Ημέρα της Μητέρας | Μαμά, πες μου ένα παραμύθι!

Προσωπική Ανάπτυξη

11/5/2023

«Μαμά, πες μου ένα παραμύθι!». Πόσες φορές έχεις ακούσει αυτή τη φράση; Πόσα παραμύθια έχεις ξεφυλλίσει μαζί με το παιδί σου ξανά και ξανά λίγο πριν πείτε καληνύχτα; Πόσο συχνά ξεστρατίσατε μαζί σε θαυμαστά σύμπαντα παρέα με ξεχωριστούς χαρακτήρες ιστοριών;

Μην ξεχνάς όμως, και τις φορές που από μόνη σου κλήθηκες να φορέσεις τα δικά σου φτερά φαντασίας για να πετάξεις μαζί με τον πιο αγαπημένο σου άνθρωπο πάνω από κόσμους ονειρεμένους. Κι ας μη το σχεδίαζες, έγινες ένας σύγχρονος Αίσωπος με τον δικό σου μοναδικό τρόπο. Με τη φωνή σου ζωντάνεψαν δεκάδες φανταστικοί ήρωες και πλάσματα.

Η Παραμυθοχώρα σίγουρα θα σ’ ευγνωμονεί για όσα όμορφα της χάρισες! Την έκανες ακόμη πιο μαγευτική απ’ άκρη σ’ άκρη όποτε την επισκεπτόσουν με το παιδί σου! Εξάλλου, στο απάνεμο λιμάνι της θα έχετε δει που έρχονται και φεύγουν συνεχώς πλοία που κουβαλούν σπάνια φορτία και περιπέτειες. Άλλα με πειρατές, με έμπειρους θαλασσόλυκους, και άλλα με ακούραστους εξερευνητές. Και τι ταξίδια κάνουν πάνω στον αφρό της θάλασσας ή άλλες φορές στα βάθη της αναζητώντας ξακουστές, χαμένες πολιτείες και πολύτιμους θησαυρούς από θρυλικά ναυάγια. Όμως, και οι δρόμοι προς την ενδοχώρα υπόσχονται τις πιο απίθανες περιπλανήσεις! Μήπως εκεί δεν συναντήσατε κάμποσες νεράιδες, ξωτικά, μάγους, γίγαντες, και κάθε λογής ασυνήθιστα όντα;!

Όλος αυτός ο χρόνος που πέρασες ή περνάς ακόμη με το παιδί σου στα μέρη όπου βρέχει αστερόσκονη, έχει πλουτίσει και τους δυο σας με επιπλέον γενναίες δόσεις του πιο σπουδαίου συναισθήματος: της αγάπης!

Και πόσο ωραία είναι που όσο εσύ αφηγείσαι, οι σκέψεις σας ανοίγουν πανιά με θέα τον ατέλειωτο ορίζοντα της γνώσης και του μύθου. Εκεί όπου όλοι μένουν για πάντα παιδιά, και φωλιάζουν αξίες και νοήματα ανεκτίμητα, όπως αυτά που κρύβονται σε ένα φιλί-δαχτυλήθρα!

Ήχοι, λέξεις, και εικόνες δίνουν τροφή στην έμφυτη όρεξη του παιδιού σου για μάθηση. Είναι ερεθίσματα που καλούν και εκείνο να πάρει τη σκυτάλη από εσένα για να πλάσει δημιουργικά με τη σειρά του τις δικές του ιστορίες! Έτσι, και το ίδιο εξασκεί την ευρηματικότητά του, όπως ο πολυμήχανος Οδυσσέας! Ρωτάει και μαθαίνει όπως ο Μικρός Πρίγκιπας. ‘Χτίζει’ την ενσυναίσθησή του με το να αφουγκράζεται καλύτερα τον άλλον, και να τον αποδέχεται με τα δικά του μοναδικά χαρίσματα, όπως συμβαίνει και στην ιστορία με το Ασχημόπαπο. Καλλιεργεί την κριτική του ικανότητα και αναγνωρίζει τη σημασία της αλήθειας, όπως τονίζεται και μέσα από τα κατορθώματα του Πινόκιο. Αντιλαμβάνεται πόσο σημαντική είναι η υπομονή και η προσήλωση σε έναν στόχο, όπως στον μύθο του Λαγού και της Χελώνας. Ενισχύεται η αντίληψή του, και το κίνητρό του για γνώση, όπως στην ιστορία της βιβλιοφάγου Ματίλντα!

Και ποιά είναι η πιο κατάλληλη ώρα για παραμύθι; Αυτή που θα επιλέξετε εσύ και το παιδί σου!

Αν νιώθεις έτοιμη να αναπτύξεις κι άλλο την ικανότητά σου να διηγείσαι παραμύθια ή άλλες συναρπαστικές ιστορίες, παρακάτω θα βρεις μια ολοκληρωμένη λίστα με σεμινάρια που στοχεύουν ακριβώς σε αυτό:

Το κείμενο γράφτηκε με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας». Χρόνια πολλά, σε όλες τις μαμάδες!

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: