Διάβασμα και παιδί | Γιατί οι γονείς πρέπει να διαβάζουν στα παιδιά τους

Προσωπική Ανάπτυξη

8/11/2021
Θέλετε να ενισχύσετε το δέσιμο που έχετε με το παιδί σας; Θέλετε να το βοηθήσετε να αναπτύξει τη γλωσσική του ικανότητα, να ενθαρρύνετε τη δημιουργικότητα, τη φαντασία του και την αυτοπεποίθησή του; Διαβάστε του βιβλία. 
 
Σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης «Reading to Young Children: A Head-Start in Life», οι γονείς διαδραματίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την απόδοση των παιδιών τους στο σχολείο και στην εκπαίδευσή τους γενικά. Η ανάγνωση βιβλίων σε παιδιά αυξάνει τη διάθεση τους για διάβασμα και ενισχύει τις γνωστικές τους δεξιότητες τουλάχιστον έως την ηλικία των 10-11 ετών. Τα αποτελέσματα της έρευνας υπέδειξαν μια άμεση αιτιώδη επίδραση από την ανάγνωση σε παιδιά σε νεαρή ηλικία και τα μελλοντικά σχολικά τους αποτελέσματα ανεξάρτητα από το εισόδημα των γονέων, το μορφωτικό επίπεδο ή το πολιτισμικό υπόβαθρο. 
 
 
Τα βιβλία είναι απαραίτητα ακόμη και στα μωρά 
 
Ο αριθμός των λέξεων στις οποίες εκτίθεται ένα νεογέννητο έχει άμεσο αντίκτυπο στη γλωσσική του ανάπτυξη και στον αλφαβητισμό. Οπότε, το διάβασμα πρέπει να ξεκινά από νωρίς. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το περιεχόμενο. Ένα μωρό δεν μπορεί να αντιληφθεί αυτό που του διαβάζετε. Ωστόσο, αντιλαμβάνεται τους ήχους, το άκουσμα των λέξεων. Για το λόγο αυτό πρέπει η αφήγησή σας να είναι ζωηρή, να δίνετε έμφαση με το ύφος σας στο λόγο σας και να δείχνετε ότι του απευθύνεστε άμεσα. Ακόμη και αν το μωρό σας δεν αντιδρά αρχικά, είναι σίγουρο πως απορροφά όλη αυτή την ευχάριστη εμπειρία. Αν κάνει οποιοδήποτε ήχο, δώστε του σημασία, είναι ο τρόπος του να απαντήσει στο διάβασμά σας. 
 
Το μωρό σας θα μάθει πολύ νωρίς πως το διάβασμα είναι απόλαυση. 
 
Νήπιο και διάβασμα 
 
Το διάβασμα σε ένα νήπιο είναι μείζονος σημασίας για την πνευματική, κοινωνική και συναισθηματική του ανάπτυξη. Σε αυτή την ηλικία το παιδί μπορεί να αντιληφθεί όλα όσα ακούει. Λεξιλόγιο, σύνταξη, αριθμούς, ύφος. Δεν χρειάζεται να του διαβάζετε μόνο πριν τον ύπνο - που σαφώς είναι μία πολύ ωραία ρουτίνα/συνήθεια για να αποκτήσετε με το παιδί σας. Μπορείτε να διαβάζετε και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με τον τρόπο αυτό το παιδί θα συνδέσει το διάβασμα με το γνώριμο άκουσμα της φωνής σας και κατά συνέπεια θα το βοηθήσετε να χτίσει μία θετική διάθεση απέναντι στα βιβλία. 
 
Στα 5 πρώτα χρόνια της ζωής του, δηλαδή μέχρι να πάει νήπια, ένα παιδί που του διαβάζουν σε καθημερινή βάση κάποιο εικονογραφημένο βιβλίο, υπολογίζεται ότι ακούει 1,4 εκατομμύρια λέξεις περισσότερες από παιδιά που δεν τους διαβάζουν ποτέ (*When Children Are Not Read to at Home: The Million Word Gap). 
 
Η μελέτη “Reading aloud to children: The evidence” έδειξε πως πέρα από τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα, δηλαδή ότι το διάβασμα ενός γονέα στο παιδί προάγει τη γλωσσική ανάπτυξη και άλλες δεξιότητες που αφορούν τη γνωστική επεξεργασία, συμβάλλει παράλληλα στη δημιουργία ισχυρού δεσμού ανάμεσά τους. Επιπλέον, ενισχύει την αγάπη του για το διάβασμα, το βοηθά να κατανοήσει καλύτερα τον κόσμο γύρω του και να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες. 
 
Σε αυτά μπορούμε να προσθέσουμε την ενίσχυση των δεξιοτήτων συγκέντρωσης και της πειθαρχίας, της συναισθηματικής νοημοσύνης, της δημιουργικότητας και της φαντασίας και τη διέγερση της περιέργειάς του. 
 
Διαβάζοντας σε ένα παιδί μία ιστορία με καταστάσεις οικείες για το ίδιο, για παράδειγμα, την πρώτη μέρα στο σχολείο ή ιστορίες που συμπεριλαμβάνουν παιδιά της ηλικίας του γενικά, μαθαίνει να αποδέχεται τα συναισθήματά του και ταυτόχρονα να αντιμετωπίζει ποικίλα περιστατικά της καθημερινής του ζωής. 
 
Συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε για να αγαπήσει το παιδί το διάβασμα 
 
Διαβάστε μπροστά τους. Τα παιδιά έχουν μιμητικές τάσεις. Τι καλύτερο από το να βλέπουν ότι και οι γονείς τους διαβάζουν.  
 
Ζήστε το. Όταν διαβάζετε στο παιδί σας, προσπαθήστε να δώσετε ζωή στο κείμενο. Κάντε αστείους ήχους και θορύβους, αλλάξτε χρώμα στη φωνή σας, πάρτε το κατάλληλο ύφος. Κερδίστε το ενδιαφέρον και την προσοχή τους. Διασκεδάστε το. 
 
Δημιουργήστε μία γωνιά ανάγνωσης. Φτιάξτε στο σπίτι σας ή στο δωμάτιό του μία μικρή, ήσυχη και άνετη γωνιά, όπου θα κάθεστε και θα διαβάζετε παρέα. 
 
Δώστε τους την επιλογή μίας ευρείας γκάμας βιβλίων. Αφήστε τα να διαλέξουν το βιβλίο που θα ήθελαν να τους διαβάσετε ή να διαβάσουν μόνα τους. 
 
Δείξτε τους πως το διάβασμα δεν συνδέεται απαραιτήτως με τα μαθήματα του σχολείου. Προσπαθήστε να μην τους το επιβάλετε. Ούτε την ανάγνωση βιβλίων αλλά ούτε και το ίδιο το βιβλίο. Δώστε τους τη χαρά και την ελευθερία να επιλέξουν αυτό που τους αρέσει. 
 
Πηγαίνετε μαζί σε ένα βιβλιοπωλείο. Αφήστε το να ανακαλύψει το θαυμαστό κόσμο των βιβλίων, να τα ξεφυλλίσει και να επιλέξει μόνο του αυτό που θέλει. 
 
Συζητήστε το βιβλίο. Αφού διαβάστε την ιστορία, ζητήστε του να σας πει την άποψή του. Πώς του φάνηκε; Ποιος ήταν ο αγαπημένος του ήρωας; Τι θα έκανε το ίδιο στη θέση του; Πώς θα συνέχιζε την ιστορία; Τι συναισθήματα του δημιούργησε; 
 
Ζητήστε του να ζωγραφίσει την ιστορία που του διαβάσατε. Αφήστε το να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του και τη δημιουργικότητά του. 
 
Βοηθήστε το να φτιάξει μία δική του ιστορία. Δημιουργήστε μαζί τους ήρωες και την πλοκή της ιστορίας του.  
 
Αν σκέφτεστε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή/ηλικία για να ξεκινήσετε να διαβάζετε στο παιδί σας, η απάντηση είναι “τώρα”. Δεν χρειάζεται να μεγαλώσει κι άλλο με τη σκέψη ότι τότε θα καταλαβαίνει περισσότερα. Όσο πιο νωρίς αρχίσετε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επίδραση. 
 
Στο Skillbox μπορείτε να παρακολουθήσετε το online σεμινάριο Advanced Certified Course by ACTA Αποτελεσματική μάθηση και παιδί | Πώς να την πετύχετε. Μέσα από αυτό το σεμινάριο θα γνωρίσετε τι πραγματικά είναι η μάθηση, πώς τα συναισθήματα εμπλέκονται και συμβάλλουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, θα ανακαλύψετε τρόπους για να βοηθήσετε στην αύξηση των επιδόσεων του παιδιού σας, ενώ παράλληλα θα γνωρίσετε νέες πρακτικές και τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε τη διαδικασία της μάθησης. 
Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: