Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο πορτοφόλι για τα ψηφιακά σας νομίσματα!

Career

14/11/2018

Ένα πορτοφόλι χρησιμοποιείται για τη διαχείριση των κρυπτονομισμάτων που διαθέτετε. Υπάρχουν πορτοφόλια τα οποία υποστηρίζουν ένα και μόνο κρυπτονόμισμα, ενώ υπάρχουν και άλλα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ταυτόχρονη χρήση πολλών διαφορετικών κρυπτονομισμάτων. Με τη χρήση ενός πορτοφολιού είναι δυνατή η λήψη και η αποστολή κρυπτονομισμάτων από και σε άλλους λογαριασμούς. Παρακάτω ακολουθούν κάποιες κατηγορίες πορτοφολιών που η καλή γνώση των λειτουργιών τους μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην πιο σωστή επιλογή τους.

Είναι σημαντικό να έχετε στο νου σας ότι το πορτοφόλι σας περιλαμβάνει μόνο τα κρυπτογραφικά κλειδιά που σας δίνουν πρόσβαση στα ψηφιακά νομίσματα. Αν και οποιοσδήποτε μπορεί να δει τον αριθμό των bitcoins που έχει οποιοσδήποτε λογαριασμός, το δικαίωμα να τα ξοδέψει κάποιος δίνεται μόνο σε αυτόν που κατέχει τα κατάλληλα κρυπτογραφικά κλειδιά.

Ζεστά και ψυχρά πορτοφόλια
Ένα πορτοφόλι το οποίο είναι συνδεδεμένο με το internet χαρακτηρίζεται ως ζεστό. Αντίθετα ένα ψυχρό πορτοφόλι δεν είναι συνδεδεμένο με το internet. Τα ψυχρά πορτοφόλια θεωρούνται περισσότερο ασφαλή, οπότε και προτείνονται για την αποθήκευση μεγάλων ποσών σε κρυπτονομίσματα. Τα ζεστά πορτοφόλια είναι προτιμότερα όταν απαιτείται η συχνή χρήση τους για την αποστολή κρυπτονομισμάτων. 

Πλήρη και ελαφρά πορτοφόλια
Τα πλήρη πορτοφόλια, διατηρούν τοπικά όλη την πληροφορία που υπάρχει στο δίκτυο του κρυπτονομίσματος και μπορούν να επιβεβαιώσουν οποιαδήποτε συναλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουν αρκετούς πόρους στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στους οποίους εκτελούνται, κυρίως όσον αφορά το χώρο στο σκληρό δίσκο. Αντίθετα, τα ελαφρά πορτοφόλια απαιτούν πολύ λιγότερους πόρους, χωρίς να διατηρούν τοπικά σημαντική πληροφορία για το δίκτυο. Αυτά, συνδέονται με άλλους, πλήρεις κόμβους του δικτύου όπου και αναζητούν τις πληροφορίες που χρειάζονται.
Τα πορτοφόλια που εκτελούνται στους προσωπικούς υπολογιστές, είτε πρόκειται για desktop είτε για laptop συστήματα, είναι συνήθως πλήρη. Το επίσημο πορτοφόλι του bitcoin, το bitcoin core, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε και να εγκαταστήστε από το bitcoin.org, την επίσημη ιστοσελίδα του bitcoin, είναι ένα από αυτά. Υπάρχουν όμως και ελαφρά πορτοφόλια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όπως είναι το Electrum. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, στην ιστοσελίδα του bitcoin μπορείτε να βρείτε μια σειρά από διαφορετικά πορτοφόλια, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, τα οποία μπορείτε να δοκιμάσετε και να χρησιμοποιήσετε.Τα πορτοφόλια που χρησιμοποιούνται σε φορητές συσκευές όπως τα κινητά τηλέφωνα είναι συνήθως ελαφρά πορτοφόλια. 

Hardware πορτοφόλια
Υπάρχουν επίσης εξειδικευμένες συσκευές πορτοφολιών, τα ονομαζόμενα hardware πορτοφόλια, όπως είναι οι συσκευές που κατασκευάζουν οι Trezor και Ledger. Αυτές οι συσκευές διαχειρίζονται τα κρυπτογραφικά κλειδιά των λογαριασμών σας και μπορούν να συνδεθούν με πορτοφόλια ηλεκτρονικού υπολογιστή ή φορητής συσκευής. Με τον τρόπο αυτό, τα προσωπικά κλειδιά δεν γίνονται ποτέ γνωστά στο λειτουργικό σύστημα του ηλεκτρονικού υπολογιστή ή της φορητής συσκευής, με τις όποιες ευπάθειες ασφαλείας που μπορεί αυτό να έχει. Η χρήση τους ενδείκνυνται όταν επιθυμείτε να διαχειρίζεστε μεγαλύτερα ποσά κρυπτονομισμάτων, τα οποία επιθυμείτε να χρησιμοποιείτε επίσης συχνά.

Χάρτινα πορτοφόλια
Ακόμα μια πολύ ασφαλής λύση για την αποθήκευση των κρυπτονομισμάτων σας είναι τα χάρτινα πορτοφόλια. Η καλύτερη πρακτική είναι να τα δημιουργήσετε με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή ο οποίος δεν έχει συνδεθεί ποτέ στο internet, ή με τη χρήση μιας διανομής Linux η οποία θα εκκινεί τον υπολογιστή σας από ένα CD ή ένα στικάκι USB. Αυτά ίσως είναι η ασφαλέστερη λύση όταν διαθέτετε σημαντικά ποσά κρυπτονομισμάτων, τα οποία όμως δεν χρησιμοποιείτε συχνά για συναλλαγές. 

Online πορτοφόλια
Τέλος, υπάρχουν και οι περιπτώσεις των online πορτοφολιών. Πρόκειται για ιστοσελίδες, οι οποίες διαχειρίζονται τα κρυπτονομίσματά σας και σας δίνουν πρόσβαση σε αυτά μέσω κωδικών χρήσης. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους είναι η ευκολία χρήσης και το γεγονός ότι υπάρχει κάποιος στον οποίο μπορείτε να απευθυνθείτε αν ξεχάσετε τους κωδικούς σας, ώστε να αποκτήσετε εκ νέου πρόσβαση στα κρυπτονομίσματά σας. Η χρήση τους όμως δεν προτείνεται σε καμία περίπτωση, γιατί με αυτό τον τρόπο τα κρυπτονομίσματα δεν σας ανήκουν πραγματικά και η πρόσβαση στο online πορτοφόλι μπορεί να διακοπεί οποιαδήποτε στιγμή αν για παράδειγμα χρεοκοπήσει η εταιρεία που το διαχειρίζεται.

Ο Γιώργος Βλαχάβας, ερευνητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε θέματα σχετικά με τα κρυπτονομίσματα και τις τεχνολογίες Blockchain, προχωρά σε μια πιο περιεκτική ανάλυση των "πορτοφολιών" στο video που ακολουθεί:
 

 Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα κρυπτονομίσματα, πώς λειτουργούν, πώς μπορείτε να πραγματοποιείτε συναλλαγές και πώς να ξεκινήσετε; Δείτε το "Bitcoin και κρυπτονομίσματα στην πράξη", το πιο ολοκληρωμένο online σεμινάριο πάνω στα Bitcoin και τα ψηφιακά νομίσματα. 

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: