοιμα όταν έρχεται η ώρα να ξεκινήσετε να μαθαίνετε μια τρίτη γλώσσα.

8. Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση σας
Οποιοσδήποτε μαθητευόμενος μπορεί να βεβαιώσει ότι το να κάνεις λάθη είναι απαραίτητο μέρος της διαδικασίας μάθησης! Η εκμάθηση μιας γλώσσας σημαίνει ότι βάζετε τον εαυτό σας εκεί έξω και βγαίνετε από τη ζώνη άνεσής σας. Είναι απαραίτητο μέρος της διαδικασίας μάθησης! Η εκμάθηση μιας γλώσσας σημαίνει ότι βάζετε τον εαυτό σας εκεί έξω και μετακομίζετε από τη ζώνη άνεσής σας. Η καταπληκτική αίσθηση της ολοκλήρωσης που θα νιώσετε όταν συζητάτε με κάποιον στη μητρική του γλώσσα, είναι ανεκτίμητη.

9. Ενισχύστε την ικανότητα λήψης αποφάσεων
Οι μελέτες δείχνουν ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στη δεύτερη γλώσσα σας είναι περισσότερο αιτιολογημένες από αυτές που έγιναν στη μητρική σας γλώσσα. Αντίθετα με τις δημοφιλείς υποθέσεις, όταν συζητούμε σε μια δεύτερη ή τρίτη γλώσσα, παίρνουμε απόσταση πραγματικά από τις συναισθηματικές αποκρίσεις και τις προκαταλήψεις που συνδέονται βαθιά με τη μητρική μας γλώσσα. Το αποτέλεσμα; Συστηματικές και σαφείς αποφάσεις που βασίζονται μόνο σε γεγονότα.

10. Αποκτήστε προοπτική
Καθώς εξερευνούμε μια νέα γλώσσα και έναν πολιτισμό, φυσικά κάνουμε συγκρίσεις με αυτό που είναι πιο εξοικειωμένο. Η μάθηση για μια άλλη κουλτούρα φωτίζει πτυχές της δικής μας κουλτούρας - τόσο θετικές όσο και αρνητικές - που ίσως να μην έχουμε εξετάσει προηγουμένως. Μπορεί να έχετε μεγαλύτερη εκτίμηση για αυτό που έχετε ή μπορείτε να δείτε μια ευκαιρία για να αλλάξετε τα πράγματα!

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: