Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018 και 2019 | Όλγκα Τοκάρτσουκ και Πέτερ Χάντκε οι νικητές

Infotainment

11/10/2019

Στην Πολωνή συγγραφέα Όλγκα Τοκάρτσουκ απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018 που δεν είχε δοθεί πέρυσι, ενώ φετινός νικητής του βαρυσήμαντου βραβείου είναι ο Αυστριακός Πέτερ Χάντκε.

Σε ανακοίνωσή της η ακαδημία επισήμανε πως ο Χάντκε, 76 ετών, κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2019 για «μια επιδραστική εργασία, η οποία με γλωσσική επινοητικότητα διερεύνησε την περίμετρο και την ιδιαιτερότητα της ανθρώπινης εμπειρίας».

Η Τοκάρτσουκ κέρδισε του 2018 για μια «αφηγηματική φαντασία η οποία με βαθύ πάθος συμβολίζει την υπέρβαση των ορίων ως μορφή ζωής». Είναι ακτιβίστρια και διανοούμενη, η οποία έχει περιγραφεί ως μια από τις καλύτερες και πιο επιτυχημένες συγγραφείς της γενιάς της. Το 2018, κέρδισε το Διεθνές βραβείο Μπούκερ για το μυθιστόρημά της Πτήσεις (πληροφορίες Wikipedia).

Ο Χάντκε έχει ασχοληθεί με κάθε είδος γραπτού και λυρικού λόγου, όπως ποίηση, σενάριο, δοκίμιο, μυθιστόρημα, ενώ έχει καταγράψει και τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες. Βραβευμένος με πολλές διακρίσεις, το έργο του χαρακτηρίζεται στην παρατήρηση, την αποτύπωση και τη λεπτομερειακή αναφορά. Ήταν ένας από τους ελάχιστους λόγιους ανά τον κόσμο που πήρε θέση ενάντια στους βομβαρδισμούς της Σερβίας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, το 1999 (πληροφορίες Wikipedia).

Αν αγαπάτε τη λογοτεχνία και τη γραφή, σας περιμένουμε στο νέο online σεμινάριο Δημιουργική γραφή: Από τη φαντασία στο χαρτί του Skillbox.

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: