21 απλές κοινωνικές δεξιότητες που θα σας κάνουν πιο συμπαθείς

Career

17/4/2019

Το να είστε συμπαθείς εξαρτάται ολοκληρωτικά από εσάς τους ίδιους.

Αυτό που χρειάζεται είναι να επιλέξετε μερικές κοινωνικές δεξιότητες - κλειδιά που βοηθούν στο χτίσιμο της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Για να μας βοηθήσει το Business Insider πραγματοποιήστε μία έρευνα μέσω του Quora στο θέμα "Ποια είναι τα πιο χρήσιμα κοινωνικά skills που μπορούν να βελτιωθούν γρήγορα;", ενώ παράλληλα έκανε μία μικρή ανασκόπηση σε έρευνες ψυχολογίας.

Οπτική επαφή
Όπως εξηγεί η Heidi Grant Halvorson στο βιβλίο της "No One Understands You And What To Do About It", το πρώτο πράγμα που οι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να αποφασίσουν για εσάς όταν σας συναντήσουν είναι αν μπορούν να σας εμπιστευτούν - και είναι αρκετά δύσκολο να σας αρέσει κάποιος αν δεν τον εμπιστεύεστε.
"Πάνω από όλα, εστιάστε πραγματικά σε αυτό που σας λέει κάποιος- οι άνθρωποι πρέπει να νιώθουν ότι έχουν ακουστεί, ακόμα και όταν δεν μπορείτε να τους δώσετε αυτά που ζητούν ή δεν μπορείτε να τους βοηθήσετε ιδιαίτερα", γράφει η Halvorson . Ένας απλός τρόπος να δείξετε ότι προσέχετε είναι να υπάρξει βλεμματική επαφή και να την διατηρήσετε.

Χαμογελάστε
Μην υποτιμάτε τη δύναμη του χαμόγελου, έναν άλλο απλό αλλά αποτελεσματικό τρόπο να μεταδώσετε ζεστασιά.
Επιπρόσθετα, ένας χρήστης του Quora, o Craig Fraser, συνιστά το γέλιο και την εξιστόρηση ανέκδοτων. Οι άνθρωποι, ασυναίσθητα, καθρεφτίζουν τη γλώσσα του σώματος του ανθρώπου στον οποίο μιλούν. Αν θέλετε να είστε πιο συμπαθείς, χρησιμοποιήστε θετική γλώσσα του σώματος και οι άνθρωποι θα σας ανταποδώσουν τη χάρη.

Δείξτε ενθουσιασμό
"Μαζί με ένα χαμόγελο, δείξτε ενθουσιασμό και ενέργεια", προτείνει η Rosalinda Oropeza Randall, etiquette expert και συγγραφέας του βιβλίου ""Don't Burp in the Boardroom".
"Εκτός του ότι οδηγεί τους ανθρώπους σε εσάς, είναι μεταδοτικό", λεει.
"Αφού περάσουν  χρόνο μαζί σας, θα φύγουν με ένα ζεστό και ασαφές συναίσθημα, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα περάσουν και σε κάποιον άλλο".

Βάλτε στην τσέπη σας το κινητό
Και αφήστε το εκεί μέχρι να τελειώσει η συζήτηση. O χρήστης του Quora Basil Chiasson το τοποθετεί πολύ απλά: "Δείξτε προσοχή. Κοιτάξτε τους. Σταματήστε ό,τι κάνετε. Χωρίς περισπασμούς."
Αυτό είναι ένα πολύ απλό skill, που δεν χρειάζεται καμία προσπάθεια για να εφαρμοστεί.

Δώστε μια σταθερή χειραψία
"Όχι πολύ δυνατή, σίγουρα όχι πολύ μαλακή και άχαρη και χωρίς να ελλοχεύει κάποιο παιχνίδι εξουσίας," γράφει στο Quora ο χρήστης Tony Vincent.
Έρευνες αναφέρουν πως οι άνθρωποι αποφασίζουν αν σας συμπαθούν ή όχι μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αφού σας γνωρίσουν. Μία σταθερή χειραψία μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα σε μία πρώτη εντύπωση.

Βελτιώστε άμεσα τον τρόπο που επικοινωνείτε παρακολουθώντας το online σεμινάριο Επικοινωνώ Αποτελεσματικά: Λεκτική και Μη Λεκτική Επικοινωνία

Αποκαλέστε τους ανθρώπους με το όνομά τους
Την επόμενη φορά που κάποιος θα σας χαιρετήσει χρησιμοποιώντας το όνομά σας ή που θα σας αποκαλέσει με το όνομά σας στο μέσον μίας συζήστης, θυμηθείτε πόσο υπέροχα σας κάνει να νιώθετε.

Εξασκήστε τις δεξιότητες ακρόασης
Ακούστε περισσότερο από όσο μιλάτε, λέει ο Mark Bridgeman, χρήστης του Quora: "Έχετε δύο αφτιά, αλλά μόνο ένα στόμα. Αυτή είναι και η αναλογία στην οποία πρέπει να τα χρησιμοποιείτε."

Βελτιώστε την ενεργητική σας ακρόαση
Δεν κάνετε τίποτα ακούγοντας απλώς λέξεις. Οι συμπαθητικοί άνθρωποι δείχνουν ότι ακούν ενεργά το συνομιλητή τους.
Η ενεργητική ακρόαση απαιτεί τέσσερα βήματα, γράφει ο Chiasson στο Quora: ακρόαση, ερμηνεία, αξιολόγηση και απάντηση.

Μάθετε πώς να αποδέχεστε μία φιλοφρόνηση
Η αποδοχή μιας φιλοφρόνησης μπορεί να είναι δύσκολη γιατί δεν θέλετε να φανείτε εγωιστές.
Αλλά δεν θέλετε και να μουρμουρίσετε "Ευχαριστώ, επίσης!", διότι αυτό θα σας κάνει να φανείτε κοινωνικά απροσάρμοστοι.
Οπότε αντί να πείτε φράσεις όπως "Εσύ δείχνεις 10 φορές καλύτερα από μένα" ή "Ήταν όλα χάρη σε σένα", ο Reisinger προτείνει να αποδέχεστε με αυτοπεποίθηση ένα κοπλιμέντο χρησιμοποιώντας φράσεις όπως "Ευχαριστώ! Είναι υπέροχο να το ακούω!" ή "Ευχάριστώ! Πόσο τέλεια εμπειρία!".

Αν κάποιον τον διακόψουν, ζητήστε του να συνεχίσει
Όλοι έχουν βρεθεί σε αυτή τη θέση: Να  λέει κάποιος μία ιστορία, να τον διακόπτουν και μετά άβολα να στέκεται και να αναρωτιέται αν τον πρόσεχε κανείς.
Η χρήστης του Quora, Milena Rangelov,  λέει ότι μπορείτε να απελευθερώσετε αυτό το άτομο λέγοντας κάτι σαν: "Μπορείτε να ολοκληρώσετε την ιστορία σας για την ποδηλασία;" Το τελευταίο πράγμα που αναφέρατε είναι ότι οι σκύλοι άρχισαν να σας ακολουθούν; "
Αμέσως θα τον κάνετε να νιώσει πιο άνετα και να σας εκτιμήσει.

Πείτε ότι λυπάστε
Αν πείτε ότι λυπάστε, όταν κάποιος σας διηγείται κάτι κακό που του συνέβη, αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να δείξετε ότι μπορείτε να μπείτε στη θέση τους και προσπαθείτε να δείξετε συμπόνια.
Αν εκφράζετε την κατανόηση της εμπειρίας κάποιου και όταν εύχεστε το καλύτερο για αυτούς, θα οδηγήσει σε χειροπιαστή αύξηση της εμπιστοσύνης.

Άλλες απλές κοινωνικές δεξιότητες είναι οι ακόλουθες:

Μη μένετε μόνο στο small talk. Συζητήστε.

Διατηρήστε μία σωστή στάση σώματος.

Να μιλάτε δυνατά.

Να είστε ειλικρινείς.

Μην παραπονιέστε.

Κάντε τους άλλους να νιώθουν ότι υπολογίζονται.

Μην βγάζετε συμπεράσματα.

Να τελειώνετε μία συζήτηση με το σωστό τρόπο.

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: