Τι είναι τα metaskills και ποια μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στη ζωή σας!

Career

17/10/2019

Στον κόσμο σήμερα, το μόνο πράγμα για το οποίο είμαστε σίγουροι είναι ότι αλλάζει. Αλλά σύμφωνα με τα λόγια του Jeff Bezos, πρέπει να επικεντρωθούμε σε πράγματα που δεν αλλάζουν, παρά στα πράγματα που θα το κάνουν. Και εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι τα meta-skills ή αλλιώς οι μετα-δεξιότητες. Μια μεταδεξιότητα είναι μια δεξιότητα πιο αφηρημένη και διευρυμένη που επιτρέπει την αξιοποίηση και ανάπτυξη άλλων δεξιοτήτων εντός της. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι για να αποκτήσετε ικανότητες που εμπεριέχονται εκεί, πρέπει να καταλάβετε τον κοινό παρονομαστή τους.
Έτσι, αν μπορείτε να εξοικειωθείτε με αυτές τις 3 μετα-ικανότητες παρακάτω, μπορείτε να επιτύχετε πολλά στη ζωή σας:

1. Χτίστε συνήθειες
Ο Αριστοτέλης είπε "Είμαστε αυτό που κάνουμε επανειλημμένα. Η αριστεία, λοιπόν, δεν είναι πράξη, αλλά συνήθεια », και ο Jim Rohn συμφώνησε προσθέτοντας ότι« το κίνητρο είναι αυτό που σας κάνει να ξεκινήσετε, η συνήθεια είναι αυτό που σας κάνει να συνεχίσετε».
Μπορούμε να δούμε παντού τη σημασία των συνηθειών στον κόσμο, από την επιχειρηματικότητα μέχρι τον αθλητισμό και την εκπαίδευση, τα περισσότερα βιβλία των επιχειρήσεων μας λένε να διαμορφώσουμε συνήθειες σε αυτά τα θέματα. Αλλά σπάνια μαθαίνουμε πώς να χτίζουμε συνήθειες. Ουσιαστικά, αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε είναι ότι οι συνήθειες μας εκπαιδεύουν να κάνουμε μία και μόνη ενέργεια κάθε μέρα μέχρι να γίνει μέρος του ποιοι είμαστε και η επόμενη μετα-ικανότητα συμπληρώνει απόλυτα αυτό.

2. Μικρές Ενέργειες
Όλοι γιορτάζουν το κίνητρο του Elon Musk να δουλεύει 28 ώρες την ημέρα, αλλά υπάρχουν και μικρότερες διασημότητες όπως ο Cal Newport, που έχει:
• Γράψει 5 bestsellers βιβλία
• Αποκτήσει Ph.D. στην επιστήμη των υπολογιστών από το MIT
• Κάνει τρία παιδιά
• Αποκτήσει θέση μόνιμου καθηγητή στο Georgetown
Και ταέκανε όλα αυτά ενώ σχολούσε στις 5:00 μ.μ. κάθε μέρα και κρατώντας το Σαββατοκύριακο μόνο για την οικογένειά του. Και όλα μέχρι την ηλικία των 33 ετών. Ο Cal δεν τρέχει ποτέ στο 100% της ταχύτητάς του, γιατί καταλαβαίνει ότι η ζωή δεν είναι ένας αγώνας 100 μέτρων, είναι ένας ατελείωτος μαραθώνιος.
Ο Eric Edmeades είπε: "Κάνω λιγότερα κάθε μέρα για να κάνω περισσότερα μέσα σε ένα χρόνο" και αν μπορείτε να συνεχίσετε να κάνετε μικρές καθημερινές ενέργειες, θα σας οδηγήσουν στην επίτευξη της αποτελεσματικής γνώσης στη ζωή. Π.χ. μια συνήθεια ανάγνωσης με μόνο 20 σελίδες την ημέρα – οδηγεί σε 47 βιβλία σε ένα χρόνο. Αυτή είναι η δύναμη των μικρών ενεργειών.

3. Αυτογνωσία
Τόσα βιβλία και άρθρα αναφέρονται στην αυτογνωσία σήμερα και την καθιστούν ως μια από τις ισχυρότερες μετα-ικανότητες που μπορεί να έχει κανείς. Όταν ρώτησαν τον Gary Vaynerchuk ποια είναι η μόνη ικανότητα που πρέπει να κατέχουν σήμερα οι άνθρωποι, η απάντησή του ήταν η "Αυτογνωσία".
Η αυτογνωσία είναι η ικανότητα να κατανοείτε συνειδητά και να γνωρίζετε τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα και τα συναισθήματά σας. Η αυτογνωσία έχει κάποια επίπεδα, αλλά είναι καλύτερο να εμβαθύνετε μόνο σε 2. Βρίσκεστε στο Επίπεδο 0 όταν ζείτε στον αυτόματο πιλότο και ξεχνάτε ότι βρίσκεστε εκεί. Το επίπεδο 0 είναι το επίπεδο στο οποίο δεν έχετε αυτογνωσία. Στο επίπεδο 1 έχετε κάποια μετα-γνώση, κάνετε σκέψεις για τις σκέψεις σας. Το επίπεδο 2 αφορά τα νοητικά μοντέλα, από πού πηγάζουν οι σκέψεις σας και γιατί.
Ένα καλό παράδειγμα είναι ότι ένας άντρας που μισείτε από τη δουλειά σας έκανε μια φάρσα μπροστά σε ολόκληρο το γραφείο. Γίνατε τρελός και μόλις πήγατε στο σπίτι, μαλώσατε με τη σύντροφο σας. Στο επίπεδο 0, αυτό κάνετε. Στο Επίπεδο 1 σκέφτεστε "ίσως δεν είμαι θυμωμένος με τη σύντροφο μου - αυτό είναι μόνο η συνέπεια της φάρσας από το γραφείο". Στο Επίπεδο 2 συνειδητοποιείτε ότι δεν χρειάζεται να απαντήσετε στη φάρσα μισώντας τον άντρα ή να είστε θυμωμένος, απλά δεχτείτε ότι ήταν απλά μια φάρσα, χαμογελάτε ή γελάτε και συνεχίζετε την ημέρα σας.
Η Αυτογνωσία θα σας βοηθήσει να βελτιωθείτε ταχύτερα, θα σας βοηθήσει επαγγελματικά, προσωπικά και κοινωνικά. και μόλις το καταφέρετε, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να αποκομίσετε τα οφέλη από αυτή.

Σε έναν κόσμο όπου η μόνη σταθερά είναι η αλλαγή, πρέπει να βρούμε και να επικεντρωθούμε στις δεξιότητες που δεν θα αλλάξουν. Και για αυτό, είδαμε 3 μετα-δεξιότητες που πρέπει να μάθουμε για να επιτύχουμε τον έλεγχο στη ζωή μας.


Πηγή: Addicted2success

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: