Ιδέες για να διακοσμήσεις το σπίτι σου σαν επαγγελματίας interior designer

Προσωπική Ανάπτυξη

22/11/2021

Για να βρίσκεσαι εδώ σημαίνει ότι αγαπάς πολύ τη διακόσμηση και σε ενδιαφέρει να μάθεις πώς μπορείς να το κάνεις σαν επαγγελματίας! Λοιπόν, έχουμε πολύ καλά νέα γιατί πλέον υπάρχει η γνώση και βρίσκεται παντού μέσα στο διαδίκτυο. Για αρχή, μπορείς να ξεκινήσεις παρακολουθώντας το online σεμινάριο μας «Διακόσμηση εσωτερικών χώρων» που παρέχεται από το Skillbox και θα σου μάθει πώς μπορείς να αλλάξεις τον χώρο σου σαν να τον έχει επιμεληθεί κάποιος επαγγελματίας.

Μέχρι, όμως, να ξεκινήσει το webinar, εμείς σου δίνουμε μια πρώτη γεύση παρουσιάζοντας ιδέες διακόσμησης για το σπίτι σου.

Όλοι όσοι αγαπάμε τη διακόσμηση έχει τύχει να μπούμε στο pinterest και να μείνουμε εκεί για ώρες οραματιζόμενοι αν όλα αυτά τα έπιπλα θα ταίριαζαν στον χώρο μας. Άλλοι πάλι, πιο σκληροπυρηνικοί, κατεβάζουν αντίστοιχα apps που μπορούν να φωτογραφίσουν τον χώρο τους και να προσθέσουν έπιπλα από ευρείες γκάμες προϊόντων που έπειτα μπορούν και να αγοράσουν.

Αρκετά με τα λόγια! Πάμε στο κυρίως μέρος και το πιο ενδιαφέρον. Οι συμβουλές που συγκεντρώσαμε από μεγάλους γκουρού της διακόσμησης και θα κάνουν τον χώρο σας να αλλάξει συθέμελα.


Σκίτσαρε
Αν θέλεις να λειτουργήσεις ως επαγγελματίας πρέπει να ξέρεις ότι οι επαγγελματίες διακοσμητές σχεδιάζουν πρώτα είτε σε χαρτί είτε σε κάποιο σχεδιαστικό πρόγραμμα τον χώρο που πρόκειται να αλλάξουν. Σύμφωνα με τη Shannon Vos πρέπει να δεις τις διαστάσεις και να φτιάξεις στο περίπου ένα περίγραμμα του χώρου για να δεις αν μπορούν να γίνουν οι αλλαγές που ονειρεύεσαι και τα έπιπλα που θέλεις να προσθέσεις μπορούν να μπουν στα σημεία που τα έχεις φανταστεί.

 

Ξεκίνα από τα ψηλά
Η Rebecca Zimmerman αναφέρει ότι μια απαλή λευκή οροφή με άφθονο φως που αντανακλά στον χώρο μπορεί να δημιουργήσει έναν αιθέριο τόνο, ενώ μια γκρι απόχρωση στο ταβάνι με θερμό φωτισμό μπορεί να προσθέσει άνεση και οικειότητα. Το χρώμα και το φως έχουν τόση σημασία σε έναν χώρο, που δίνουν τον τόνο για το τι πρόκειται να ακολουθήσει σε ένα σπίτι.

 

Αλλαγή επίπλων
Είναι δύσκολο να πετύχεις μια σημαντική αλλαγή στον χώρο σου χωρίς να αλλάξεις κάποια έπιπλα. Μην τρομάζεις. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και αν φρεσκάρεις τα παλιά επιλέγοντας νέα ριχτάρια ή «ντύνοντας» τους καναπέδες με νέες ταπετσαρίες. Θα κοστίσει λιγότερα και θα φέρει τον αέρα της ανανέωσης που επιθυμείς. Ακόμη, αν έχεις έπιπλα από το πατρικό σου ή από φίλους μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να τους δώσεις μια νέα πνοή δημιουργώντας ένα vintage περιβάλλον που όλοι θα λατρέψουν σύμφωνα με την Justina Blakeney.
 

 

Τέλος στα σετ
Πρέπει να γνωρίζεις ότι τα γνωστά έπιπλα σετ για το καθιστικό σου είναι πλέον μια τακτική που δύσκολα θα χρησιμοποιήσει ένας επαγγελματίας διακοσμητής. Δεν χρειάζεται να πηγαίνει ασορτί το τραπεζάκι που ακουμπάς τον καφέ σου με το σύνθετο που έχεις απέναντι σου και τη βιβλιοθήκη με τα αδιάβαστα βιβλία. Για να κάνεις πιο ενδιαφέρον τον χώρο σου πρόσθεσε και έπιπλα διαφορετικών χρωμάτων. Αγαπάς τον καναπέ σου αλλά φαντάσου τώρα μια όμορφη καρέκλα να ακουμπά στην πλαϊνό τοίχο με ένα διαφορετικό και όμορφο ύφασμα… Η χρήση διαφορετικών υφών, αποχρώσεων ξύλου και υλικών προσθέτει πραγματικά ένα ενδιαφέρον σε οποιονδήποτε χώρο.

 

Το μέγεθος μετράει
Όταν μιλάμε για διακόσμηση πρέπει να έχεις στο νου σου το μέγεθος του δωματίου που θέλεις να αναδιαμορφώσεις. Δεν γίνεται ένα μικρό, ζεστό σαλόνι να έχει τεράστια έπιπλα που πνίγουν τον χώρο όσο πολύ κι αν τα αγαπάς. Το να κάνεις scaling είναι μια πολύ χρήσιμη τακτική που εύκολα παραλείπουμε αλλά μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ένας μεγάλος χώρος και ψηλοτάβανος χρειάζεται πιο απλωμένα και μεγάλα έπιπλα για να δείξει ζεστός. Ένας μικρός χώρος χρειάζεται προσεγμένες επιλογές με έπιπλα που δεν βαραίνουν τον χώρο. Το μέτρο σύγκρισης για τους περισσότερους interior designers είναι να μην μπορείς να κάνεις scate μέσα στον χώρο. Εντάξει, εκτός αν έχεις μικρά παιδιά. Εκεί μάλλον θα πρέπει να υιοθετήσεις άλλους κανόνες διακόσμησης.
 

 

Κουρτίνες και στόρια
Αν ασχολείσαι με διακόσμηση ξέρεις ήδη ότι μια κουρτίνα μπορεί να κάνει τη διαφορά σε όλον τον χώρο, να δώσει φως ή να τονίσει τον περιβάλλοντα χώρο. O κανόνας εδώ είναι ότι αν έχεις ένα χαλί με πολλή πληροφορία κοντά σε ένα παράθυρο επιλέγεις μονόχρωμη κουρτίνα σε απαλές αποχρώσεις. Γενικά η προσθήκη υφάσματος στους χώρους γλυκαίνει το δωμάτιο και δίνει τον παλμό και το ύφος που θέλεις να δώσεις. Το καλό είναι ότι στις μέρες μας υπάρχουν χιλιάδες επιλογές και σε χαμηλό κόστος για να μπορέσεις να κάνεις αυτή τη μεγάλη αλλαγή που επιθυμούσες.

 

Μακριά από τους τοίχους
Αυτή μπορεί να μην είναι και η πιο πρακτική συμβουλή ειδικά αν μένετε σε ένα κλασικό διαμέρισμα, όμως, οι επαγγελματίες της διακόσμησης προτείνουν οι καναπέδες να μην ακουμπούν στους τοίχους αλλά να κρατούν μια απόσταση ώστε ο τοίχος να χρησιμοποιηθεί για ράφια, βιβλιοθήκες και κομότες. Αυτό αφήνει τον χώρο να αναπνεύσει και συγκεντρώνοντας τα έπιπλα στη μέση ενός χώρου δημιουργείται και ένας χώρος συζήτησης.

 

Κάθε πράγμα στο μέρος του
Less is more λένε στο εξωτερικό και έχουν δίκιο. Αυτό εφαρμόζεται και στη διακόσμηση. Κάθε τραπέζι και έπιπλο στον χώρο σου πρέπει να φαίνεται τακτοποιημένο. Να μην υπάρχουν αντικείμενα που έχουν ξεχαστεί εκεί. Υπάρχουν τραπέζια που συνδυάζονται με θήκες για βιβλία ή περιοδικά και εκεί μπορείς να αποθηκεύσεις τα αντίστοιχα πράγματα. Ποτέ, όμως, μην δίνεις την εικόνα ενός ακατάστατου σπιτιού αν θέλεις να φαίνεσαι ως επαγγελματίας.

 

Η τέχνη στον τοίχο σας
Λίγη τέχνη απογειώνει τον χώρο σου. Και όταν λέμε τέχνη σίγουρα δεν εννοούμε τη Μόνα Λίζα ή έργα κυβισμού του Πικάσο, εννοούμε τοπία ή πορτρέτα που ταιριάζουν στον χώρο σου και που δεν υπερβαίνουν τις διαστάσεις του τοίχου σου. Πρέπει καθετί που μπαίνει στον τοίχο να τονίζει τη συμμετρία του χώρου. Μπορείς ακόμη να συνδυάσεις και όμορφα ρητά σε πολλές κορνίζες και να κάνεις έναν υπέροχο συνδυασμό με πολλά καδράκια πάνω από ένα έπιπλο ή σε έναν τοίχο που μέχρι σήμερα τον έχεις κενό.
 

 

Μια ανάσα για σένα και το σπίτι
Τα φυτά δίνουν πάντα μια πολύ φυσική και εκλεπτυσμένη πινελιά σε όλους τους χώρους. Για να δημιουργήσεις μια όμορφη ατμόσφαιρα στο σπίτι σου σύμφωνα με το Best Interior Designers τοποθετήστε φυτά δίπλα σε ένα μεγάλο παράθυρο, έτσι θα λάβουν όλο το ηλιακό φως που τους είναι απαραίτητο για να τα διατηρήσεις όμορφα και υγιή. Ο γνωστός σε όλους μας Σπύρος Σούλης έχει φτιάξει ένα πολύ ωραίο video για φυτά που μπορούμε όλοι να έχουμε στο σπίτι μας και δεν απαιτούν μεγάλη φροντίδα. 

 

Προσοχή στις λεπτομέρειες
Όλοι παρατηρούμε στα σπίτια μας μικρές φθορές και ατέλειες που μέσα στην καθημερινότητα επιλέγουμε να μην τους δώσουμε τη σημασία που πρέπει. Μια επιφάνεια που δεν έχει βαφτεί καλά, ένα έπιπλο που όταν το μοντάραμε το γρατζουνίσαμε, μικρά γδαρσίματα στον τοίχο. Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες όπως αναφέρει και το Lumens και κάτι τέτοιες μικρές φθορές μπορούν να χαλάσουν την εικόνα που θέλεις να περάσεις για το σπίτι σου. Φρόντισε να επέμβεις και να λύσεις τέτοιου είδους ζητήματα για να προσφέρεις μια ομοιόμορφη εικόνα στους καλεσμένους σου.

 

Σας περιμένουμε στο online σεμινάριο (webinar) "Διακόσμηση εσωτερικών χώρων" του Skillbox για να μάθουμε ακόμα περισσότερα και να αναδιαμορφώσουμε έξυπνα τους χώρους μας!

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: