Tα 10 ακλόνητα οφέλη της δημιουργίας δικτύου (networking)

Career

07/03/2019

Οι περισσότεροι από εμάς αναγνωρίζουν ότι η δικτύωση είναι επωφελής για τη σταδιοδρομία μας. Ωστόσο, για κάποιο λόγο, το αξιοποιούμε μόνο όταν ψάχνουμε για δουλειά, αλλά η σύνδεση με άλλους επαγγελματίες μπορεί να βοηθήσει σε κάθε πτυχή της εξέλιξης της σταδιοδρομίας, ώστε να μην απευθύνονται μόνο σε άλλους επαγγελματίες σε περιόδους κρίσης. Επενδύστε σε αυτές τις σχέσεις καθ 'όλη τη διάρκεια της καριέρας σας.

Ρίξτε μια ματιά σε αυτά τα δέκα οφέλη της δικτύωσης όπως τα μεταφέρει το Career Addict και ξεκινήστε την οικοδόμηση σχέσεων στο Linkedin.

1. Σας επιτρέπει να βοηθήσετε άλλους
Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της δικτύωσης που οι άνθρωποι τείνουν να παραβλέπουν είναι ότι σας επιτρέπει να βοηθήσετε άλλους ανθρώπους. Επιβεβαιωμένα, τα κίνητρά μας στον επαγγελματικό κόσμο είναι σπανίως αλτρουιστικά, αλλά βοηθώντας κάποιον άλλον με τους στόχους της σταδιοδρομίας του μπορεί να φέρει πραγματικά ανταμοιβές. Σκεφτείτε να βοηθήσετε κάποιον να πάρει την πρώτη του δουλειά για παράδειγμα ή να πείτε μια καλή κουβέντα για να βοηθήσετε κάποιον να πάρει μια προαγωγή που εδώ και δύο χρόνια προσπαθεί.
Επιπλέον, βοηθώντας μια επαγγελματική σύνδεση σημαίνει ότι θα σας χρωστούν ένα, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι κάνοντας εισαγωγές και βοηθώντας άλλους ανθρώπους να συνδεθούν, βασικά προετοιμάζετε την πορεία για την επαγγελματική σας επιτυχία.

2. Ανταλλαγή νέων ιδεών
Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να μείνουμε ενημερωμένοι για τις αλλαγές στους τομείς μας είτε συνεχίζοντας την εκπαίδευσή μας είτε διαβάζοντας τα νέα της βιομηχανίας, αλλά υπάρχει μια πληθώρα γνώσεων εκεί έξω στις οποίες μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση απλά μιλώντας σε άλλους επαγγελματίες του κλάδου σας.
Όντας ο παραλήπτης αυτών των φρέσκων ιδεών, μπορείτε να εισάγετε νέες πρακτικές στον χώρο εργασίας σας και να κερδίσετε πόντους όσον αφορά το αφεντικό σας. Επιπλέον, σας βοηθά να παραμείνετε στην κορυφή των αλλαγών στον κλάδο, οι οποίες όχι μόνο σας βοηθούν να παραμείνετε απασχολημένοι αλλά και σας δίνουν και ένα πλεονέκτημα όσον αφορά την επαγγελματική ανάπτυξη.

3. Σας καθιστά πιο ορατούς
Αυτό που πολλοί επαγγελματίες αποτυγχάνουν να καταλάβουν είναι ότι ο αγώνας για την προβολή και ο διαχωρισμός από τον ανταγωνισμό δεν τελειώνει μόλις φτάσετε στη δουλειά. Στην πραγματικότητα, καθιστώντας τον εαυτό σας πιο ορατό στο χώρο εργασίας δεν είναι μόνο πιο δύσκολο, αλλά απαιτεί επίσης πολύ περισσότερη επιδεξιότητα.
Ένα από τα πλεονεκτήματα της δικτύωσης είναι ότι σας βοηθά να γίνετε πιο ορατοί, επειδή γίνεστε ένα πρόσωπο που τους γνωρίζει όλους και μπορεί να κληθεί να συστήσει άτομα ή να δώσει πληροφορίες για τους πελάτες, τους συνεργάτες κ.λπ.

4. Ανοίγει τις πόρτες στις νέες ευκαιρίες
Ακριβώς επειδή η δικτύωση σας κάνει πιο ορατούς, ανοίγει και νέες πόρτες. Από την προσέγγιση με τους υπεύθυνους προσλήψεων σχετικά με ευκαιρίες απασχόλησης, την παρατήρησή τους από τους ανθρώπους που θα ήθελαν να συνεργαστούν μαζί σας σε ελεύθερη βάση, ποτέ δεν ξέρετε πότε θα παρουσιαστεί μια ευκαιρία που μπορεί να προωθήσει την καριέρα σας.
Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι οι ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται μόνο με τη μορφή νέων θέσεων εργασίας, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη συνάντηση με ένα σημαντικό άτομο στον κλάδο που μπορεί να αλλάξει την πορεία της καριέρας σας ή να σας δοθεί η ευκαιρία να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση.

5. Σας δίνει τη δυνατότητα να εκφράσετε τις απόψεις σας
Σε αντίθεση με τους φίλους και την οικογένειά σας, υπάρχει ένα επαγγελματικό δίκτυο για να μοιράζεστε απόψεις για τη βιομηχανία και να ανταλλάσσετε πληροφορίες. Μπορείτε να συζητήσετε θέματα που σχετίζονται με τη βιομηχανία που έχετε σκεφτεί και να ζητήσετε συμβουλές όποτε φτάσετε σε αδιέξοδο.
Έχοντας αυτό το είδος υποστήριξης έχετε ήδη ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της δικτύωσης και γι 'αυτό οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην οικοδόμηση του δικτύου τους. Όχι μόνο μπορείτε να μοιραστείτε τις απόψεις σας σχετικά με τις νέες τάσεις με άλλους επαγγελματίες, αλλά μπορείτε επίσης να μοιραστείτε ιδέες σχετικά με προγράμματα πελατών (προσέξτε να μην το παρακάνετε) και να πάρετε κάποια εποικοδομητική ανατροφοδότηση.

6. Επεκτείνει το δίκτυό υποστήριξης σας
Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι σας βοηθά να δημιουργήσετε ένα δίκτυο υποστήριξης που μπορεί να σας βοηθήσει σε κάθε στάδιο της καριέρας σας. Ας υποθέσουμε ότι έχετε συνέντευξη με μια εταιρεία. σε ένα ανοικτό δίκτυο θα υπάρξει κάποιος που έχει περάσει από την ίδια διαδικασία στο παρελθόν, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να σας δώσουν συμβουλές για το πώς να συμπεριφέρεστε και τι να περιμένετε.
Η αλήθεια είναι όταν προσπαθείτε να προσεγγίσετε έναν νέο πελάτη, ένα ανοιχτό δίκτυο μπορεί να σημαίνει συμβουλές για το τι θέλει ο πελάτης και ποια είναι η καλύτερη τακτική προσέγγισης.

7. Σας δίνει προαγωγή
Σύμφωνα με πολλές μελέτες, η ύπαρξη ενός ανοικτού δικτύου αποτελεί πρόβλεψη της επιτυχίας και διασφαλίζει τις προαγωγές και τις αυξήσεις των μισθών. Θυμηθείτε ότι η σύνδεση με άλλους επαγγελματίες σας δίνει γνώση και σας κάνει πιο ορατούς, χαρακτηριστικά που κάθε αφεντικό εκτιμά και κοιτάζει για να ανταμείψει.
Το κλειδί είναι να χρησιμοποιήσετε τις επαφές σας και να είστε έξυπνοι για το πώς τις αξιοποιείτε στον εργασιακό χώρο. Θυμηθείτε ότι εάν σας γίνει κάποια  από έναν υπεύθυνο προσλήψεων για μια νέα θέση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την προσφορά για να ισχυροποιήσετε την τρέχουσα θέση σας. Οι πιθανότητες είναι ότι το αφεντικό σας θα μάθει να σας εκτιμά περισσότερο όταν ξέρει ότι είστε σε ζήτηση.

8. Αυξάνει την αυτοεκτίμησή σας
Μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό σας όταν σκέφτεστε για τα οφέλη της δικτύωσης, αλλά η ώθηση που δίνει στην αυτοεκτίμησή σας είναι κάτι που πρέπει να εξετάσετε. Το να γνωρίζετε τους ανθρώπους, να ρωτάτε για τις απόψεις και τις ιδέες σας μπορεί να αποτελεί μέρος της κοινωνικής συγκίνησης και είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε, ειδικά αν είστε εσωστρεφής που κοιτάζει να προχωρήσει σε ένα οικονομικό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Υπάρχουν πολλές μέθοδοι και τεχνικές για να ξεπεράσετε την αρχική συστολή σας και να αρχίσετε να μιλάτε με τους ανθρώπους, αλλά το σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι μπορεί να γίνει με δικούς σας όρους. Η δικτύωση δεν είναι σαν να μπαίνεις σε μια καφετέρια, είναι πολύ πιο συναρπαστική και είναι κάτι που μπορεί κανείς να επιτύχει, αρκεί να σκεφτεί.

9. Θα γίνει ο πόρος σας
Πιθανόν να έχετε τόνους ερωτήσεων σχετικά με τη βιομηχανία σας, που ούτε καν μπορεί να σας βοηθήσει η Google. Η συζήτηση με άλλους επαγγελματίες (και αυτό περιλαμβάνει και συναδέλφους) μπορεί να σας βοηθήσει να επιλύσετε αυτές τις ερωτήσεις.

10. Επηρεάζει θετικά τα πράγματα
Μερικές φορές όλες οι καριέρες χρειάζονται και κάποιον που εμπνέει και που μπορεί να βοηθήσει τα πράγματα να μπουν σε σωστή πορεία και αυτό είναι που ένα επαγγελματικό δίκτυο κάνει τις περισσότερες φορές. Μπορεί να μεταφέρει μια καλή λέξη και να ασκήσει πίεση όποτε είναι απαραίτητο. Είναι μια βοήθεια που μπορεί να σας οδηγήσει στο να επιτύχετε τους στόχους σας και γι 'αυτό ακριβώς είναι απαραίτητο να κάνετε ενεργά βήματα προς την οικοδόμηση και τη διατήρηση ενός δικτύου.

Ένα επαγγελματικό δίκτυο μπορεί να βοηθήσει την καριέρα σας με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης μιας νέας θέσης εργασίας, της προαγωγής και μάλιστα της αύξησης. Ωστόσο, για να τα επιτύχετε όλα αυτά πρέπει να βγείτε έξω από τη ζώνη άνεσης σας και να ξεκινήσετε τη σύνδεση με άλλους ανθρώπους στον τομέα σας. Θυμηθείτε ότι δεν μπορείτε απλά να χτίσετε τις σχέσεις, πρέπει να τις διατηρήσετε παρακολουθώντας και διατηρώντας όλες τις συνδέσεις σας.

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: