Αυτές οι 4 δεξιότητες φέρνουν την ευτυχία!

Προσωπική Ανάπτυξη

2/4/2019

Γενικά θεωρούμε την ευτυχία ως τυχαίο ή περιστασιακό φαινόμενο. Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με χαρούμενους εγκεφάλους – επειδή βλέπουν τα πάντα υπό ένα φωτεινό πρίσμα. Άλλοι είναι ευλογημένοι στη ζωή τους και χωρίς προβλήματα και ζουν αγαπημένοι με τις οικογένειες τους. Τι τυχεροί! Σύμφωνα με αυτή την άποψη, οι λιγότερο τυχεροί είναι καταραμένοι με μια τάση στη στεναχώρια και την κακοτυχία.

Αλλά αυτό δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Richard Davidson, ιδρυτής του Center of Healthy Minds στο Πανεπιστήμιο της Ουισκόνσιν και συγγραφέας «The Emotional Life of Your Brain», βλέπει τα πράγματα. Όπως εξηγεί στην σύντομη ομιλία που περιλαμβάνεται παρακάτω, αν κοιτάξετε την τελευταία έρευνα γύρω από τις νευροεπιστήμες, η ευτυχία δεν είναι ένα δώρο από το σύμπαν, είναι μια ικανότητα - και αυτήν μπορείτε να τη μάθετε.

"Όλη η δουλειά που καταβάλλουμε εμείς και οι άλλοι, μας οδηγεί σε αυτό το αναπόφευκτο συμπέρασμα ... η ευτυχία δεν ξεχωρίζει από το να μαθαίνεις να παίζεις τσέλο", λέει. "Εάν κάποιος ασκεί τις δεξιότητες της ευτυχίας, θα τα πηγαίνει καλύτερα σε αυτό."

Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι δεξιότητες; Ο Davidson αναλύει την έρευνα για το θέμα, ορίζοντας τέσσερα συστατικά με αυξημένη την ψυχική ευεξία, τα οποία αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες μετρήσιμες λειτουργίες του εγκεφάλου. Εφαρμόστε αυτές τις δεξιότητες που προτείνει το INC και ο τρόπος σκέψης σας θα αλλάξει, όπως οι μελέτες δείχνουν.

1. Ανθεκτικότητα

"Η ανθεκτικότητα είναι η ταχύτητα με την οποία ανακάμπτεις από τις αντιξοότητες", εξηγεί ο Davidson. Μπορούμε να σκεφτούμε την ανθεκτικότητα ως την καρδιά μας, αλλά αυτή η ικανότητα είναι στην πραγματικότητα ριζωμένη στον εγκέφαλο και μπορεί να μετρηθεί κοιτάζοντας πόσο καιρό χρειάζονται ορισμένα νευρικά κυκλώματα να επανέλθουν στην αρχική γραμμή μετά από κάτι που σας έφερε σε δύσκολη θέση.
"Τα πράγματα συμβαίνουν και δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από αυτά τα πράγματα, αλλά είναι το ζήτημα είναι πώς θα ανακάμψουμε από κάποια αντιξοότητα», λέει ο Davidson. Και ναι, μπορείτε να αυξήσετε την αντοχή σας, αλλά δυστυχώς από όλες τις δεξιότητες που ο Davidson αναφέρει, αυτό είναι το πιο δύσκολο να κυριαρχήσει. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η προσπάθεια, όπως ο διαλογισμός, μπορεί να συντονίσει αυτά τα κυκλώματα ανθεκτικότητας, αλλά προειδοποιεί ο Davidson, «πρόκειται να πάρει 6.000 έως 7.000 ώρες πρακτικής».
 

2. Θετικό συμπέρασμα

Αυτή η ικανότητα είναι "η δυνατότητα να βλέπεις τα θετικά σε άλλους, την ικανότητα να απολαμβάνεις τις θετικές εμπειρίες", και πάλι, υπάρχουν κυκλώματα στον εγκέφαλο που στηρίζουν αυτή την ποιότητα. Αλλά αντίθετα από την ανθεκτικότητα, το να προσπαθείτε να σκέφτεστε πιο θετικά παίρνει πολύ λιγότερο χρόνο και προσπάθεια.
"Η έρευνα δείχνει ότι οι απλές πρακτικές ... μπορεί να αλλάξουν αυτό το κύκλωμα αρκετά γρήγορα", σύμφωνα με τον Davidson. Η εξοικείωση με τη συμπόνια του άλλου μπορεί να έχει επίδραση στον εγκέφαλο με μόλις επτά ώρες προσπάθειας.
 

3. Η προσοχή

"Ένα περιπλανώμενο μυαλό είναι ένα δυσαρεστημένο μυαλό," λέει ο Davidson, παραφράζοντας την έρευνα για το θέμα. Μία μελέτη, για παράδειγμα, χρησιμοποίησε smartphones για να παρακολουθήσει ένα μεγάλο δείγμα ενήλικων των Η.Π.Α. που στην καθημερινή τους ζωή. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, ρωτήθηκαν αν επικεντρώθηκαν σε αυτό που κάνουν, καθώς και στα επίπεδα ευτυχίας τους. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι το 47% της ζωής ενός ενήλικα ξοδεύεται χωρίς να δίνεται προσοχή σε αυτό που κάνουν και ότι αυτή η συχνή απόσπαση της προσοχής δημιουργεί ένα μεγάλο πλήγμα στην ευημερία τους.
«Μπορούμε να τα πάμε καλύτερα», πιστεύει ο Davidson. Πως; Όπως η ανθεκτικότητα, η απάντηση μπορεί να είναι πιο προσανατολισμένη στο mindfulness/διαλογισμό. (Και βάζοντας κάτω το τηλέφωνό σας λίγο περισσότερο πιθανότατα δεν θα έβλαπτε).
 

4. Γενναιοδωρία

"Υπάρχει τώρα πληθώρα δεδομένων που δείχνουν ότι όταν τα άτομα ασκούν τη γενναιοδωρία και  την αλτρουιστική συμπεριφορά, ενεργοποιούν πραγματικά κυκλώματα στον εγκέφαλο που είναι βασικά για την ευτυχία", λέει ο Davidson. Με λίγα λόγια, οι απλές πράξεις καλοσύνης δεν θα κάνουν μόνο τους άλλους πιο ευτυχισμένους, θα κάνουν και εσάς πιο ευτυχισμένους.

Η τελική αποτίμηση για τον Davidson; "Μπορούμε όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη για το δικό μας μυαλό." Μερικοί λαοί, χάρη σε μια κακή κοσμική συμφωνία, έχουν έναν ψηλότερο λόφο να ανέβουν από άλλους όταν πρόκειται για την ευτυχία. Τίποτα δεν μπορεί να το κάνει δίκαιο. Αλλά τουλάχιστον θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αν δεν είστε τόσο ευτυχισμένοι όσο θα θέλατε να είστε, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αναδιαμορφώσετε το μυαλό σας για αυξημένη ευεξία και χαρά.

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: