5 σημάδια που δείχνουν ότι είστε πιο έξυπνοι από το μέσο όρο

Προσωπική Ανάπτυξη

10/07/2019
Σύμφωνα πάντα με την επιστήμη
 
του Dr. Travis Bradberry, LinkedIn
 
Ο Dr. Travis Bradberry είναι συν-συγγραφέας του best seller βιβλίου "Emotional Intelligence 2.0" και συνιδρυτής του TalentSmart.
 
Γράφει πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν το δείκτη ευφυίας τους - αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν λίγα στοιχεία και εμπειρίες ζωής που θα δείξουν ότι έχετε υψηλότερο.
 
Η νοημοσύνη δεν είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που θα καθορίσει το πόσο επιτυχημένοι θα είστε στη ζωή σας, αλλά σίγουρα μπορεί να βοηθήσει.
 
Αν έχετε άγχος, αν είστε αριστερόχειρες, μπορεί να έχετε υψηλότερο δείκτη από τους περισσότερους.
 
Η νοημοσύνη ή ο δείκτης ευφυίας, δεν είναι αυτό που ξέρετε, αλλά η ταχύτητα με την οποία αποκτάτε καινούριες πληροφορίες. Διαχρονικές μελέτες έχουν δείξει πως το IQ διαμορφώνεται σε μία πρώιμη ηλικία, οπότε αυτό μένει και στη συνέχεια.
 
Καθώς το IQ δεν είναι σε καμία περίπτωση το μοναδικό πράγμα που καθορίζει την επιτυχία στη ζωή - έρευνες έδειξαν ότι δεν θεωρείται καν σημαντικός παράγοντας - βέβαια το  υψηλό IQ δεν είναι καθόλου κακό πράγμα.  
 
Οι περισσότεροι από εμάς προχωράμε στη ζωή χωρίς να γνωρίζουμε πόσο έξυπνοι είμαστε. Το IQ είναι δύσκολο να εκτιμηθεί και αν δεν θέλετε να δώσετε ένα σεβαστό ποσό σε κάποιον εκπαιδευμένο επαγγελματία, μάλλον δεν θα μάθετε ποτέ τον ακριβή δείκτη ευφυίας σας.
 
Νέα μελέτη μας παρέχει μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοχεία, που συνδέουν πρώιμες εμπειρίες μαζί με άλλα πράγματα, με την υψηλή νοημοσύνη. Αν κάποιο από τα παρακάτω απαντάται σε εσάς, τότε ίσως να έχετε υψηλό δείκτη νοημοσύνης.
 
"Η διαφορά ανάμεσα στην ανοησία και την ευφυία είναι πως η ευφυία έχει όρια" - Albert Einstein
 
1. Είστε ανήσυχοι/έχετε άγχος.
Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς το άγχος ως κάτι καλό, αλλά τα στοιχεία δείχνουν πως μπορεί να μην είναι καθόλου κακό. Ο ψυχίατρος Jeremy Coplan μελέτησε ασθενείς με διαταραχές άγχους και διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με τα χειρότερα συμπτώματα είχαν υψηλότερες βαθμολογίες IQ από αυτούς με ηπιότερα συμπτώματα. Άλλες μελέτες βρήκαν υψηλότερες βαθμολογίες λεκτικής νοημοσύνης σε άτομα με υψηλότερα επίπεδα άγχους.
 
Έπειτα υπήρξε μία έρευνα στο Ισραήλ όπου οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να εκτιμήσουν την τέχνη που προήλθε από κάποιο λογισμικό και μετά ενεργοποίησαν έναν ψεύτικο ιό, ο οποίος επέφερε ένα αποτέλεσμα που έμοιαζε σαν είχαν κάνει κατι οι ίδιοι.
 
Μετά έστειλαν τους συμμετέχοντες σε μία επέιγουσα αποστολή για να λάβουν τεχνική υποστήριξη, μόνο και μόνο για τους βάλουν κι άλλα εμπόδια στο δρόμο.
Βρήκαν πως οι πιο αγχώδεις συμμετέχοντες ήταν και οι πιο συγκεντρωμένοι και αποτελεσματικοί στην εκτέλεση των καθηκόντων. Οπότε την επόμενη φορά που κάποιος θα σας πει να μην ανησυχείτε τόσο, πείτε τους ότι είναι η υπερμεγέθης διανόησή σας που μπαίνει στο δρόμο.
 
2. Είστε αριστερόχειρες.
Αποδεικνύεται πως όλοι αυτοί οι δάσκαλοι που προσπάθησαν να αναγκάσουν τους αριστερόχειρες να γράψουν με το δεξί τα είχαν λίγο μπερδέψει τα πράγματα. Υπάρχουν κάποιες πνευματικές ωφέλειες του να είναι κανείς αριστερόχειρας. Μια μεγάλη μελέτη έδειξε ότι το να είναι κανείς αριστερόχεορας συνδέεται με την αποκλίνουσα σκέψη, και ακόμα περισσότερο στους άντρες.
 
3. Παρακολουθήσατε μαθήματα μουσικής όταν ήσαστε παιδιά.
Υπάρχει πληρθώρα μελετών που δείχνουν ότι η μουσική εκπαίδευση ενισχύει τη λεκτική νοημοσύνη και την εκτελεστική λειτουργία, μια δεξιότητα, που είναι μείζονος σημασίας για την εστίαση και τον αυτοέλεγχο. Σε μία έρευνα του ψυχολόγου Sylvain Moren, 48 παιδιά μεταξύ 4 & 6 ετών συμμετείχαν σε ένα μηχανογραφημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης που καθοδηγούσε ένας δάσκαλος.
 
Για μία ώρα την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα και για τέσσερις εβδομάδες, οι μισοί μαθητές ολοκλήρωσαν ένα μουσικό πρόγραμμα και οι άλλοι μισοί ένα πρόγραμμα εικαστικών τεχνών. Στο τέλος του πειράματος, το 90% των μαθητών που έλαβαν τη μουσική εκπαίδευση επέδειξαν βελτίωση στη λεκτική νοημοσύνη. Οπότε, αν παρακολουθούσατε μαθήματα μουσικής ως παιδιά, είναι καλό σημάδι.
 
4. Είστε αστείοι.
Τάξεις των κλόουν, χαρείτε! Μελέτες δείχνουν ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στο να είναι κανείς αστείος και να διαθέτει υψηλές βαθμολογίες τόσο στη λεκτική νοημοσύνη όσο και στην κατανόηση αφηρημένων εννοιών. Φαίνεται πως το πνεύμα σας είναι αποτέλεσμα του αιχμηρού σας μυαλού. Τώρα, χρειάζεται να βρείτε ένα ανέκδοτο γι' αυτό.
 
5. Όλα μαζί. 
Η λίστα αυτή είναι κάτι περισσότερο από εξαντλητική, οπότε αν κανένα από τα παραπάνω δεν συναντάται σε εσάς, αυτό δεν σας αποκλείει από το να έχετε υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Όμως, αντίθετα, αν βρίσκετε αρκετά από αυτά τα χαρακτηριστικά σε εσάς, τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε υψηλότερο δείκτη από αυτόν του μέσου όρου.
 
Πηγή: Business Insider
Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: