7 λέξεις που πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε όταν περιγράφετε τον εαυτό σας

Career

28/03/2019
Τόσο στην προσωπική μας ζωή όσο και στην επαγγελματική πρέπει να προσέχουμε τον τρόπο με τον οποίο περιγράφουμε τον εαυτό μας.
 
Όλοι ξέρουμε ότι έχουν σημασία οι λέξεις που χρησιμοποιούμε όταν μιλάμε σε άλλους ανθρώπους.  Ωστόσο, ξεχνάμε ότι την ίδια σημασία έχουν και οι λέξεις που διαλέγουμε όταν μιλάμε για εμάς τους ίδιους. Αν δεν επιλέγετε μία λέξη για κάποιον που αγαπάτε, τότε δεν πρέπει να την επιλέγετε για τον εαυτό σας.
 
Δείτε 7 λέξεις, τις οποίες πρέπει να αποβάλετε αμέσως από το λεξιλόγιο σας, ειδικά όταν τις χρησιμοποιείτε για να περιγράψετε τον εαυτό σας.
 
1. Μόνος-η
Αν έχετε ζήσει κάποιο χωρισμό ή έχετε χάσει ένα δικό σας πρόσωπο ή είστε "down" γενικότερα, είναι λογικό να νιώθετε μόνοι. Όταν όμως αυτό το λέτε μιλώντας σε κάποιον, τότε δείχνει ότι στην πραγματικότητα δεν είστε, απλά χρειάζεστε υποστήριξη.
 
2. Ηλίθιος
O οικογενειακός θεραπευτής Ibinye Osibodu-Onyali λέει ότι ακούει πολύ συχνά αυτή τη λέξη. "Εάν λέτε στον εαυτό σας ότι είστε ηλίθιος-α, θα προκαλέσετε ένα αρνητικό συναίσθημα, καθώς και αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σας", λέει. "Οι αρνητικές σκέψεις μπορεί να οδηγήσουν σε πτώση της αυτοπεποίθησης ή της αυτοεκτίμησης." Δώστε στον εαυτό σας μία μικρή επιβράβευση. Αφήστε τον να κάνει λάθη, ώστε να μπορείτε να ανακουφίσετε την πίεση που ασκείτε στον εαυτό σας και να είστε λίγο πιο συμπονετικοί απέναντί του.
 
3. Τεμπέλης-α
"Πολλοί από εμάς θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να σηκωθούμε νωρίς για να γυμναστούμε, ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πάνω από ένα πράγμα τη φορά ή να συναγωνιστούμε κάποιον άλλο", λέει η Karen Azeez, πιστοποιημένη σύμβουλος ολιστικής υγείας και συγγραφέας. "Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να δούμε αν χρειαζόμαστε απλώς περισσότερο χρόνο, ύπνο, κίνητρο ή πληροφορίες αντί να κρίνουμε αυστηρά". Μην μπερδεύετε την εξάντληση με τη συνήθη τεμπελιά. Είστε τεμπέλης μόνο αν επιλέξετε να είστε."
 
 
4. Μόνο/Απλώς
Όταν καποιος σας ρωτάει με τι ασχολείστε, μην απαντάτε βάζοντας μαζί τη λέξη "μόνο" ή "απλώς". Δεν είστε "μόνο" ένας φοιτητής. Δεν είστε "απλώς" ένας βοηθός. Κάντε κτήμα σας το "ποιος-α είστε". Αυτές οι λέξεις υποτιμούν και όσα είστε και όσα κάνετε και δείχνουν χαμηλή αυτοπεποίθηση.
 
5. Λυπάμαι/Συγγνώμη
Ιδιαιτέρως οι γυναίκες εμφανίζονται πολύ συχνά απολογητικές. Παρόλο που οι λέξεις "Λυπάμαι", "Συγγνώμη" είναι ακίνδυνες και ευγενικές - ίσως τις χρησιμοποιείτε περισσότερο από όσο χρειάζεται. Η Kate Gigax προτείνει να αντικαταστήσουμε τις λέξεις με το "ευχαριστώ". Αντί για "Συγγνώμη που άργησα", μπορούμε να πούμε "Ευχαριστώ για την υπομονή".
 
6. Ευαίσθητος-η
"Αν βάζετε την ταμπέλα "ευαίσθητα" όταν αναφέρεστε στα "συναισθήματα" και τις "σκέψεις" σας, δεν κρίνετε απλώς τον εαυτό σας, αλλά δίνετε και αρνητική χροιά και σε αυτά", λέει η life coach Tess Brighham. Δεν είναι κακό να έχετε αισθήματα. Ακόμη και αν έχετε περισσότερα από το μέσο άνθρωπο, δεν χρωστάτε σε κανένα εξηγήσεις για τη συμπεριφορά σας. Αντίθετα, επιτρέψτε στον εαυτό σας να έχει συναισθήματα.
 
7. Απελπισμένος
Ανεξάρτητα από αν αισθάνεστε ότι πρέπει να αναπτυχθείτε ή να βελτιωθείτε, ποτέ δεν πρέπει να χαρακτηρίζετε τον εαυτό σας με αυτό τον τρόπο. Ενισχύστε την πεποίθηση ότι μαθαίνετε και μεγαλώνετε και μην τα βάζετε με τον εαυτό σας επειδή δεν έχετε γίνει ακόμη expert.
 
Πηγή: Business Insider
Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: