Αυξήσατε τις κακές συνήθειες; Δείτε πώς θα τις σταματήσετε!

Προσωπική Ανάπτυξη

09/04/2020

Η παραμονή στο σπίτι για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού βοηθάει στην προστασία της δικής μας υγείας και των άλλων. Αλλά ταυτόχρονα, το σχετικό άγχος - ένα μεγάλο μέρος του σχετίζεται με την πλήξη, το άγχος ή το φόβο του άγνωστου - θέτει πολλούς από μας σε κίνδυνο και μας οδηγεί σε ανθυγιεινές συνήθειες.

Αυτό πιστοποιείται και από πρόσφατα στοιχεία: Οι πωλήσεις αλκοόλ αυξήθηκαν κατά 55% το πρώτο διάστημα της καραντίνας, σύμφωνα με το Nielsen. Οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο και ασκούνται λιγότερο. Σύμφωνα με νέα στοιχεία από 68.000 ανθρώπους που ασχολούνται με την άσκηση και την υγιεινή διατροφή, σημειώθηκε μείωση της φυσικής δραστηριότητας κατά 39% σε εθνικό επίπεδο από την 1η Μαρτίου 2020 στις Η.Π.Α. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι ο κόσμος βλέπει πλέον περισσότερη τηλεόραση. Ο χρόνος συνολικής θέασης είναι 41 δισ. λεπτά περισσότερος από την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, αναφέρει η έρευνα. Αντιστοίχως και όπως είναι και λογικό και στη χώρα μας ακολουθείται παρόμοια στάση αν και δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία.

Σε μια εποχή με πρωτοφανές άγχος και ανησυχία, οι άνθρωποι εμπιστεύονται οτιδήποτε τους βοηθά να περνούν το χρόνο τους - είτε αυτό είναι αλκοόλ, ζάχαρη, η τεχνολογία, ή κάποια άλλη προσωπική διέξοδος.

Αλλά αυτές οι λύσεις είναι κοντόφθαλμες. Χωρίς παρέμβαση, αυτές οι συνήθειες μπορεί να διαρκέσουν πολύ αφότου έχουν περάσει οι εντολές κοινωνικής απομόνωσης και μπορεί να έχουν επικίνδυνες επιπτώσεις στη σωματική και πνευματική ευημερία ενός ατόμου. Πάρτε το αλκοόλ, για παράδειγμα:
"Γνωρίζουμε ότι όλοι οι παράγοντες άγχους μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα υποτροπής για άτομα που έχουν διαταραχή στην κατανάλωση αλκοόλ και να κλιμακώσει την κατανάλωση αλκοόλ σε όσους δεν έχουν", δήλωσε ο Kathy Jung, Ph.D., διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου κατάχρησης αλκοόλ και επίδρασης του αλκοολισμού στον μεταβολισμό και την υγεία στο Global Health Now του Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. «Σε πληθυσμιακό επίπεδο, η χρήση αλκοόλ αυξάνεται σε περιόδους αναταραχής. Ζούμε σε έναν κόσμο που θα μπορούσε να παραμείνει κοινωνικά εύθραυστος για πολύ περισσότερο από ό, τι σε προηγούμενες καταστροφές. Αυτό δημιουργεί ανησυχία στους ανθρώπους στον τομέα των εξαρτήσεων».

Τα καλά νέα είναι ότι είναι δυνατόν να αντικατασταθούν αυτές οι προβληματικές συνήθειες με νέες, πιο υγιείς. Και τα βήματα για να φτάσετε εκεί είναι μικρότερα από ό, τι νομίζετε. Για να ξεκινήσετε, δοκιμάστε μερικά από αυτά τα μικρά βήματα:

  • Εάν νιώθετε άγχος ή πανικό για όσα συμβαίνουν στον κόσμο, βρείτε λίγα λεπτά για να διαλογιστείτε. Το να σταματήσετε ό,τι κάνετε για να αναπνεύσετε απλά σας επιτρέπει να είστε λιγότερο αγχωμένοι, πιο παρόντες και πιο ανθεκτικοί ενάντια στην αβεβαιότητα.
  • Αντικαταστήστε ένα γλυκό ποτό την ημέρα με νερό. Η ζάχαρη αποδεικνύεται ότι αυξάνει τη φλεγμονή στο σώμα μας, γεγονός που περιορίζει την ανοσολογική μας αντίδραση. Ίσως να θέλετε να προσθέσετε μια φέτα λεμόνι για να γίνει πιο γευστικό.
  • Προγραμματίστε 30 λεπτά στον χρόνο σας για να φτιάξετε και να φάτε ένα υγιεινό μεσημεριανό γεύμα κάθε μέρα. Ένα από τα μεγάλα οφέλη της εργασίας από το σπίτι είναι ότι είναι ευκολότερο να μαγειρέψετε ένα υγιεινό γεύμα όταν έχετε πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα στην κουζίνα σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε περπατήσει καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, περπατήστε γύρω από το σπίτι σας (ή ακόμα και γύρω από το δωμάτιο) ενώ μιλάτε στο τηλέφωνο.
  • Γενικώς αφήστε το μυαλό σας να ξεφύγει με κάθε αφορμή. Είτε αυτό είναι η ανάγνωση ενός βιβλίου είτε ένα online σεμινάριο σύντομης ή μεγάλης διάρκειας για την προσωπική ή την επαγγελματική σας ανάπτυξη.. Ο ιός κάποια στιγμή θα περάσει στο παρελθόν, ας μην μας έχει κλέψει χρόνο από τη ζωή μας!


Δείτε εδώ, επίσης, προτάσεις για να περνάτε δημιουργικά τον χρόνο σας στο σπίτι σας!
 

Πηγή: Thrive Global

Jobfind

Πιστοποιημένη πλατφόρμα e-learning εκπαίδευσης
Τεχνοβλαστός Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Powered by: