Τα 7 οφέλη της εξάσκησης στη δημιουργική γραφή!

Προσωπική Ανάπτυξη

28/8/2019

Οι γραπτές ασκήσεις δημιουργικής γραφής προσφέρουν οφέλη για όσους γράφουν, τα οποία συχνά παραβλέπονται και υποτιμούνται, ειδικά σε έναν κόσμο που μετατοπίζεται προς κανονικές τυποποιημένες εργασίες και data-driven projects.

Εδώ είναι επτά οφέλη από την εξάσκηση σε δημιουργικές ασκήσεις σε τακτική βάση

1. Οικοδόμηση εμπιστοσύνης
Όταν γράφετε, κάνετε μια άσκηση που θα σας επιτρέψει να αναπτύξετε πραγματικά τη δική σας φωνή και προοπτική χωρίς περιορισμούς. Αξιοποιείτε μια καλύτερη ευκαιρία να εξερευνήσετε και να εκφράσετε το πώς αισθάνεστε σχετικά με θέματα, προοπτικές, φιλοσοφίες, χαρακτήρες κ.λπ. Και αυτό θα σας επιτρέψει να νιώσετε πιο άνετοι και σίγουροι όταν αναλύετε τις απόψεις και τις προοπτικές σας σε άλλα πράγματα που γράφετε επίσης.
Οι συγγραφείς που δεν γράφουν δημιουργικά μπορεί να ανησυχούν για την αντιμετώπιση τους ως αυθεντίες ή αξιόπιστες πηγές. Ξεχνώντας να εισαγάγουν το δικό τους χρώμα σχετικά με τα θέματα για τα οποία γράφουν, καταλήγουν ακούσια να χάνουν τη φωνή τους και να ακούγονται σαν drones που απορροφούν δεδομένα. Ως αποτέλεσμα, χάνουν τη χρήση της μοναδικής φωνής τους και να αντιμετωπιστούν ως εμπειρογνώμονες με εμπειρία πραγματικού κόσμου και από πρώτο χέρι.

2. Καλλιτεχνική αυτο-έκφραση
Τα άτομα που γράφουν δημιουργικά σε τακτική βάση ενισχύουν την αυτο-έκφραση, χωρίς καν να το συνειδητοποιούν τις περισσότερες φορές. Αυτή η αυτο-έκφραση μπορεί να είναι ένας υγιής τρόπος να περιηγηθείτε μέσα στα αρνητικά συναισθήματα και τις σκέψεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας συγγραφέας καθημερινά. Οι ειδικοί συμφωνούν ακόμη ότι η καλλιτεχνική αυτο-έκφραση (δηλ. Η δημιουργική γραφή) "μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση ή την ανασυγκρότηση μιας θετικής ταυτότητας" για άτομα που ασχολούνται με διαφορετικά είδη τραυμάτων (Medical News Today).
Ενώ μπορεί να ακούγεται περίεργο, φανταστείτε να γεμίζετε με άγχος στην εργασία και στη συνέχεια να κάνετε ένα σύντομο διάλειμμα για να γράψετε κάτι δημιουργικό. Όταν αρχίζετε να γράφετε και να αποκαλύπτετε χαρακτήρες ή τοποθεσίες, είστε σε θέση να εντοπίσετε καλύτερα γιατί έχετε αγχωθεί ή, τουλάχιστον, να ξεδιπλώσετε το αρνητικό συναίσθημα που βιώνετε. Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να εργαστείτε σε όσα σας απασχολούν και να προχωρήσετε σε μια πιο θετική κατεύθυνση. Μπορείτε να το κάνετε αυτό και για την προσωπική σας ζωή, κάθε φορά που αντιμετωπίζετε κάποιο είδος τραύματος, άγχους ή οπισθοδρόμησης.

3. Ενίσχυση της φαντασίας
Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι η δημιουργική γραφή είναι επιπόλαιη επειδή είναι όλα σχετικά με τη φαντασία νέων κόσμων, καταστάσεων και χαρακτήρων. Πώς θα μπορούσε αυτό να είναι ωφέλιμο για έναν πραγματικό ενήλικα που χρειάζεται να κάνει πραγματική δουλειά;
Λοιπόν, όταν εμπλακείτε στη δημιουργική γραφή, ενθαρρύνετε και πιέζετε τη φαντασία σας να δει έξω από το κουτί. Αυτό σας επιτρέπει να επαναπροσανατολίζετε την ενέργειά σας σε άλλα πράγματα και να γίνετε καλύτεροι στην ανακάλυψη εναλλακτικών λύσεων σε προβλήματα που βιώνετε. Είτε είστε επιστήμονας είτε επιχειρηματίας, η δημιουργική γραφή θα σας δώσει την ώθηση φαντασίας που πρέπει για να σκεφτείτε πιο καινοτόμα και να ταράξετε τα νερά.

4. Διασαφήνιση της σκέψης
Η δημιουργική γραφή σάς επιτρέπει να διασαφηνίσετε τις σκέψεις σας καθώς και τα συναισθήματά σας. Για παράδειγμα, εάν εργάζεστε σε ένα τμήμα marketing που προσπαθεί να αναπτύξει την επόμενη καμπάνια του, θα μπορούσατε να γράψετε μια σύντομη ιστορία στην οποία ο πελάτης-στόχος σας διαβάζει τα διαφημιστικά σας μηνύματα. Μπορείτε να φανταστείτε τι κάνουν, πού κάθονται, τι τους περιβάλλει κλπ. Αυτό σας επιτρέπει να περιορίσετε τη γλώσσα και την τακτική που χρησιμοποιείτε.
Ή, εάν εργάζεστε σε κάποια ηλεκτρονική πλατφόρμα, μπορείτε να γράψετε ένα δημιουργικό σενάριο στο οποίο κάποιος που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα. Αυτή η άσκηση σάς επιτρέπει να διευκρινίσετε τις σκέψεις σας σχετικά με το είδος των πληροφοριών που θα είναι πολύτιμες για τους αναγνώστες σας και τι μπορεί να παραλειφθεί.
Επιπλέον, μπορείτε επίσης να κάνετε δημιουργικές ασκήσεις γραφής για την προσωπική σας ζωή για να αποκαλύψετε τι σκέφτεστε για θέματα ή καταστάσεις που σας βρίσκουν προβληματισμένους.

5. Καλύτερη κατανόηση της τεχνικής της ανάγνωσης και της γραφής
Καθώς αρχίζετε να κάνετε τακτικά ασκήσεις γραφής, όχι μόνο θα αποκτήσετε ένα πιο εκτεταμένο λεξιλόγιο, αλλά θα καταλάβετε και τους μηχανισμούς της ανάγνωσης και της γραφής καλύτερα. Θα ξέρετε πότε λειτουργούν οι αυστηροί κανόνες γραμματικής και πότε δεν συμβαίνουν και θα πώς να γράψετε αποτελεσματικότερα για τους αναγνώστες σας, ακόμα κι αν αυτό που γράφετε είναι μια αναφορά προϋπολογισμού. Μόλις εξοικειωθείτε και έχετε καταφέρει να καταλάβετε τους μηχανισμούς της γραφής επαγγελματικά και δημιουργικά, θα είστε σε θέση να κάμψετε και να σπάσετε τους κανόνες όταν χρειάζεται - να χρησιμοποιήσετε τη δική σας φωνή και να κάνετε αυτό που γράφετε ελκυστικό χωρίς να αντιμετωπιστείτε ως ερασιτέχνης.

6. Ενσυναίσθηση και επικοινωνιακές δεξιότητες
Όταν οι συγγραφείς δημιουργούν κόσμους με φανταστικούς χαρακτήρες και τοπία, πρέπει επίσης να φανταστούν τις προσωπικότητες, τα συναισθήματα, τους τόπους και τους κοινωνικούς χώρους έξω από τη ζωή τους. Αυτό μπορεί να τους δώσει μια υγιή δόση ενσυναίσθησης και κατανόησης για τους άλλους που δεν είναι σαν τους εαυτούς τους και δεν ζουν εκεί που ζουν ή που βιώνουν αυτό που οι ίδιοι βιώνουν καθημερινά.
Όταν οι συγγραφείς κατανοούν καλύτερα τις άλλες προοπτικές, είναι σε θέση να επικοινωνούν καλύτερα. Μπορούν να υπολογίσουν πώς να εξηγούν και να συζητούν θέματα από διάφορα σημεία. Αυτή η ικανότητα είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική σφαίρα.

7. Καλύτερη ψυχική, συναισθηματική και σωματική υγεία
Μία μελέτη, μεταξύ άλλων, αποκάλυψε ότι η δημιουργική γραφή έχει αποφέρει καλύτερα οφέλη για την ψυχική, συναισθηματική και σωματική υγεία. Η δημιουργική γραφή ανακουφίζει από τα επίπεδα άγχους και, μεταξύ άλλων, μπορεί να αποτρέψει σοβαρές ασθένειες.


Αν αγαπάτε και εσείς τη δημιουργική γραφή να είστε σίγουροι ότι κάτι καλό ετοιμάζουμε στο SKILLBOX για εσάς!

 

Πηγή: Proofreadnow

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: