Τα ψυχολογικά οφέλη της δημιουργικής γραφής

Προσωπική Ανάπτυξη

13/09/2019

Όταν προσπαθείτε να οραματιστείτε έναν συγγραφέα, φαντάζομαι ότι πολλοί από εσάς βλέπουν ένα περίεργο ερημίτη, κρυμμένο πίσω από ένα γραφείο, με τσαλακωμένα χαρτιά που με εμμονή στο να γράψει το επόμενο μεγάλο μυθιστόρημα.

Αλλά η γραφή είναι πολύ περισσότερο από αυτό. Η πεζογραφία είναι σκέψεις τοποθετημένες σε μια σελίδα, πράγμα που μας κάνει όλους συγγραφείς, ακόμα κι αν δεν έχουμε τη δυναμική του Faulkner. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η γραφή είναι πολύ χρήσιμη ως εργαλείο σκέψης, έκφρασης και δημιουργικότητας.

Ας δούμε μερικά από τα οφέλη της συγγραφής ως μιας τακτικής συνήθειας.

Γραφή και ευτυχία
Μεγάλο μέρος της έρευνας σχετικά με το γράψιμο και την ευτυχία ασχολείται με το εκφραστικό κομμάτι της γραφής, ή το γράψιμο του τι σκέφτεστε και πώς αισθάνεστε. Ακόμη και το blogging "παρέχει αναμφισβήτητα παρόμοια οφέλη" από άποψη θεραπευτικής αξίας.
Αυτού του είδους η γραφή έχει επίσης συνδεθεί με τη βελτίωση της διάθεσης, της ευημερίας και τη μείωση του επιπέδου άγχους για όσους αντιμετωπίζουν δυσκολία με αυτό. Ο Adam Grant λέει:
"Η έρευνα από τη Laura King δείχνει ότι η συγγραφή για την επίτευξη των μελλοντικών στόχων και των ονείρων μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους και υγιείς ... Η Jane Dutton και εγώ διαπιστώνουμε ότι όταν οι άνθρωποι κάνουν δουλειές που απαιτούν τη συγκέντρωση κεφαλαίων το να κρατούν ένα ημερολόγιο για το πώς η δουλειά τους έκανε τη διαφορά, τους βοήθησε να αυξήσουν κατά 29% ανά ώρα την προσπάθεια τους μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες. "

 

| Κάντε τα πρώτα σας βήματα στη συγγραφή παρακολουθώντας
το online σεμινάριο μας "Δημιουργική Γραφή: Από τη φαντασία στο χαρτί"
|

 

Γράφοντας και επικοινωνώντας με σαφήνεια
Η λιτότητα στις λέξεις δημιουργεί δυσκολίες στην περιγραφή των συναισθημάτων, στην ανταλλαγή εμπειριών και στην επικοινωνία με άλλους. Το να είσαι σε θέση να σαρώνεις τις σκέψεις στο μυαλό σου μόνο για να τους βλάψεις όταν μιλάς είναι εξαιρετικά απογοητευτικό. Ευτυχώς, η τακτική γραφή φαίνεται να προσφέρει μια λύση.
Στη συναισθηματική νοημοσύνη αλλά και στις δύσκολες επιστήμες, όπως τα μαθηματικά, έχει αποδειχθεί ότι η γραφή βοηθά τους ανθρώπους να επικοινωνούν πιο πολύπλοκες ιδέες πολύ πιο αποτελεσματικά.
Το γράψιμο βοηθά στην εξάλειψη του "ακούγεται καλό στο κεφάλι μου", βάζοντας στο παιχνίδι το χέρι σας. οι εγκέφαλοι συγχωρούν τις ασαφείς συλλήψεις, η πεζογραφία δεν το κάνει.

Γράφοντας και αντιμετωπίζοντας δύσκολες καταστάσεις
Σε μια μελέτη που ακολούθησε πρόσφατα απολυμένους μηχανικούς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι οι μηχανικοί που ασχολούνταν συνεχώς με την εκφραστική γραφή ήταν ικανοί να βρουν άλλη δουλειά γρηγορότερα. Ο Adam Grant λέει:
"Οι μηχανικοί που έγραψαν τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους που έχασαν τη δουλειά τους ανέφεραν ότι αισθάνονται λιγότερο θυμό και εχθρότητα απέναντι στον πρώην εργοδότη τους. Ανέφεραν επίσης ότι πίνουν λιγότερο. Οκτώ μήνες αργότερα, λιγότερο από το 19% των μηχανικών που δεν το έκαναν επαναπροσλήφθηκαν με πλήρες ωράριο, σε σύγκριση με το μεγαλύτερο από το 52% των μηχανικών της εκφραστικής γραφής. "
Σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη, το γράψιμο σχετικά με τα τραυματικά γεγονότα έκανε τους συμμετέχοντες πιο καταθλιπτικούς, μέχρι περίπου 6 μήνες αργότερα, όταν άρχισαν να έρχονται τα συναισθηματικά οφέλη.
Ένας συμμετέχων σημείωσε, "Αν και δεν μίλησα με κανέναν για αυτό που έγραψα, ήμουν τελικά σε θέση να ασχοληθώ με αυτό, να εργαστώ μέσα από τον πόνο αντί να προσπαθήσω να το αποκλείσω. Τώρα δεν με πληγώνει τόσο να το σκέφτομαι".
Φαίνεται ότι το χρονοδιάγραμμα είναι κρίσιμο για να έχει αντίκτυπο η γραφή. Η επιβολή της διαδικασίας μπορεί να επιδεινώσει μόνο τα πράγματα, αλλά εάν η γραφή είναι μια δραστηριότητα που ασχολείστε φυσικά, τα οφέλη φαίνονται ξεκάθαρα.

Γραφή και ευγνωμοσύνη
Όπως ανέφεραν οι συντάκτες μιας μελέτης, τα άτομα που περιέγραφαν τα καλά πράγματα στη ζωή τους μία φορά την εβδομάδα, γράφοντάς τα, ήταν πιο θετικά και με καλύτερα κίνητρα για τις τρέχουσες καταστάσεις και το μέλλον τους.
Η παγίδα ήταν ότι όταν έγραφαν για αυτά κάθε μέρα, τα προνόμια ήταν λίγα. Αυτό έχει νόημα. Κάθε δραστηριότητα μπορεί να φανεί ανειλικρινής και να καταντήσει βαρετό αν γίνεται τόσο συχνά. Φαίνεται ότι το κλειδί είναι να αναρωτιέσαι και να γράφεις για την ευγνωμοσύνη που νιώθεις συχνά, αλλά όχι βαρετά συχνά!

Η γραφή και οι πνευματικές καρτέλες 
Έχετε ποτέ ανοίξει πολλές καρτέλες στο Internet ταυτόχρονα; Όταν ο εγκέφαλός σας έχει πάρα πολλές καρτέλες ανοιχτές ταυτόχρονα, είναι σημάδι κόπωσης.
Η γραφή δίνει μορφή στις ιδέες σας και τις βγάζει έξω από το κεφάλι σας, απελευθερώνοντας το εύρος ζώνης και εμποδίζοντας το πρόγραμμα περιήγησής σας να κλείσει από την έντονη χρήση.

Γράφοντας και μαθαίνοντας
Οι πληροφορίες συχνά κολλάνε καλύτερα όταν τις λαμβάνουμε ως κάτι που πρέπει να διαβάσουμε ή να ξαναγράψουμε με δικά μας λόγια. Αυτή η έννοια της ύπαρξης ενός "αυτιού του συγγραφέα" ποτέ δεν κάνει αίσθηση αν δεν ξεκινήσεις να γράφεις.
Υπάρχει μια συγκεκριμένη πειθαρχία που απαιτείται για τη δημιουργία ενδιαφέροντος σε ένα γραπτό έργο που απαιτεί το άτομο να είναι δεκτικό και να επικεντρώνεται στην εξεύρεση νέων πηγών πληροφοριών, έμπνευσης και διορατικότητας.
Το να είσαι απλά ένας επιμελητής καλών ιδεών ενθαρρύνει την βαθύτερη σκέψη και την έρευνα προκειμένου να βρεις μοναδικές απαντήσεις σε θέματα που έχουν σημασία για σένα. Η δέσμευση για τη δημιουργία ενός όγκου εργασίας σας επιτρέπει επίσης να αντιμετωπίζετε τις μεγάλες ιδέες πιο αποτελεσματικά.
Γράφοντας γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα για κάποιο χρονικό διάστημα, θα μπορέσετε να δημιουργήσετε πάνω σε παλιότερες σκέψεις, χρησιμοποιώντας αυτό που έχετε ήδη γράψει για να αναπτύξετε ιδέες σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Πηγή: Help Scout

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: