20 αποδεδειγμένοι τρόποι να γίνετε ευτυχισμένοι στη δουλειά!

Career

26/3/2019

Αν και ο μισθός, ο τίτλος της θέσης εργασίας και η κατάσταση της εταιρείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όλων των σημαντικών αποφάσεων σταδιοδρομίας, η εταιρική κουλτούρα και η προσωπική ευτυχία είναι στην πραγματικότητα οι πιο σημαντικές.

Πώς μπορείτε, όμως, να απολαύσετε μια εκπληκτική καριέρα αν οι συνθήκες εργασίας σας είναι χάλια και οι συνάδελφοί σας είναι ακόμη χειρότεροι;
Απλά δεν μπορείτε!

Έτσι, εάν αρχικά σας άρεσε η δουλειά σας και θέλετε να είστε πιο ευτυχισμένοι στο χώρο εργασίας, εδώ είναι 20 αποδεδειγμένοι τρόποι για να αυξηθεί η ικανοποίηση σας από την εργασία και να βρείτε την πραγματική ευτυχία στον χώρο που περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σας.

1. Βρείτε το νόημα στην εργασία σας
Είστε εκεί που βρίσκεστε επειδή κάποτε ήσασταν ενθουσιασμένοι για να ξεκινήσετε τη δουλειά σας. Και ενώ είναι συνηθισμένο να χάσετε το ενδιαφέρον με την πάροδο του χρόνου, προσπαθήστε να βρείτε νόημα στο έργο σας ξανά εστιάζοντας σε καθήκοντα που είναι σημαντικά για εσάς και τα οποία θα σας βοηθήσουν να αναπτυχθείτε μέσα από τη συνεχή μάθηση.

2. Εστιάστε στη μεγάλη εικόνα
Κάθε μέρα θα φέρει ένα νέο εμπόδιο και μια νέα σειρά προκλήσεων που θα ξεπεραστούν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εστιάσετε στη μεγαλύτερη εικόνα όταν έχετε μια κακή μέρα. Θυμίστε στον εαυτό σας για το τι εργάζεστε πραγματικά και σταματήστε να ιδρώνετε για τα μικρά πράγματα.

3. Βοηθήστε έναν συνάδελφο
Βοηθώντας τους συναδέλφους σας μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο ευτυχισμένοι στο χώρο εργασίας. Πράγματι, σύμφωνα με έρευνες της Σχολής Δημόσιων Σχέσεων του La Follette, τα άτομα στα μέσα της δεκαετίας των '30 που είχαν προηγουμένως δηλώσει ότι βοηθούν τους άλλους στη δουλειά τους, αισθάνθηκαν πολύ περισσότερο γεμάτοι και χαρούμενοι με την εργασία τους όταν ρωτήθηκαν ξανά τρεις δεκαετίες αργότερα.
Τώρα, δεν σας προτείνουμε να αναλάβετε ολόκληρο το φόρτο εργασίας του συναδέλφου σας, αλλά να προσφέρετε ένα χέρι βοηθείας όταν μπορείτε και τους βλέπετε να πνίγονται κάτω από ένα σωρό εργασίας.

4. Κάντε ένα διάλειμμα
Αν αισθάνεστε ταλαιπωρημένοι, θα πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ένα μεγάλο διάλειμμα στο εξωτερικό. Αντ 'αυτού, θα μπορούσαν να είναι μόνο μερικές μέρες στο σπίτι χαλαρώνοντας και ξεχνώντας την εργασία για λίγο.

5. Κάντε διάλειμμα για φαγητό με τους αγαπημένους σας συνεργάτες
Δεν δημιουργεί μόνο φιλικές σχέσεις αλλά και εργασιακές. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Performance, οι πυροσβέστες που τρώνε από κοινού δρουν καλύτερα μαζί στη δουλειά τους για τη ζωή ή το θάνατο από όσους δεν το κάνουν.

6. Γελάτε πιο συχνά
Είναι μεταδοτικό.

7. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας γιατί σας αρέσει η δουλειά σας
Πριν αρχίσετε να εργάζεστε το πρωί και ξεκινήσετε μια νέα μέρα, θυμίστε στον εαυτό σας γιατί σας αρέσει η εργασία σας και γιατί είναι καλύτερη από άλλες ευκαιρίες. 

8. Βρείτε μια καλή ισορροπία μεταξύ της εργασίας και της ζωής
Για να παραμείνετε ευτυχείς στην εργασία, είναι σημαντικό να βρείτε μια καλή ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής. Εάν τρέχετε με χαμηλή ενέργεια, δεν θα είστε σε θέση να αποδώσει καλά στην εργασία, μετά. Βρείτε λοιπόν χρόνο να διερευνήσετε τις δραστηριότητες που σας αρέσει να κάνετε και να ξεχάσετε τα επαγγελματικά σας καθήκοντα μετά το οκτάωρο.

9. Αποφύγετε τους αρνητικούς συνεργάτες
Η ευχαρίστηση στην εργασία σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφύγετε οτιδήποτε θα ρίξει τη διάθεσή σας χαμηλά. Εάν αντιμετωπίζετε την αρνητικότητα, προσπαθήστε να το αποφύγετε με κάθε κόστος.

10. Προσθέστε ποικιλία στο ημερήσιο πρόγραμμά σας
Εάν σας ενοχλεί να κάνετε τις ίδιες μονότονες εργασίες καθημερινά, βρείτε τρόπους να προσθέσετε ποικιλία στο κανονικό σας πρόγραμμα. Θα μπορούσατε εθελοντικά να αναλάβετε ένα πρόσθετο έργο ή να βοηθήσετε ένα άλλο τμήμα, για παράδειγμα - ό, τι κι αν είναι, το νέο έργο θα σας κάνει να αισθάνεστε πιο αξιόλογοι και παραγωγικοί.

11. Αφήστε τα προσωπικά σας προβλήματα στο σπίτι
Παρόλο που είναι εύκολο να βάλετε τη δουλειά και την προσωπική σας ζωή σε ένα κουτί, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να διακόψετε τα προσωπικά σας προβλήματα όταν μπαίνετε στην εργασία. Το άγχος θα σας κρατήσει αποστασιοποιημένο, και θα σας εμποδίσει να είστε παραγωγικος-ή.

12. Φτάσε νωρίς στη δουλειά
Εάν αρχίζετε συνήθως τα πρωινά σας με βιασύνη, η υπόλοιπη μέρα σας δεν πρόκειται να πάει πολύ πιο ομαλά. Έτσι, ξυπνήστε λίγο νωρίτερα και αφήστε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για να προετοιμαστείτε και να δουλέψετε νωρίς. Δεν θα νιώσετε πανικό και φυσικά θα αισθανθείτε πιο ευτυχισμένοι.

13. Οργανώστε και εξατομικεύστε το γραφείο σας
Ένα καθαρό και τακτοποιημένο γραφείο μπορεί να βελτιώσει τη γενική σας ευτυχία, καθώς δεν χάνετε χρόνο προσπαθώντας να βρείτε αυτό που ψάχνετε. Η διακόσμηση του γραφείου σας μπορεί επίσης να ανεβάσει τη διάθεση σας καθώς προσθέτετε προσωπικά στοιχεία που σας κάνουν να αισθάνεστε ευτυχισμένοι. Εάν μοιράζεστε ένα γραφείο, εν τω μεταξύ, θα μπορούσατε να ενθαρρύνετε το «γείτονά» σας να εμπλακεί, πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρότερο δεσμό μεταξύ σας.

14. Να ανταμείψετε τον εαυτό σας όταν μια δουλειά γίνεται καλά
Είτε πρόκειται για το αγαπημένο σας μεσημεριανό γεύμα, για να απολαύσετε μια ήρεμη ώρα στη μέση της εβδομάδας ή για να απολαύσετε έναν καθημερινό καφέ, να βρείτε έναν τρόπο ανταμοιβής για την καλή δουλειά σας. Θα σας κρατήσει ψηλά τα κίνητρα σας για να ολοκληρώσετε τα καθήκοντά σας και να είστε ευχαριστημένοι κατά τη διαδικασία.

15. Φέρτε την εργασία σας σε ευθυγράμμιση με τις προσωπικές σας αξίες
Ευθυγραμμίστε τους προσωπικούς σας στόχους με αυτούς της εταιρείας και σύντομα θα δείτε πόσο πιο ευτυχισμένοι θα είστε μέσα στον ρόλο σας. Για παράδειγμα, εάν αισθάνεστε ότι θα μπορούσατε να προχωρήσετε σε επίπεδο επόπτη, συζητήστε το με το διευθυντή σας για να δείτε αν μπορείτε να μοιραστείτε το ίδιο όραμα και να προχωρήσετε στον ίδιο στόχο, ο οποίος τελικά είναι η επαγγελματική σας ανάπτυξη και επιτυχία, η δική σας και της εταιρείας.

16. Διαλογιστείτε
Με την καθημερινή πρακτική του διαλογισμού θα είστε σε θέση να ελέγχετε πολύ καλύτερα το καθημερινό στρες και τις πιέσεις, βοηθώντας τον εαυτό σας να μείνει ευχαριστημένος στην εργασία. Κάθε φορά που αισθάνεστε κάτι να σας ζορίζει βρείτε χώρο να εξασκήσετε μερικές τεχνικές αναπνοής για να σας κρατήσει ήρεμο.

17. Πηγαίνετε για περιπάτους κατά τη διάρκεια της ημέρας
Μερικές φορές μια μικρή βόλτα γύρω από το τετράγωνο μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε τη διάθεσή σας. Πράγματι, μια μελέτη του 2016 έδειξε ότι ένας σύντομος περίπατος μπορεί να αντιμετωπίσει τα συναισθήματα της πλήξης και του φόβου και μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι.

18. Φάτε υγιεινά
Διατηρώντας μια σωστή διατροφή, μπορείτε να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειας σας υψηλά καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Από την άλλη πλευρά, εάν απολαύσετε πρόχειρο φαγητό, γλυκά και καφεΐνη, η ενέργεια σας θα βουτήξει απότομα, καθιστώντας σας να νιώθετε υποτονικοί, δυστυχισμένοι και κουρασμένοι ενώ εργάζεστε.

19. Μείνετε ενυδατωμένοι
Χωρίς σωστή ενυδάτωση, μπορείτε να έχετε ναυτία, να υποφέρετε από πονοκεφάλους και γενικά να αισθάνεστε ληθαργικοί στην εργασία, κάτι που δεν είναι ούτε ευεργετικό για το αφεντικό σας ούτε για τον εαυτό σας.

20. Να είστε θετικοί
Τελευταίο αλλά και πιο σημαντικό, ο καλύτερος τρόπος για να είστε ευτυχισμένοι στην εργασία είναι μέσω μιας θετικής στάσης. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι πάντα εύκολο να βρείτε κάποια κακά στον χώρο εργασίας. Δοκιμάστε, όμως, να δείτε αν μπορείτε να τα ξεπεράσετε πριν πελαγώσετε!

ΠηγήCareer Addict

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: