Tι κάνει ένα καλό βιβλίο στον εγκέφαλο σας!

Προσωπική Ανάπτυξη

12/03/2019

Τα βιβλία μπορούν να μας κάνουν πιο έξυπνους, πιο ενημερωμένους, ακόμα πιο διαλλακτικούς. Αλλά ένα από τα ισχυρότερα οφέλη της τακτικής ανάγνωσης είναι η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης. Μέσα από τις λέξεις μεταφέρεστε στην προοπτική του άλλου. Κοιτάζετε μέσα από τα μάτια τους. Καταλαβαίνετε τον πόνο τους και τη χαρά τους. Αυτό υποστηρίζει το inc και το τεκμηριώνει με μια συνέντευξη.

Αυτό μπορεί να ανακουφίσει τη μοναξιά και να κάνει τη ζωή σας πολύ πιο ευχάριστη, αλλά είναι επίσης καλό για τις επιχειρήσεις. Η κατανόηση των πελατών και των συνεργατών σας βοηθά να κάνετε περισσότερα και να είστε πιο δημιουργικοί.

Πώς, όμως, τα βιβλία καταφέρνουν αυτό το μοναδικό τέχνασμα; Στο Lit Hub πρόσφατα, η καθηγήτρια παιδικής ανάπτυξης και διαβούλευσης του Πανεπιστημίου Tufts, Maryanne Wolf, εξήγησε τη συναρπαστική νευροεπιστήμη του να βυθίζεται κανείς σε ένα καλό βιβλίο και κατά συνέπεια στον εγκέφαλο του. Είναι ένα must-read για τους βιβλιοφάγους, αλλά τα βασικά συμπεράσματα είναι πολύτιμα για οποιονδήποτε επαγγελματία που θέλει να χρησιμοποιήσει τα βιβλία ως εργαλείο για να βελτιωθεί.

"Δεν υπάρχει καλύτερη φρεγάτα από ένα βιβλίο".
Η γραμμή του ποιητή Emily Dickinson, "δεν υπάρχει καλύτερη φρεγάτα από ένα βιβλίο", είναι πολύ γνωστή και σήμερα. Επίσης, ο Machiavelli συνήθιζε να ντύνεται στο ύφος των χαρακτήρων των βιβλίων που διάβαζε και να διεξάγει φανταστικές συζητήσεις μαζί τους.

Ο Μακιαβέλι μπορεί να έχει πάει την συμπάθειά του για τους λογοτεχνικούς χαρακτήρες στα άκρα, αλλά ακόμα και η καθημερινή εκδοχή, κατά την οποία βυθίζεστε εντελώς σε μια ιστορία και τους χαρακτήρες της είναι εξαιρετικά ισχυρή. Αυτή η "προοπτική", όπου βάζουμε τον εαυτό μας στα παπούτσια των άλλων, μας βοηθά να "κατανοήσουμε το φάσμα των συχνά αντιφατικών συναισθημάτων που καθένας από εμάς κατέχει" και "μας αφήνει να αισθανόμαστε λιγότερο μόνοι με το ιδιαίτερο σύνθετο μίγμα των συναισθημάτων μας" .

Όποιος έχει διαβάσει ποτέ για έναν χαρακτήρα και σκέφτηκε «Ω, δεν είμαι ο μόνος παράξενος που σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο ή, ποτέ δεν το σκέφτηκα από αυτή την προοπτική», θα καταλάβει αμέσως τι εννοεί. Αλλά τι συμβαίνει στον εγκέφαλο για να καταστήσει δυνατή αυτήν την εμπειρία;

Η ανάγνωση φωτίζει το μυαλό σας σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Αποδεικνύεται ότι όταν βυθίζεστε σε ένα μεγάλο βιβλίο, δεν είναι μόνο τα τμήματα του εγκεφάλου που ασχολούνται με την επεξεργασία της γλώσσας εργάζονται σκληρά. Στην πραγματικότητα, όταν ασχολούμαστε με μια ιστορία εις βάθους, οι εγκέφαλοί μας αντικατοπτρίζουν τις ενέργειες και τα συναισθήματα των χαρακτήρων. Έτσι, αν κάποιος στο μυθιστόρημα που δεν μπορείτε να καταλάβετε κολυμπά, ενεργοποιούνται και τα τμήματα του εγκεφάλου σας που θα χρησιμοποιούνταν αν εσείς κολυμπούσατε σε μια πισίνα.

Ή, με άλλα λόγια, όταν διαβάζετε για την Άννα Καρένινα που πέφτει πάνω στις σιδηροδρομικές διαδρομές, τμήματα του εγκεφάλου που εμπλέκονται στον έλεγχο των κινήσεων κυριολεκτικά κάνουν το άλμα μαζί της. Όταν διαβάζετε για ένα μεταξένιο φόρεμα ή κάποιον ήχο, ενεργοποιούνται τμήματα του εγκεφάλου που ασχολούνται με την αισθητηριακή αντίληψη. Σε ένα βασικό επίπεδο του εγκεφάλου, πραγματικά βιώνουμε το ίδιο πράγμα που κάνουν οι χαρακτήρες. Δεν καταλαβαίνουμε μόνο ένα βιβλίο σε νευρολογικό επίπεδο, το ζούμε.

"Όταν διαβάζουμε μυθοπλασία, ο εγκέφαλος προσομοιώνει ενεργά τη συνείδηση ενός άλλου ατόμου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ποτέ δεν θα φανταζόμασταν ούτε καν ότι τους ξέρουμε. Μας επιτρέπει να δοκιμάσουμε για λίγα λεπτά αυτό που πραγματικά σημαίνει να είσαι ένα άλλο πρόσωπο", λέει η Wolf συνοψίζοντας. Αυτή είναι μια απίστευτη προπόνηση ενσυναίσθησης.

Σταματήστε να διαβάζετε γρήγορα και πραγματικά βυθιστείτε σε ένα καλό βιβλίο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό ισχύει μόνο για την βαθιά ανάγνωση. Εάν απλά προσπαθείτε να βγάζετε πληροφορίες ή διαβάζετε μία από τις 15 ανοιχτές καρτέλες στο πρόγραμμα περιήγησης, ο εγκέφαλός σας δεν ενεργοποιείται με τον ίδιο τρόπο. Μπορεί να μάθετε γεγονότα, αλλά δεν κερδίζετε την ενσυναίσθηση.

"Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα χαθούν αν χάσουμε τη γνωστική υπομονή της βύθισης του εαυτού μας στους κόσμους που δημιουργούνται από τα βιβλία", ανησυχεί η Wolf. "Τι θα συμβεί σε νέους αναγνώστες που δεν συναντούν ποτέ τους άλλους και δεν αρχίζουν να καταλαβαίνουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους; Τι θα συμβεί σε παλιότερους αναγνώστες που αρχίζουν να χάνουν επαφή με αυτό το συναίσθημα της ενσυναίσθησης για τους ανθρώπους;”.

Bρείτε λοιπόν τον χρόνο αυτή την εβδομάδα για να πάρετε όλες τις αποσπάσεις από τις συσκευές σας και να βυθιστείτε σε ένα μεγάλο βιβλίο. Μια τέτοια βαθιά ανάγνωση παρέχει πραγματική συναισθηματική σχέση με τους συνανθρώπους σας. Σε αυτούς τους δύσκολους και μοναχικούς καιρούς, ποιος δεν θα ήθελε να έχει λίγο παραπάνω από αυτό;

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: