Συμβουλές και εργαλεία για να γίνεις ένας καλύτερος επιχειρηματίας

Career

10/12/2021

Είσαι νέος επιχειρηματίας ή ενδιαφέρεσαι να ιδρύσεις τη νέα σου εταιρεία; Έχεις ήδη την ιδέα ή έκανες έναρξη νέας επιχείρησης και τώρα βρίσκεσαι στο στάδιο της συνειδητοποίησης του δύσκολου δρόμου που πρέπει να διανύσεις για να δεις τους κόπους σου να πετυχαίνουν;

Αν αντιμετωπίζεις δυσκολίες υπάρχει τρόπος ακόμη και τώρα να λύσεις πολλές σου απορίες σχετικά με την ανάλυση χρήσιμων οικονομικών στοιχείων, τη διαχείριση των πόρων της επιχείρησης και άλλων χρήσιμων διαδικασιών που όλοι πρέπει να γνωρίζουν που ασχολούνται με τη διοίκηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Tip: Μπορείς να διανύσεις το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής επενδύοντας σε ένα πιστοποιημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπως το online σεμινάριο Business Management - Επιχειρηματικότητα & Χρηματοοικονομική Διαχείριση που περιλαμβάνει όλα τα στάδια για την έρευνα αγοράς, τη δημιουργία της επιχείρησης, τη λογιστική παρακολούθηση και το marketing.

Για να έκανες αυτό το βήμα σημαίνει ότι προηγήθηκαν πολλές σκέψεις και οργάνωση προτού περάσεις το κατώφλι του επαγγελματικού επιμελητηρίου. Ως νέος επιχειρηματίας πρέπει να συγκεντρώνεις κάποιες πολύ χρήσιμες δεξιότητες τις οποίες, ευτυχώς, μπορείς να καλλιεργήσεις και εν καιρώ. Μπορεί να είσαι επικοινωνιακός, είσαι όμως καλός ακροατής όταν πρόκειται να ακούσεις το πρόβλημα ενός πελάτη σου; Μπορεί να λειτουργείς ομαδικά, έχεις όμως ηγετικές ικανότητες για να εμπνεύσεις τους υπαλλήλους σου ώστε να είναι πιστοί σε ένα κοινό όραμα; Παραθέτουμε κάποιες πολύ σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να έχεις ως ένας νέος επιχειρηματίας / entrepreneur.

Σύμφωνα με το indeed ένας νέος επιχειρηματίας πρέπει να συγκεντρώνει τα παρακάτω skills:
• Δεξιότητες διοίκησης επιχειρήσεων
• Ομαδική εργασία και ηγετικές ικανότητες
• Επικοινωνία και ακρόαση
• Δεξιότητες εξυπηρέτησης πελατών
• Οικονομικές δεξιότητες
• Δεξιότητες ανάλυσης και επίλυσης προβλημάτων
• Κριτική σκέψη
• Δεξιότητες στρατηγικής σκέψης και σχεδιασμού
• Τεχνικές δεξιότητες
• Διαχείριση χρόνου και οργανωτικές δεξιότητες
• Δεξιότητες μάρκετινγκ και δικτύωσης

Το Forbes έρχεται να προσθέσει τα εξής:
• Περιέργεια
• Καλή διαχείριση χρόνου
• Στρατηγική σκέψη
• Αποτελεσματικότητα
• Αντοχή
• Δημιουργία διασυνδέσεων
• Ικανότητες πώλησης

Ως επιχειρηματίας πρέπει να έχεις οξυμένη περιέργεια αλλά και διάθεση να μάθεις καινούρια πράγματα και να προσαρμοστείς στις εξελίξεις της εποχής σου. Μπορείς να το κάνεις αυτό μέσα από εκπαιδευτικά σεμινάρια, συμμετοχή σε επαγγελματικά fora αλλά και από την άνεση του σπιτιού σου βλέποντας video και ακούγοντας podcasts. Υπάρχουν γκουρού της επιχειρηματικότητας που αναλύουν πολύ σημαντικά θέματα και αν έχεις τη δική σου startup μπορούν να αποτελέσουν μια αστείρευτη πηγή χρήσιμων πληροφοριών.

Για να σε βοηθήσουμε ακούσαμε και επιλέξαμε τις καλύτερες προτάσεις podcasts για να βρίσκεσαι πάντα μπροστά στις εξελίξεις:

  • Ένας καλύτερος τρόπος να εργάζεσαι και να τρέχεις την επιχείρηση σου. Αυτό υπόσχονται οι Jason Fried και David Heinemeier Hansson, συνιδρυτές της εταιρείας Basecamp, ένα project management εργαλείο, στη σειρά podcast “rework”. Στο podcast, ο Fried και ο Hansson μοιράζονται ιστορίες δημοφιλών startup και τη σοφία από τη δική τους εμπειρία αλλά και άλλων ιδιοκτητών επιχειρήσεων. Άκουσέ το στο Spotify.

  • Το Pivot είναι ένα εβδομαδιαίο podcast από τη Recode (που ανήκει στη Vox Media), με οικοδέσποινα την Kara Swisher, την πιο αναγνωρίσιμη δημοσιογράφο της Silicon Valley και τον καθηγητή του NYU, Scott Galloway. Το podcast μοιράζεται αφιλτράριστες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία διαμορφώνει τις επιχειρήσεις και τον χώρο των μέσων ενημέρωσης, της διαφήμισης, της πολιτικής και πολλά άλλα. Αν θέλεις να παραμένεις ενημερωμένος-η για όλα τα τρέχοντα γεγονότα στην τεχνολογία, τις επιχειρήσεις και την πολιτική, το Pivot είναι ένα podcast που πρέπει να ακούσεις. Άκουσέ το στο Spotify.

  • Ο Tim Ferriss είναι επιχειρηματίας και συγγραφέας πετυχημένων βιβλίων για επιχειρήσεις με μεγάλη επιρροή όπως το The 4-Hour Workweek, το Tribe of Mentors και το Tools of Titans. Το podcast του, The Tim Ferriss Show, είναι πολύ συχνά το #1 podcast για επαγγελματίες στα Podcast της Apple και έχει καταταχθεί #1 ανάμεσα σε 500.000+ podcast. Οι εκπομπές του περιλαμβάνουν συνεντεύξεις επιτυχημένων ανθρώπων από όλους τους τομείς της ζωής (επενδύσεις, αθλητισμός, επιχειρήσεις, τέχνη κ.λπ.), καθώς ο Tim εξετάζει τις τακτικές, τα εργαλεία και τις ρουτίνες που συνήθως χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες για να επιτύχουν κορυφαία απόδοση. Άκουσέ το στο Spotify.

  • Ο Παντελής Σπάρταλης και ο Ορέστης Τσάτσος μέσα από τη σειρά podcasts, Business Undercover, αναλύουν με όρους marketing και μέσα από εκλεκτούς καλεσμένους την επιχειρηματικότητα του σήμερα με έμφαση στις νέες τεχνολογίες. Είναι ευτυχές που έχουμε ένα τέτοιο podcast στα ελληνικά. Άκουσέ το στο Spotify.

  • To giatioxi και συγκεκριμένα η στήλη επιχειρείν έχει πολλά να προσφέρει σε όσους ενδιαφέρονται για την επιχειρηματικότητα. Η Δέσποινα Κανάκογλου μέσα από συζητήσεις της με πρόσωπα που ασχολούνται με τις επιχειρήσεις προσφέρει πολύ χρήσιμο υλικό και προβληματισμό για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τον τομέα. Άκουσέ το στο Spotify.

Μέσα από όλο το ταξίδι που έχεις επιλέξει να κάνεις σίγουρα θα μάθεις από τα λάθη σου, θα πάρεις ρίσκα και θα βρεθείς σε σημεία που θα πρέπει να πάρεις σημαντικές αποφάσεις.

Είναι, λοιπόν, λογικό να αναζητάς συμβουλές επιχειρηματικότητας ως νέος στα πράγματα. Για αρχή καλό είναι να ακολουθήσεις μερικά από αυτά τα tips που ακολουθούν και μοιράζεται το Santam:

Δημιούργησε ένα ρεαλιστικό business plan
Ναι, είναι το άλφα και το ωμέγα. Πρέπει να το κάνεις για να θέσεις τις βάσεις της επιχείρησης σου. Μπορείς να το εφαρμόσεις για οποιαδήποτε ιδέα που έχεις σκεφτεί και να δεις πού μπορεί να σε οδηγήσει. Προσπαθώντας να καταγράψεις τις δεξιότητες σου, τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα του προϊόντος ή της υπηρεσίας που μπορείς να προσφέρεις αλλά και τα κενά στον ανταγωνισμό μπορεί να είναι η μισή διαδρομή για σένα.

Εξασφάλισε ταμειακές ροές
Ένα από τα πιο σημαντικά λάθη που γίνονται στην αρχή είναι ο έλεγχος των ταμειακών ροών. Φρόντισε να καλύπτεις τις ανάγκες σου άνετα και να δίνεις κίνητρα στους πελάτες σου να σε επιλέγουν είτε μέσω κάποιας έκπτωσης είτε με άλλους δημιουργικούς τρόπους προκειμένου να εξασφαλίσεις τις ταμειακές ροές που είναι αναγκαίες για την επιχείρησή σου.

Να είσαι φειδωλός
Καμία εταιρεία δεν ξεκίνησε έχοντας τα καλύτερα γραφεία και τον πιο ακριβό εξοπλισμό. Ούτε καν η Google. Η βιωσιμότητα της εταιρείας σου εξαρτάται από το τι υπάρχει στο πορτοφόλι σου, επομένως πρέπει να είσαι σίγουρος για κάθε βήμα. Διατήρησε χαμηλά τα γενικά έξοδα και διαχειρίσου αποτελεσματικά τις ταμειακές ροές σου.

Μη φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια
Υπάρχουν πολλοί τρόποι εκεί έξω για να δημιουργήσεις ένα αξιόπιστο δίκτυο ανθρώπων που θα γίνεται ανταλλαγή γνώσεων και συμβουλών. Η δικτύωση δεν είναι μόνο για νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. μπορεί να είναι μια εξαιρετική λύση ανάγκης όταν θα τη χρειαστείς. Μη διστάζεις να ζητάς συμβουλές από όποιον θεωρείς ότι μπορεί να σε βοηθήσει, ακόμη και αν πρόκειται για μια γειτονική επιχείρηση ή κάποιο φόρουμ στο διαδίκτυο.

Προσεκτική και στοχευμένη προώθηση
Η προώθηση της νέας σου επιχείρησης είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά δεν χρειάζεται να κοστίσει πολύ εξ αρχής. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να σε βοηθήσουν αρκετά με σχεδόν μηδενικό κόστος. Η δημιουργία της σελίδας της επιχείρησής σου στο Facebook είναι δωρεάν και θα βοηθήσει στην κατάταξη σου στις μηχανές αναζήτησης. Το ίδιο ισχύει και για την υποβολή της διεύθυνσης URL του ιστότοπού σου σε μηχανές αναζήτησης όπως το Google και το Bing που είναι εξίσου δωρεάν. Επίσης, προώθησε στοχευμένα σε ομάδες το προϊόν σου. Οι κοινότητες αυτές ενδέχεται να απαιτήσουν ένα μικρό χρηματικό ποσό για να σου επιτρέψουν την προώθηση ή να το κάνουν δωρεάν. Η ουσία του marketing είναι να δοκιμάζεις τα πάντα και να ελέγχεις τι λειτουργεί για σένα.

Να έχεις μια ζωή εκτός της εταιρείας
Η επιχειρηματικότητα είναι ένας τρόπος ζωής. Μην παραλείπεις, όμως, να ασκείσαι τακτικά, να τρέφεσαι υγιεινά και να βρίσκεις τον χρόνο να χαλαρώνεις διαφορετικά θα καταλήξεις να είσαι λιγότερο παραγωγικός. Το να δουλέψεις πάνω στις δεξιότητές σου για καλύτερη διαχείριση χρόνου θα σε βοηθήσει να μένουν πάντα στιγμές για τα αγαπημένα σου πρόσωπα και τον εαυτό σου. Είναι μέρος της επιτυχίας σου κι αυτό, μην το ξεχνάς!

Δημιούργησε μια ομάδα που μοιράζεται το όραμά σου
Είναι απλό! Οι σπουδαίοι άνθρωποι κάνουν μια εταιρεία εξαιρετική. Καθώς η επιχείρηση μεγαλώνει, ίσως χρειαστεί να προσλάβεις προσωπικό. Πρώτον, αφιέρωσε χρόνο για να εξετάσεις διεξοδικά τους ανθρώπους που αιτούνται και να βεβαιωθείς ότι ταιριάζουν στην κουλτούρα της εταιρείας σου και ότι μοιράζονται τις αξίες της. Δεύτερον, είναι σημαντικό να μάθεις πώς να αναθέτεις εργασίες στα άτομα που δουλεύουν για σένα. Τέλος, μην περιμένεις τους ανθρώπους να είναι τα πιστά σου αντίγραφα. Να είσαι ανοιχτός-ή σε νέες απόψεις και προτάσεις. Είναι πάντα καλό να βλέπεις νέες προοπτικές για την εταιρεία σου.

Μη σταματάς ποτέ να μαθαίνεις
Το να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση είναι μια συνεχής διαδικασία ανάπτυξης και μάθησης. Είναι σημαντικό να αναπτύξεις τον εαυτό σου αποκτώντας νέες και χρήσιμες δεξιότητες. Ρίξε μια ματιά σε δωρεάν ή χαμηλού κόστους εκπαίδευση, όπως το Skillbox, το Hubspot Academy, το Udemy και το Inc.edu. Βελτιώσου στη διαχείριση χρόνου, εκπαιδεύσου με προγράμματα/λογισμικά που είναι χρήσιμα για την επιχείρηση σου, απόκτησε γνώσεις ψηφιακού μάρκετινκ.

Πρέπει να αντιληφθείς ότι ξεκίνησες ένα πολύ δημιουργικό ταξίδι που μόνο καλύτερος-η μπορείς να βγεις από αυτό. Αν σε ενδιαφέρει να λάβεις συμπυκνωμένη γνώση διαχείρισης της επιχείρησης σου τότε το σεμινάριο που έχουμε ετοιμάσει στο Skillbox στο Business Management θα σε βοηθήσει να το πετύχεις!

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: